OTVARANJE OKTOBARSKIH IZLOŽBI U KULTURNOM CENTRU BEOGRADA

08.10.2020., 12:00-20:00

U skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom i njenim razvojem oktobarske izložbe u Kulturnom centru Beograda biće otvorene uz mere opreza u četvrtak, 8. oktobra 2020, od 19.00 do 21.00.
Kako bismo izbegli uobičajenu gužvu zvaničnog otvaranja neće biti, a broj posetilaca je ograničen na najviše deset osoba u galeriji.
Apelujemo na sve posetioce da budu odgovorni prema sebi i drugima i poštuju sve mere zaštite, kao što su nošenje zaštitnih maski, održavanje bezbedne razdaljine i što češće korišćenje dezinfekcionih sredstava.
Kulturni centar Beograda nastavlja da prati situaciju i blagovremeno obaveštava publiku o eventualnim izmenama u programu.

OTVARANJE OKTOBARSKIH IZLOŽBI U KULTURNOM CENTRU BEOGRADA
Četvrtak 8. oktobar 2020. od 19.00 do 21.00

Galerija Artget | 19. godina, Trg republike 5/I
HRVOJE SLOVENC
KUĆNI BIOSKOP

8. OKTOBAR – 5. NOVEMBAR 2020.
Umetnički direktor Galerije Artget u 2020: Aleksandar Kostić

U fotografijama Hrvoja Slovenca iz serije Home Theatre / Kućni bioskop vidim izvesnu vezu sa Rembrantovom slikom Čas anatomije dr. Nikolasa Tulpa. Nema ničeg skrivenog u postupku profesora Tulpa (naprotiv, to je čas, pokazna vežba) u žanr-sceni bliskoj teatru, dok analizira secirano telo svedeno na tvar bez etosa i istorije.

Kolažnim postupkom izvedenim do onespokojavajuće preciznosti u vidu fotografskih poliptiha , autor otvara zastore privatnih, oveštalih, sofisticiranih ili kičerastih staništa ispunjenih svakodnevicom i navikama svojih (odsutnih) protagonista i pokazuje nam sloj paralelne stvarnosti, tajni život i kulise njihovih sakrivenih opsesija, želja i zadovoljstava.

Autorovo predstavljanje seksualnih sklonosti pretpostavljenih aktera nema direktnu SM (sadomazohističku) ikoničnost. Elementi ove često veoma pitoreskne ikonografije su kod Slovenca svedeni ili ih uopšte nema. Upućivanjem na pretpostavku, gledalac prepoznaje transvestiju i dramaturgiju seksualnog performansa.

Iz teksta Kućni bioskop Aleksandra Kostića

Hrvoje Slovenc (Zagreb, Hrvatska, 1976) je hrvatsko-američki fotograf koji živi i radi u Njujorku. Magistrirao je fotografiju na Yale University School of Art (2010). Izlagao je, pored drugih mesta, u Muzeju savremene fotografije u Čikagu, Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, Muzeju Nacionalne akademije u Njujorku, Palati umetnosti u Belo Horizonteu, Münchner Stadtmuseum u Minhenu i Muzeju Bronksa.

Izloženi radovi su vlasništvo Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu.

…………………………..

Likovna galerija, Knez Mihailova 6
UROŠ ĐURIĆ
POSLEDNJA IZLOŽBA SAVREMENE UMETNOSTI

8. OKTOBAR – 5. NOVEMBAR 2020.

Kao umetnik koji je već tri decenije prisutan na sceni, Uroš Đurić kontinuirano uspeva da ostane izvan svih ustaljenih pravila, umetničkih okvira ili pravaca. Još 1994. kada je zajedno sa Stevanom Markušem napisao Manifest Autonomizma, Đurić je postavio temelje svoje ideologije i od tada svoj izraz i poetiku razvija veran isključivo sopstvenim uverenjima o umetnosti koja odražava (klasno) društvo u kome nastaje. Đurićevi radovi, i kada  nastaju u jednom od najtradicionalnijih medija, slikarstvu uvek odražavaju savremeni trenutak i referišu na aktuelnu društveno-političku situaciju, klasnu neravnopravnost, egzistencijalne probleme, koji su čini se, ne samo savremeni, nego i vanvremenski.

Poslednja izložba savremene umetnosti predstaviće beogradskoj publici po prvi put Đurićeve radove iz ciklusa Umetnost za klasno društvo, započetog 2012, zajedno sa najnovijim radovima. Intrigantan naziv izložbe pokreće brojna pitanja o fenomenu savremenog i kontradiktornosti koju termin savremena umetnost nosi u sebi. Kako definisati savremenost, koliko ona traje, kada prestaje i šta dolazi posle?

Sam umetnik kaže:… Savremena umetnost u sebi sadrži klicu sopstvene smrti, ali pošto nema ništa bolje na vidiku ona se obnavlja. Slično kapitalizmu, prolazi kroz cikluse rasta i propasti koja služi kao mehanizam autokorekcije koji obezbeđuje trajni opstanak sistema.

Uroš Đurić (Beograd, 1964 ) je studirao istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu  i  slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.  Diplomirao 1992. i magistrirao 1998. na slikarskom odseku FLU u Beogradu. Autor je Manifesta Autonomizma (sa Stevanom Markušem). Jedan od osnivača nezavisne umetničke asocijacije Remont, u okviru koje pokreće galeriju Remont i istoimeni art magazin. Od 1999. godine, organizuje gostovanja i koprodukcije stranih umetnika u našoj zemlji. Organizuje i selektuje izložbu Balkan Konsulat: Mission Belgrade održanu u galeriji Rotor, u okviru festivala savremene umetnosti Steyerischer Herbst u Gracu 2002. (u saradnji sa Stevanom Vukovićem), kao i učešće autora srpske savremene scene na IN OUT festivalu digitalne umetnosti u Pragu 2003.. …Nastupao u dvadesetak igranih i dokumentarnih filmova i tv serijala. Od 1992. do 2010. radio kao autor i urednik mnogobrojnih emisija na radiju B92.  Živi i radi u Beogradu.

……………………………….

Galerija Podroom, Trg republike 5/-1
SINIŠA RADULOVIĆ
ZENIT
8. OKTOBAR – 5. NOVEMBAR 2020.

Polazeći od činjenice da živimo u vremenu post-istina, radovi objedinjeni na izložbi pod nazivom Zenit, nastaju kao hibridne forme realnosti konstituisane od ekstrema. Religijske dogme, naučne činjenice, teorije zavere i paranormalni fenomeni oblikuju poetski narativ čija je polazišna tačka lično iskustvo, u kojem se autorstvo pretače u očinstvo.

U ovim se videima ogoljavaju melanholični znaci ili simbolička uporišta hipertrofiranog svijeta prezasićenih i prenapregnutih informatičkih mreža, medijatizovanog univerzuma u kome su entiteti i identiteti samo ogoljene, bljeskovite slike koje pulsiraju, neprekidno nastaju i nestaju u tami sajber-Platonove pećine, nekada mračne sobe Matriksa u kojoj je Morfijus ponudio Neu crvenu pilulu spoznaje istine i plavu pilulu blaženog neznanja.
(iz teksta Svetlane Racanović, Star Child Perspective)

Siniša Radulović rođen je 1983. u Podgorici, Crna Gora. Diplomirao je i magistrirao na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju.. Dobitnik je Nagrade „Milčik“ YVAA (2017 i dr.Živi i radi u Podgorici. Više informacija o autoru: www.sinisa.me

……………………………….

Plato ispred Kulturnog centra Beograda
ZAJEDNO RAZDVOJENI  / TOGETHER APART
Plesno-narativni performans
8. OKTOBAR
19.30 – 20.15

Autorka: Neda Kovinić

Izvođači: Ana Obradović, Anđelka Petrović,  Aleksandar Isailović, Isidora Poledica, Joana Knežević, Đorđe Galić, Katarina Ilijaševi, Nemanja Bošković, Olga Uzikaeva i Rade Obradović

“Together apart” plesno-narativni perfromans suočava kako učesnike, tako i publiku sa (ne)mogućnošću izvođenja i komunikacije u vremenu pandemijske kulture. Kako plesati, kako praktikovati zajedničko kroz igru, kada je telesno distanciranje ultimativni performans?
Prvobitno zamišljen u kontekstu izložbe “Šta biste dali za poslednjeg svica?” održane u galeriji Podroom tokom jula 2020. godine odložen je bio zbog uvođenja vanrednih mera usled pogoršanja epidemiološke situacije i biće izveden na dan otvaranja oktobarskih izložbi u KCB-u. Sada, posle dva meseca, kada već adaptirani živimo civilizaciju pod kovid-19 krizom, fokus je na pitanju „Da li vam je bolje ili gore u vremenu korone?“

Molimo posetioce da se pridržavaju svih aktuelnih mera zaštite u skladu sa važećim propisima za okupljanje u zatvorenim i otvorenim prostorima i da prilikom posete nose zaštitne maske.

 

Galerije Kulturnog centra Beograda su otvorene svakog dana od 12:00 do 20:00, sem nedeljom, državnim i verskim praznicima.
Program galerija podržavaju Grad Beograd — Sekretarijat za kulturu i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Loading...