МУЗИКА ТРГА: Милан Савић и Уки Оваскаинен

07.10.2020., 12:00

Циклус концерата Музика Трга ће затворити саксофониста Милан Савић и пијаниста Уки Оваскаинен. Концерт је део 7. међународног фестивала саксофона Belgrade SAXperience и реализујемо га у сарадњи са Удружењем саксофониста Србије.

Програм:
Ерол Гарнер
Misty

Феликс Антонини
Divertissement Tzigane

Михаил Петренко
Валцер

Eжен Боза
Menuet Des Pages

Ерл Хејген
Harlem Nocturne

Жером Ноле
Petite suite latine

Мишел Мариот
Прелудијум и дивертисман

Марсел Перан
Берсеза

Eжен Боза
Арија

Андре Шају
Анданте и Алегро

Жан Авињон
Spiritual et danse exotique

Андре Жан Дерво
Petite suite en saxe

Жанине Руеф
Chanson et passepied

Клод Анри Жубер
Barroco

Дени Жоли
Кантилена и плес

Биографије:
Милан Савић је дипломирао саксофон на Академији уметности у Новом Саду, и кларинет на ФМУ у Београду. Током музичког развоја, похађао је многе школе и семинаре код признатих професора у иностранству. Од 2006. године ради у МШ Јосип Славенски као професор кларинета и саксофона, а његови ученици су добитници многих награда на републичким и међународним такмичењима. Наступао је као солиста на Мокрањчевим данима и другим фестивалима широм Србије. Одржао је мајсторске курсеве са пијанистом Укијем Оваскаиненом у земљи и иностранству – Алпен Класика Фест (Италија), Олимпик Сакс Фестивал (Грчка), а такође је одржао и концертну турнеју у Француској. Као солиста је наступао на Коларцу са Београдском филхармонијом, Симфонијским оркестром РТС, камерним оркестром Метаморфозис и Великим камерним оркестром. Снимао је за Радио Београд и премијерно изводио композиције Ивана Јевтића, Ивана Бркљачића, Анте Гргина, Александра Седлара и других. Као оркестарски музичар је ангажован у оркестру Београдске филхармоније и Симфонијском оркестру РТС, са којима је наступао на концертима и турнејама у земљи и иностранству. Милан Савић је директор међународног фестивала саксофона Belgrade Saxperience. Добитник је француског ордена Витез уметности (2017), које додељује Министарство културе и књижевности Француске.

Уки Оваскаинен је лауреат, као и добитник специјалне награде Контемпоранеа и награде публике, на такмичењу Премио Хаен у Шпанији. Редовно наступа као солиста и камерни музичар у Србији, као и широм Европе. Извео је низ од осам различитих солистичких реситала на Краљевском данском конзерваторијуму током једанаест дана, што представља највећи индивидуални пројекат у историји те установе.
Студирао је на Музичкој академији Сибелијус у Хелсинкију, на Краљевском данском конзерваторијуму у класи проф. Хозеа Рибере, и на солистичком одсеку на Високој школи за музику и театар у Хановеру у класи проф. Матија Раекалија.
Свирао је као солиста са симфонијским оркестрима Сјеланда и Олборга, наступао у Концертхаусу у Бечу, као и на концертима камерне музике Бечког камерног оркестра. Радио је као корепетитор Опере Фабер у Португалији, свирао у оквиру професионалних оркестара у Данској и у Србији, радио са професионалним хоровима и наступао на преко 200 концерата на четири континента са хором Тапиола. Уметнички је организатор турнеје камерне музике у Данској. Ради као званични корепетитор на такмичењима Музичке омладине у Београду. Осим ангажовања као виши уметнички сарадник на Катедри за гудачке инструменте на ФМУ, редовно наступа са еминентним српским и иностраним музичарима.

Loading...