Промоција књиге Људски ресурси у обликовању позоришне представе Маје Ристић

23.10.2020., 19:00

Промоција књиге, Људски ресурси у обликовању позоришне представе Маје Ристић одржаће се 23. октобра у 19 часова у Галерији Артгет.

На промоцији ће учествовати:

Ивана Вујић, директорка Народног позоришта у Београду и профессор Факултета драмских уметности,

др Нина Михаљинац, доцент Факултета драмских уметности,

Јелена Кнежевић, извршна директорка Битеф театра и Битеф фестивала, сарадница у настави на Катедри за менаџмент и продукцију позоришта, радија и културе и докторанткиња ФДУ-а,

као и ауторка књиге Маја Ристић.

Књига Менаџмент позоришта – људски ресурси у обликовању позоришне представе је научна студија која истражује како функционише позориште изнутра, иза сцене, завесе и затворених врата велелепних зграда. Ауторку занима како настаје позоришна представа,али и како ће позориште преживети у измењеним друштвеним и социјалним околностима. Која је улога позоришта у ери доминације комерцијалне културе и нових технологија и који продукциони формат највише одговара позоришном стваралаштву нека су од питања која ова књига покреће. С обзиром да је уметнички, али и неуметнички ансамбл кључ успеха позоришне представе, ауторка детаљно анализира и дефинише теоријски и практично све професије у позоришту: од глумачке, преко редитељске, преко анализе улоге драматурга, организатора и инспицијента представе. Књига која је намењена студентима Факултета драмских уметности, али и позоришним ствараоцима пружа преглед и свих актуелних позоришних модела: националног, градског и пројектног позоришта. Ауторка се бави врло актуелним питањима из области меџмента људских ресурса: феноменом лидерства и моћи, комуникацијом у организацији, стресом и мобингом. Књигу су рецензирали водећи стручњаци из области позоришне продукције, менаџмента позоришта и менаџмента људских ресурса у региону: Ана Стојаноска професорка Факултета драмских уметности у Скопљу, Данка Муждека Манџука професорка Факултета драмских уметности у пензији, позоришна и филмска продуценткиња, Бојана Шкорц професор Факултета ликовних уметности у Београду и психолог Јанко Љумовић професор Факултета драмских умјетности на Цетињу.

Маја Ристић је тренутно ванредни профессор Факултета драмских уметности у Београду, на Катедри за менаџмент и продукцију позоришта радија и културе. Предаје предмете из области позоришне продукције, као и менаџмент људских ресурса и Развој позоришне публике на мастер студијама. Магистрирала је из области позоришне политике на примеру Народног позоришта у Београду, а докторирала на тему Публике музичког позоришта у Србији код менторке, др Милене Драгићевић – Шешић. Објавила је преко тридесет научних радова у научним часописима у земљи и региону.Објавила је и књигу, Публика мјузикла 2014. Упоредо са академском каријером тече њена новинарска каријера те је Маја Ристић писала за лист Данас кулурну рубрику, Радио Београд Хронику трећег програма, била је аутор прилога за Хронике Битеф – а на РТС – у, а од 2007 године пише за културни додатак листа Политика. Сарађује са Националном академијом за филм и позориште НАТФА – Софија, Факултетом драмских умјетности Свеучилишта у Загребу и Институтом за уметничку игру. Пише поезију за коју је награђивана.

Loading...