Предавање онлајн (на енглеском) КАКО НАПРАВИТИ ФОТО-КЊИГУ? доц. мр. ум. Оља Триашка Стефановић и мр. ум. Јурај Блашко, Академија ликовних уметности и дизајна, Братислава, Словачка Програм [с]БУК2

24.11.2020., 19:00

Програм [с]БУК2
Предавање онлајн (на енглеском) КАКО НАПРАВИТИ ФОТО-КЊИГУ?
Предавачи: мр. ум. Оља Триашка Стефановић и мр. ум. Јурај Блашко,
Департман за фотографију и нове медије, Академија ликовних уметности и дизајна, Братислава, Словачка

Уторак, 24. 11. 2020. у 19:00
Предавање/разговор можете пратити путем апликације Zoom
https://us02web.zoom.us/j/81380423341?pwd=cHlLRWF1Rk9DWVN0Q2ovbXlMQUlUUT09
. . .
Шта значи правити књигу? Шта је то визуелно приповедање приче? Шта је визуелна драматургија? Како успоставити професионалну мрежу индустријских контаката? Како разумети тржиште фото-књига широм Европе? Како читати слике и како да испричате своју причу уз помоћ фотографија? Која је улога графичког дизајна у тој књизи и зашто је она од суштинског значаја?
Предавање онлајн Како направити фото-књигу? биће усмерено на сва ова питања и објасниће шта се фото-књига данас, а приказаће и примере који могу бити од помоћи у процесу стварања фото-књиге.

О ПРЕДАВАЧИМА:

Мр. ум. Оља Триашка Стефановић је фотографкиња и визуелна уметница, доценткиња на Академији ликовних уметности и дизајна у Братислави где сада руководи Департманом за фотографију и нове медије, и води курс “PHO BO: Photo book creation” (Израда фото-књиге).
Рођена је у бившој Југославији у Новом Саду. Током 90-их се трајно настанила у Словачкој. Њени најновији пројекти првенствено реагују на рат и етничке сукобе на Балкану, где истражује сопствено сећање, распад Југославије, породичну историју, формирање нових нација и нове географије у контексту Централне и Источне Европе. Године 2020. представила је јавности свој интердисциплинарни уметнички пројекат који се састоји од изложбе и фото књиге Братство и јединство. Поред ове теме, у њеним визуелним истраживањима посебно место заузмају и простор, историја и архитектура Источне Европе.
Њени фото-есеји у области архитектуре објављени су и награђивани у бројним књигама и публикацијама у Европи, а за свој фотографски рад добитница је и многих престижних награда међу којима су „Фотограф године 2015“, коју додељује Средњоевропска кућа фотографије из Братиславе, као и „Грант за савременог уметника 2019“ Фондације Novum из Братиславе.
Њени радови су део сталне поставке словачке Националне галерије у Братислави, Градске галерије у Нитри.
Редовно излаже како у Словачкој тако и у иностранству.

Мр. Ум. Јураш Блашко (1980) је графички дизајнер и педагод на Академији ликовни уметности и дизајна у Братислави, на којој руководи Департманом за визуелне комуникације. Са Ољом Триашком Стефановић води интердисциплинарни курс “PHO BO: Photo book creation” (Израда фото-књиге). Као графички дизајнер ради у области дизајна књига, едиторијала и идентитета. Његови радови су део сталне поставке Музеја за дизајн Словачке, а 2009. је добио словачку Националну награду за дизајн.

Loading...