BINA & PLATFORMA BUDUĆNOST ARHITEKTURE / Razgovori o gradu – Urban Talks / Maj – Oktobar 2020 Program Kreativna Evropa (2018/2021) 

06.10.2020., 18:00

BINA & PLATFORMA BUDUĆNOST ARHITEKTURE / Razgovori o gradu – Urban Talks / Maj – Oktobar 2020
Program Kreativna Evropa (2018/2021) 

Urban Talk 4 – Globalno lokalni izazovi u Arhitekturi
Utorak, 06.10.2020. u 18.00
Online – deli.rs, Niš
Trajanje: 120min
Jezik: engleski

Učesnici:
Architects Climate Action Network (ACAN), London /VB/ (FA gost) http://futurearchitectureplatform.org/…/9069ab22-bbc5…/
Vojislav Kavrešan, Isobillboard, Niš /RS/ https://www.facebook.com/izobilbord/
Hadži Ivan Redi, arhitekta, Niš /RS/
Dragana Korica, izvršna direktorka Saveta za zelenu gradnju Srbije (članica Svetskog saveta zelene gradnje) / RS

Zoom link https://us02web.zoom.us/j/89794206217?pwd=OXhMVHFSNmVLc0ZxWHBERENOMjhNUT09

Učesnici panela će diskutovati o klimatskim promenama i drugim globalnim pitanjima životne sredine. Kako arhitekte i pojedinci u arhitekturi i srodnim profesijama građenog okruženja preduzimaju mere radi suočavanja sa dvostrukom krizom, klimatskog i ekološkog sloma? Diskusija cće biti u skladu sa ciljevima mreže ACAN (architectscan.org), obrađujući teme cirkularne ekonomije, dekarbonizacije, ekološke regeneracije i kulturne transformacija. O ovim i sličnim temama razgovaraćemo tokom četvrtog interaktivnog razgovora Urban Talk 4. Ovaj razgovor BINA (bina.rs) realizuje u saradnji sa Deli prostorom iz Niša (deli.rs).

Serija predavanja BINA o budućoj arhitekturi – URBANI RAZGOVORI organizuju se u saradnji sa pet aktivnih naučnih, kulturnih centara, saradničkih i start-ap čvorišta. Ideja je da se podstakne široka diskusija o temama vezanim za budućnost životne sredine, urbanih prostora i arhitekture kroz inspirativna i provokativna predavanjima / razgovore koje će održali profesionalci u usponu selektovani na Konkursu za ideje, Budućnost arhitekture 2020. https://futurearchitectureplatform.org/projects/

Platforma „Budućnost arhitekture“ okuplja 26 institucija i organizacija iz 22 evropske zemalje, sa namerom da predstavi vizije budućnosti arhitekture iz perspektive generacije profesionalaca koji tek stupaju na scenu i koji će biti odgovorni za budućnost građene sredine u kojoj ćemo živeti. Namera platforme je da rad izabranih autora predstavi u što većem broju zemalja i tako omogući uspostavljanje novih kontakata i oblika saradnje sa izabranim autorima i između organizacija-članica platforme.
U okviru platforme „Budućnost arhitekture“, Izložba Energetske tačke Beograda – BINA 2016 se bavila neuralgičnim tačkama grada Beograda, pokušavajući da mapira mesta kojima su potrebne nova energija i namena. Konferencija Predgrađa Beograda – Zamisli budućnost – BINA 2017 u fokusu je imala budućnost rubnih opština Beograda. BUS STOP FACELIFT – BINA 2018, ide korak dalje, od opšteg ka posebnom, i bira se jedno predgrađe – LEDINE i realizuje rekonstrukcija postojećih austobuskih stajališta. Urban Talks – BINA 2020 organizuje pet nezavisnih razgovora o gradu, u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

http://www.bina.rs/

foto: BINA 2019, Performans- Plastka nema granice, Basurama i Ida-Marie Corell

Loading...