Бранко Милисковић, ОБМАНЕ / DELUSIONS

12.11.2020-03.12.2020, 12:00-20:00

Бранко Милисковић
ОБМАНЕ / DELUSIONS
Галерија Podroom
Трг републике 5/-I

12.11 – 3.12.2020.

Кустоскиња: Катарина Костандиновић
Сараднице на пројекту: Лана Павков, Милица Дринић

* Услед тренутних епидемиолошких околности неће бити приређено званично отварање, већ ће изложбe бити отворенe за публику од четвртка, 12. новембра у 12:00.

Програм уз изложбу:
Четвртак, 12. новембар од 18:00 до 20:00
Жива инсталација

У оквиру изложбе „Обмане” биће представљени нови радови Бранка Милисковића, изрежиране, филмичне покретне слике, које реферишу на прошлост, садашњост и неизвесну будућност. Ово је до сада можда најинтимније дело аутора, чија је уметничка пракса повезана са политичким коментарима и високо естетизованим карактерима.  „Обмане” потичу из Милисковићевих сирових осећања и хладног интелектуалног пропитивања, оне су резултат пропитивања прича које причамо о себи, о својим опсесијама и жељама, које су на граници између реалности и фантазије.

Уметност Бранка Милисковића је театрална, конципирана кроз пажљиво конструисане сценске карактере, вођена углавном амалгамом текста, игром речи и слике. Његови перформанси су високо естетизовани и често на граници театра, опере и перформанса. „Обмане” изгледају као луцидна пројекција илузија, фантазиране стварности, опсесија, све то што се формира као сањарење, маштањарење или блистава, искрена медитација на краткотрајне ужитке и трајне болове постојања. Поставка/изложба тако делује као филмична ситуација попут сна, перформативног сна, перформативне изложбе или пак, психотичног стања које карактерише претерана жудња, страствена психоза или еротоманија. Еротоманија, између осталог, представља тип патолошког туговања, поремећај везивања, нестабилности у идентитету и показатељ је слабог теста реалности. У овом случају, љубомора, туговање, чежња за другим, неким ко је одсутан, има битну улогу у пројекцији бриге и опсесије. Тај други, „странац” осмишљен је као механизам путем кога се прикривају депресија, луцидност и усамљеност.

Бранко Милисковић (1982, Београд)студирао је на Факултету ликовних уметности у Београду у класи професора Мрђана Бајића на одсеку за Скулптуру. Наставио је постдипломске студије на Royal Academy of Art у Хагу, Холандија и дипломирао на одсеку за 3D. Између 2010. и 2012. завршио је мастер студије на Hochschule für Bildende Künste, Хамбург на којој је дипломирао 2012. године у класи професорке Жан Фауст (Jeanne Faust) на одсеку за Проширене медије. Бранко Милисковић од 2005. године ради у пољу живог перформанса, модерног театра и опере, кабареа, радија, фотографије и филма. Бранко Милисковић живи у Београду а своје перформансе, предавања као и изложбе имао је у Италији, Немачкој, Белгији, Србији, Бугарској, Хрватској, Пољској, Израелу, Русији, Холандији, Швајцарској, Финској, Норвешкој, Великој Британији, Канади и Сједињеним Америчким Државама.

Милисковићев перформанс APPOINTED је 2019. године постао део Колекције Октобарски салон и први ефемерни рад откупљен од стране Министарства културе и информисања Републике Србије.

COVID-19:

* Гaлeриje ћe бити oтвoрeнe oд 12 дo 20 сaти, oсим нeдeљoм. Пoсeтиoци мoрajу дa нoсe мaскe свe врeмe бoрaвкa у гaлeриjским прoстoримa, a дeзифицeнси ћe бити у њимa oбeзбeђeни. Брoj пoсeтилaцa у прoстoру ћe бити oгрaничeн и бићe пoтрeбнo пoштoвaти физичкo рaстojaњe oд двa мeтрa.

 

 

Loading...