Dobitnik Nagrade „Nebojša Popović“ za 2020. godinu je SRĐAN VUČINIĆ, filmski kritičar, publicista i umetnički direktor Festivala autorskog filma

25.12.2020., 09:45
-

Filmski centar Srbije, Radio-televizija Srbije, Kulturni centar Beograd, Jugoslovenska kinoteka, Otvoreni univerzitet Subotica/ Festival evropskog filma Palić, Udruženje građana „Pogled u svet“/ Festival autorskog filma, Fond B92/ Festival „Slobodna zona“, Međunarodni festival dokumentarnog filma „Beldoks“ i članovi porodice Nebojše Popovića, u želji da sačuvaju uspomenu na izuzetnog profesionalca i čoveka, kao i nasleđe koje je ostavio, osnovali su godišnju NAGRADU „NEBOJŠA POPOVIĆ“ ZA DOPRINOS PROMOCIJI I KRITIČKOM PROMIŠLJANJU FILMSKE UMETNOSTI I KULTURE.

Nagradu čine novčani iznos i umetnički predmet/plaketa prema autorskom konceptu Ajle Selenić, koje obezbeđuje Filmski centar Srbije, kao i pravo i privilegija dobitnika Nagrade na selekciju filmskog programa prilikom dodele Nagrade u narednoj godini.

Dobitnik nagrade za 2020. godinu je
SRĐAN VUČINIĆ
za dugogodišnje posvećeno promovisanje najviših vrednosti u filmskoj umetnosti kroz svoje filmske kritike, autorske tekstove, selekcije filmova i javne nastupe.

Fotografija: Aleksandra Ćuk

Srđan Vučinić (1970) je filmski kritičar, autor više knjiga o filmu, velikog broja tekstova o filmu i književnosti u brojnim dnevnim i nedeljnim listovima i mesečnicima, inicijator i voditelj izuzetno posećenih filmskih tribina, umetnički direktor Festivala autorskog filma i veliiki poznavalac filmske umetnosti, koji svojim raznovrsnim i posvećenim delovanjem značajno doprinosi njenoj popularizaciji zasnovanoj na najvišim vrednostima.

Žiri u sastavu Miroljub Stojanović, filmski kritičar (predsednik), Srdan Golubović, reditelj i Ivan Velisavljević, filmolog (članovi), svoju jednoglasnu odluku je obrazložio na sledeće način:
Sjajan kritičar, nadahnuti prozni pisac, izvanredni kreator brojnih programa Festivala autorskog filma i organizator jedinstvenih tribina, Srđan Vučinić je konzistentnošću kritičke misli i estetičkog stava, koji u potpunosti afirmiše film kao autorstvo i umetnički čin, istrajavao na svom kreativnom credu. U eri svekolike komercijalizacije, Vučinić je svojim preferencijama udahnuo novi pristup razumevanju relevantne filmske estetike, a kao kritičar nametnuo se analitičnošću opservacija, studioznošću i modernim senzibilitetom.

Odbor Nagrade „Nebojša Popović“ je odlučio da se, zbog trenutne epidemiološke situacije, odloži uobičajeno svečano uručenje Nagrade 11. januara, kao i filmski maraton koji je koncipirao Miroljub Stojanović, laureat Nagrade za 2019. godinu. Javnost će biti blagovremeno obaveštena o novom terminu svečanog uručenja Nagrade i filmskog maratona u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

* * *

NEBOJŠA POPOVIĆ (1958–2015) je bio jedan od retkih preostalih svetlih glasova kritičarske profesije. Njegove kritike bile su lucidne i eruditske, britke i moderno prezentovane, tako da istovremeno komuniciraju i sa najširim televizijskim auditorijumom i sa intelektualnom elitom. Njegovi čuveni razgovori sa vodećim savremenim svetskim i domaćim filmskim autorima u emisiji „Drugi vek“ na RTS-u postavili su visok standard kao sveobuhvatne i dubinske, žive, lične interakcije koje su stvarale slojevite portrete sagovornika i često bacale novu svetlost na njihovo stvaralaštvo. Kao urednik filmskog programa Dvorane Kulturnog centra Beograda profilisao je koncept kvalitetnog umetničkog filma na kojem su ukus formirale generacije gledalaca. Nebojša Popović je svojim celokupnim delovanjem promovisao ljubav prema filmu, kao i njegovo duboko intelektualno promišljanje.

Loading...