Заједно раздвојени / Together apart, плесно-наративни перформанс Неде Ковинић

08.10.2020., 19:30

Плато испрeд Културног центра Београда
8.10.2020.
19.30 – 20.15

Заједно раздвојени  / Together apart
Плесно-наративни перформанс

Ауторка: Неда Ковинић
Извођачи: Ана Обрадовић, Анђелка ПетровићАлександар Исаиловић, Исидора Поледица, Јоана Кнежевић, Ђорђе Галић, Катарина Илијашеви, Немања Бошковић, Олга Узикаева и Раде Обрадовић
Продукција: КЦБ

Овај плесни перформанс, првобитно је замишљен у контексту изложбе “Шта бисте дали за последњег свица?” одржане у галерији Podroom током 2020. године. Одложен због увођења ванредних мера услед погоршања епидемиолошке ситуације, перформанс је извођен неколико вечери у процесу истраживања и колективне синхронизације, у јавном простору око зграде КЦБ-а и на Тргу републике. Иако званично није изведен пред публиком, перформанс је већ остварио свој циљ – интерактивност и дељење експресивне нарације о друштвено-политичкој ситуацији насталој са појавом пандемије. Перформанс је и изведен и не изведен, али не у оквирима планираног јавног наступа.

У времену променљивости услова живота и могућности хаптичке и корпоралне друштвености, одговор уметничких концепата је исто тако променљив; уметнички рад се мења из дана у дан, у току настајања, у току самог излагања. Тако је овај перфроманс првобитно тематизовао изненадну појаву вируса који је зауставио целу планету и убрзану производњу 24/7, питајући се о могућности извођачких уметности у насталим околностима у којима смо приморани на свет података и онлајн платформе као једина могућа решења за уметност, друштвеност и рад.

Сада, после два месеца, када већ адаптирани живимо цивилизацију под ковид-19 кризом, фокус је на питању „Да ли вам је боље или горе у времену короне?“ Да ли смо можда само успешно анестезирани и навикнути на нову цивилизацију која живи у опрезу од заразе вирусом, али ипак настоји да производи и троши? Да ли славимо бенефите у виду еколошких побољшања, смањења притисака и трке, у савладавњу раздаљина на путу до посла, повећању времена у провођењу са најближима и упућености на микрозаједнице у којима остварујемо приватне животе? Или смо ипак од оних који су погођени оном другом страном пандемије – болешћу, губитком посла, немогућношћу задржавања независног стамбеног простора, живота у граду у коме се школујемо, где смо имали посао, а сада га немамо, или сте од оних чије активности нису више могуће јер масовна окупљања нису могућа…

Неки од играча који су у јулу били у Београду и узели учешћа у перформансу сад више не живе у Београду, јер не могу да покрију трошкове живота…

Together apart” плесно-наративни перформанс суочава како учеснике, тако и публику са (не)могућношћу извођења и комуникације у времену пандемијске културе. Како плесати, како практиковати заједничко кроз игру, када је телесно дистанцирање ултимативни перформанс? Како је у пандемијском свету могућ интерактивни уметнички процес који подразумева праксу заједничког, и то опипљиву и корпоралну, а не само виртуелну?

Неда Ковинић (1975) је дипломирала сликарство на ФЛУ и дизајн ентеријера на ФПУиД у Београду, тренутно у процесу одбране тезе на докторским студијама на ФЛУ у Београду.
Излагала од 1996. на самосталним и групним изложбама у земљи и иностранству. Бавила се амбијенталним инсталацијама, формирајући уметничке основе на трагу концептуалне уметности. У својим недавним пројектима покушава се суочити са чињеницама мноштва темпоралности и простора глобалног капитализма – од неолибералног до конзервативног, ретро-локалног и домаћег облика. Истражује врсте ескапизма у артифицијелним аутономијама, простор бекства и повлачења, посебно у бившој Југославији, после ратних околности и пораста национализма.
Њена последња истраживања се заснивају на умрежавању уметника концептуалног плеса различитих националности, плесног порекла и старосне доби ради праксе заједничког и преиспитивања друштвених, политичких и уметничко-политичких питања.
Више информација на https://nedakovinic.wixsite.com/neda-kovinic

 

Loading...