17. међународни фестивал „Чембало, жива уметност“: МЕЈ МАНСОУРИ / МИЛАН ПОПОВИЋ

17.11.2020., 18:30

Концерт ће, уместо у 19.30 као што је првобитно најављено, почети у 18.30 због нових мера које је увела Влада РС.
Друго вече Фестивала прилика је да послушамо дебитантски наступ младе чембалисткиње Меј Мансоури, као и реситал Милана Поповића који својом програмском концепцијом истиче важност музике и уметности у тешким временима, у доба катастрофа на чији исход је било немогуће утицати.

Уторак, 17. новембар у 18.30
ДРУГО ВЕЧЕ ФЕСТИВАЛА

Занимљивости необичног у бароку
Концерт чембалисткиње МЕЈ МАНСОУРИ

Бал под маскама – музика из времена великих епидемија
Концерт чембалисте МИЛАНА ПОПОВИЋА

Културни догађаји се и даље одржавају уз прописане епидемиолошке мере за сузбијање ширења вируса COVID-19, а уз извођача и организаторе, број места за публику у Свечаној сали Скупштине Града смањен је на 50.
Због ових ограничења, молимо Вас да своје место резервишете пријавом (нагласити за које вече) на е-mail адресу lidija.maric@kcb.rs или телефоном на 011 2622 058. Пријављивање је могуће до дана концерта (уторка, 17. новембра) у 12 сати или док се места не попуне.
Већ наредног дана, снимак дела концерта ће бити објављен на YouТube каналу Културног центра Београда и доступан недељу дана свима који нису успели да присуствују догађају због ограничења. У случају погоршања епидемиолошке ситуације, концерти ће бити снимљени без публике и доступни само online.

Први део
Занимљивости необичног у бароку
МЕЈ МАНСОУРИ, чембало

Прилику да се солистичким реситалом представи публици Фестивала добила је млада чембалисткиња Меј Мансоури која је недавно дипломирала чембало на ФМУ у Београду. За ову прилику oдабрала је дела композитора из различитих земаља Европе, композиције које спаја чист барокни дух и суштина звука чембала.

Програм:
Јохан Јакоб Фробергер (1616–1667)
Токата бр. 2 у де–молу

Мануел Бласко де Небра (1750–1784)
Соната у фис–молу, оп. 1, бр. 5

Жан Филип Рамо (1683–1764)
из Свите у де–молу, Комади за чембало
Les Soupirs (Уздаси)
La Joyeuse (Радост)
L’Entretien des Muses (Разговор муза)
Les Cyclopes (Киклопи)

Антоан Форкре (1672–1745)
из Свите бр. 4 у ге–молу
La Marella
La Sainscy
Le Carillon de Passy
La Latour

Биографија:
Меј Мансоури (Београд, 1997) је рано показала интересовање за музику и са само 5 година је уписала МШ Ватрослав Лисински на одсеку за клавир у класи проф. Ане Ранчић. Паралелно је похађала и Одсек за рану музику – чембало у МШ Јосип Славенски у класи проф. Светлане Стојановић Кутлаче Током школовања је освајала награде на школским, републичким и интернационалним такмичењима. Завршила је основне студије Полиинструменталном одсеку (смер – чембало) у класи проф. Милана Поповића, у чијој класи тренутно похађа мастер студије.
Као солиста и камерни извођач је наступала у концертним салама Факултета музичке уметности, Галерији Артгет, Театару Вук, Атријуму Народног музеја и сали СКЦ-а. Активан је учесник мајсторских радионица фестивала Чембало, жива уметност од 2016. године, као и концертног циклуса Барокне вечери на ФМУ. Учествовала је на радионицама Удружења београдског барока, Барокног атељеа Маријане Мијановић, као и на курсевима Tage der Alten Musik у Аустрији. Похађала је мајсторске курсеве Жорија Виникура, Ан Мари Драгосиц, ОтавијанаТенеранија, Фредерика Хаса, Маријане Мијановић, Рикарда Бароса, Данијела Бокача , Марије дел Мар Бланко Морено, Егона Михаjловића и других.

Други део
Бал под маскама – музика из времена великих епидемија
МИЛАН ПОПОВИЋ, чембало

…а човечанство се од вајкада сусретало са проблемима и катастрофама на чији ток и исход није могло да утиче. И у тим часовима одсудним, управо су уметност и музика представљали прибежиште спокоја, онај мирни забран у коме се, уз присуство мањег или већег броја познатих, драгих људи на тренутак могла заборавити неминовност постојећих догађања.

Програм:
Карлос де Сеишас (1704–1742)
Соната бр. 40 у Еф-дуру

Allegro
Gigue
Menuetto

Франсоа Купрен (1668–1733)
Комади за чембало (избор)
La Superbe ou La Forqueray (Изузетан или – Форкре)
Les Rozeaux (Трска)
Les  Barricades mystérieuses (Мистериозне барикаде)
Le Gaillard-Boiteux (Ћопава гаљарда)
La Muse-Plantine (Муза-Плантин)
L’Arlequin (Арлекин)

Јохан Кунау (1660–1722)
Соната за чембало у 8 програмских ставова Борба Давида и Голијата (Библијска соната бр. 1)

Голијат се размеће.
Дрхтање Израелаца и њихове молитве упућене Богу.
Храбри пркосни Давид одлучује да се поносно супротстави непријатељу, уз веру у Божју помоћ.
Борба и препир двојице. (Давид) Одапиње камен праћком у дива. Голијат пада.
Бег Филистинаца, прогоњених и убијених од стране Израелаца.
Срећа Израелаца због своје победе.
Музички концерт жена у част Давида.
Заједничко весеље и игра радости.

Доменико Скарлати (1685–1757)
Соната у Бе–дуру (Allegro), K 70

Соната у ге–молу (Andante), K 426

Соната у Еф–дуру (Allegro), K 524

Соната у А–дуру (Allegro vivo), K 113

Биографија:
Милан Поповић
је чембалиста и пијаниста, активан као солиста и камерни музичар, клавирски и континуо сарадник. На Факултету музичке уметности у Београду је завршио основне студије клавира и чембала. Завршио је и специјалистичке, као и докторске студије чембала под менторством Зорице Ћетковић. Похађао је курсеве на Међународном фестивалу Чембало, жива уметност у Београду и учествовао у раду Барокне радионице Предрага Нововића. Две године је био стипендиста Аустријске барокне академије из Гмундена. Добитник је награда лауреата, првих и других награда на бројним пијанистичким такмичењима домаћег и међународног карактера.

Гостовао је на музичким фестивалима у земљи и иностранству (Чембало, жива уметност, Aestas Musica, Фестивал ране музике). Осим редовних наступа у земљи, остварио је концертне реситале и гостовања као солиста и камерни музичар у Хрватској, Аустрији, Бугарској и Шпанији. Понео је титулу Талента Фестивала Тригонале 2011.
Као солиста је наступао са Уметничким ансамблом Војске Србије Станислав Бинички, као и са Оркестром ФМУ. Био је сарадник Симфонијског оркестра РТС-а, сарадник УА Станислав Бинички, официјелни континуо сарадник барокног оркестра Aestas и барокног оркестра Нове београдске опере. Члан је ансамбла за стару музику Теменос и камерног дуа КМД.
Снимци његових концерата су емитовани на програмима Радио Београда. Снимао је и за Аустријски радио (ORF).
Иницијатор је и уметнички координатор манифестације Дани старе музике на ФМУ, која се уз подршку Европске мреже за стару музику одржава од 2013. године.
Доцент је за уметничку област чембала на Полиинструменталној катедри ФМУ у Београду и ангажован у настави при Катедри за камерну музику истог факултета. Био је гостујући професор и предавач на Универзитету Слобомир П (БиХ) и Високом конзерваторијуму за музику у Вигу (Шпанија).

 

Loading...