Сусрет са чешком списатељицом БЛАНКОМ ЧЕХОВОМ, ауторком романа ТОТАЛ БАЛКАН

14.10.2020., 19:00

Културни центар Београда и Издавачко предузеће Clio позивају вас на сусрет са чешком списатељицом

БЛАНКОМ ЧЕХОВОМ, ауторком романа ТОТАЛ БАЛКАН (Clio 2020)

Говоре:
Тамара Крстић, књижевна критичарка
Зоран Хамовић, главни уредник ИП Clio
Бланка Чехова, ауторка

среда, 14. октобар, 19 сати
Културни центар Београда, Галерија АРТГЕТ (Трг републике 5, Београд)

Бланка Чехова (1980) је чешка књижевница. Завршила је право на Карловом унивезитету у Прагу, као и кретивно писање на Оксфорду. Неколико година провела је на адвокатским и правним пословима у међународним организацијама. Објављивала је континуирано 1999–2002. текстове у Лидовим новинама и часопису Рефлекс. После објављивања неколико коаутрских и четири ауторске књиге, наставила је књижевну каријеру као самостални уметник и наставник креативног писања.
Сарађивала је и са позориштем Jare Cimrmana и као асистент режије 2008. године сарађивала у припреми представе Чешко небо.
Роман Тотал Балкан објављен је 2011. године. Доживео је три издања на чешком језику и преведен је на енглески. Најпопуларнија књига у последњих тридест година на чешком одељку гласовите светске Goodreads платформе.
Роман Приручник за јадранску невесту објављен 2012. године је такође посвећен Балкану и указује на литерарну инспирацију и животну везаност за тај простор.

О књизи:
Писање Бланке Чехове ослања се на добру традицију чешког хумора и поприма особеност женског тумачења озбиљних чак ружних догађаја са смешније стране. Тако је и са романом Тотал Балкан, који у форми дневника уверљиво приказује свакодневне догађаје. Драматично води причу од уласка у мисију ОУН с великим одушевљењем и поносом до кулминације разилажења индивидуалног и система вредности колектива мисије, те напуштања организације.
Млада правница која је дошла на Косово, добија шокантне одговоре на своја питања. После недељу дана већ је схватила да је ушла у машину за млевење карактера, да је немоћна да ишта промени, да је у ситуацији да свој ауторитет подиже на немоћнима а беспоговорно се подређује тоталитарном бирократском устројству организације чији је задатак подршка људима и заштита њихове слободе. За годину дана, доживеће много тога, направиће много грешака, али и стећи много заслуга. Постаће црна овца међународне мисије и хероина обичних људи на Косову.

На питање новинарке Анђелке Цвијић у Новом магазину (Београд): мислите ли да је битка људи који живе на Косову, а желе суживот и узајамно поштовање, унапред изгубљена, Бланка Чехова одговора:
Забога милога, већина људи на земљи жели да живи мирним суживотом и увек ће пронаћи начине да то постигне. Разумни људи. Ни Косово није другачије. Седела сам у кафанама са Србима и Албанцима и ћаскала о разним стварима на најпријатељскији начин. Само неразумни људи ће стварати инциденте и немире, свуда и увек.
За овај изузетно уверљиво писан роман, сви мисле да је у потпуности аутобиографски. То је вешто испричана прича која нам даје прилику да догађаје и људе погледамо објективним, рационалним и другачијим погледом. Да поверујемо у реалност ликова и њихових судбина, да осетимо моћ блискости људи у невољи.

 

Loading...