20. Међународни фестивал “Дани оргуља – Dies organorum”: ЗОЛТАН БОРБЕЉ

13.10.2020., 20:00

Део јубиларног издања представља и он лајн концерт дугогодишњег учесника Фестивала, оргуљаша Золтана Борбеља који је снимио програм у јуну 2020. године у римокатоличкој цркви Пресвето Срце Исусово у Сенти, како би нашој публици представио и овај изванредни инструмент.

Програм:
Морис Дирифле (1902–1986)
Скерцо, оп. 2

Јохан Себастијан Бах (1685–1750) / Морис Дирифле
Корал Ertöt’ uns durch dein’ Güte из Кантате бр. 22, BWV 22

Камиј Сен-Санс (1835–1921) / Едвин Лемар (1865–1934)
Данс макабр, оп. 50

Луј Вјерн (1870–1937)
Звона Вестминстера из Свите бр. 3, оп. 54

Време брзо лети, тако да ми је просто невероватно да Фестивал Дани оргуља већ ове године слави своју 20. годишњицу.
Као активан учесник на курсевима летње школе у оквиру фестивала, био сам присутан скоро од самог почетка. Осим стручних активности имао сам прилику и за дружење са мојим младим колегама, оргуљашима из Београда. Све ми то представља изузетно позитивно, драгоцено искуство и лепу успомену. Ови летњи концерти и курсеви у Београду отворили су ми видике и дали ми снаге да направим велики корак: да упишем студије оргуља у Аустрији. Да то нисам учинио, данас бих био много сиромашнији у стручном и душевном смислу. Да нисам студирао у Аустрији, ни мој родни град Сента не би имала концертне оргуље, које су 2011. године поклоњене из Фелдбаха, Аустрије, преко једног универзитетског професора, који је родом управо из градића Фелдбаха, а у то време био је професор моје супруге на академији у Грацу. Обновом и изменом првобитне грађе, овај инструмент римокатоличке цркве Срца Исусова постао је један од најзначајнијих концертних оргуља у земљи на којима су од њиховог освећења 2013. године изводили врсни уметници из Србије, Мађарске, Аустрије, Немачке и Америке. Сад Вам се пружи прилика да преко видео платформе Јутјуб упознате и уживате у звуковима и боји нашег инструмента. Чудни су путеви Божји. Ко би помислио јула 2002. године да ће на курсевима летње школе у Београду да крене нешто што ће довести до реализације овог лепог пројекта у Сенти…

Золтан Борбељ, ванр. проф. АУ у Новом Саду

Биографија:
Музичко образовање Золтан Борбељ (1977) је почео у Сенти код проф. Золтана Соколаија на одсеку за хармонику. Током гимназијских година дошао је у контакт са оргуљама. У музичкој школи Шолти Ђерђ у Будимпешти је био ученик проф. Берталана Хока. Дипломирао је на Академији уметности у Новом Саду у класи проф. Андрије Галуна и на Универзитету уметности у Грацу у класи проф. Гунтера Роста. На Конзерваторијуму Јохан Јозеф Фукс у Грацу је студирао чембало и генералбас у класи проф. Констанце Рик. Учествовао је на бројним курсевима у Аустрији, Немачкој и Француској. Од 1993. године, између осталог, био је оргуљаш у Жупној цркви Имена Маријина у Новом Саду и у Фрањевачкој цркви у Грацу. Од 2008. године Борбељ је доцент за оргуље Академије уметности у Новом Саду. Од 2011. године је управник Фондације Cor Jesu, Сента, директор је школе кантора ове Фондације, уметнички вођа Фестивала црквене музике у Сенти и координатор пројекта за техничко унапређење оргуља у сенћанској цркви Срца Исусовог. Наступао је у осам европских земаља и у Северној Америци. Његов репертоар обухвата жанрове музике од раног барока до савремене музике. Врло радо изводи композиције М. Дирифлеа, француских позних романтичара и савремених композитора. Сарађује као солиста и оркестарски музичар са гудачким оркестром Камерата академика из Новог Сада, Симфонијским оркестром Сегедина, као и са Хором и Симфонијским оркестром РТС-а.

Фестивал „Дани оргуља“ подржало је Министарство културе и информисања Републике Србије.

Loading...