Promocija knjige Ljudski resursi u oblikovanju pozorišne predstave Maje Ristić

23.10.2020., 19:00

Promocija knjige, Ljudski resursi u oblikovanju pozorišne predstave Maje Ristić održaće se 23. oktobra u 19 časova u Galeriji Artget.

Na promociji će učestvovati:

Ivana Vujić, direktorka Narodnog pozorišta u Beogradu i professor Fakulteta dramskih umetnosti,

dr Nina Mihaljinac, docent Fakulteta dramskih umetnosti,

Jelena Knežević, izvršna direktorka Bitef teatra i Bitef festivala, saradnica u nastavi na Katedri za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture i doktorantkinja FDU-a,

kao i autorka knjige Maja Ristić.

Knjiga Menadžment pozorišta – ljudski resursi u oblikovanju pozorišne predstave je naučna studija koja istražuje kako funkcioniše pozorište iznutra, iza scene, zavese i zatvorenih vrata velelepnih zgrada. Autorku zanima kako nastaje pozorišna predstava,ali i kako će pozorište preživeti u izmenjenim društvenim i socijalnim okolnostima. Koja je uloga pozorišta u eri dominacije komercijalne kulture i novih tehnologija i koji produkcioni format najviše odgovara pozorišnom stvaralaštvu neka su od pitanja koja ova knjiga pokreće. S obzirom da je umetnički, ali i neumetnički ansambl ključ uspeha pozorišne predstave, autorka detaljno analizira i definiše teorijski i praktično sve profesije u pozorištu: od glumačke, preko rediteljske, preko analize uloge dramaturga, organizatora i inspicijenta predstave. Knjiga koja je namenjena studentima Fakulteta dramskih umetnosti, ali i pozorišnim stvaraocima pruža pregled i svih aktuelnih pozorišnih modela: nacionalnog, gradskog i projektnog pozorišta. Autorka se bavi vrlo aktuelnim pitanjima iz oblasti medžmenta ljudskih resursa: fenomenom liderstva i moći, komunikacijom u organizaciji, stresom i mobingom. Knjigu su recenzirali vodeći stručnjaci iz oblasti pozorišne produkcije, menadžmenta pozorišta i menadžmenta ljudskih resursa u regionu: Ana Stojanoska profesorka Fakulteta dramskih umetnosti u Skoplju, Danka Muždeka Mandžuka profesorka Fakulteta dramskih umetnosti u penziji, pozorišna i filmska producentkinja, Bojana Škorc profesor Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu i psiholog Janko Ljumović profesor Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju.

Maja Ristić je trenutno vanredni professor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, na Katedri za menadžment i produkciju pozorišta radija i kulture. Predaje predmete iz oblasti pozorišne produkcije, kao i menadžment ljudskih resursa i Razvoj pozorišne publike na master studijama. Magistrirala je iz oblasti pozorišne politike na primeru Narodnog pozorišta u Beogradu, a doktorirala na temu Publike muzičkog pozorišta u Srbiji kod mentorke, dr Milene Dragićević – Šešić. Objavila je preko trideset naučnih radova u naučnim časopisima u zemlji i regionu.Objavila je i knjigu, Publika mjuzikla 2014. Uporedo sa akademskom karijerom teče njena novinarska karijera te je Maja Ristić pisala za list Danas kulurnu rubriku, Radio Beograd Hroniku trećeg programa, bila je autor priloga za Hronike Bitef – a na RTS – u, a od 2007 godine piše za kulturni dodatak lista Politika. Sarađuje sa Nacionalnom akademijom za film i pozorište NATFA – Sofija, Fakultetom dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i Institutom za umetničku igru. Piše poeziju za koju je nagrađivana.

Loading...