Koncert violinistkinje Jovane Udović

28.12.2020., 12:00

Kraj godine obeležavamo koncertom mlade talentovane violinistkinje Jovane Udović, učenice Škole za muzičke talente u Ćupriji. Ona će nastupiti uz klavirsku saradnju Ukija Ovaskainena.

U okviru muzičkog programa, Kulturni centar Beograda posebnu pažnju posvećuje mladim, darovitim muzičarima naše zemlje, pružajući im neophodnu podršku na samom početku karijere i ističući istovremeno izuzetan muzički potencijal koji imamo. Upravo zbog toga, kraj godine obeležavamo koncertom mlade talentovane violinistkinje Jovane Udović, učenice Škole za muzičke talente u Ćupriji. Ona će nastupiti uz klavirsku saradnju Ukija Ovaskainena. Zbog epidemiološke situacije, koncert ćemo sa našom publikom podeliti putem interneta. Premijerno predstavljamo ovaj praznični program na YouTube kanalu Kulturnog centra Beograda poslednjeg ponedeljka u 2020. godini, 28. decembra u 12 sati:

Program:
Fransis Pulenk
Sonata za violinu i klavir
Allegro con fuoco
Intermezzo
Presto tragico

Ernest Šoson
Poema, op. 25

Biografije:
Jovana Udović (Beograd, 2004) je započela obrazovanje u OMŠ Petar Konjović u Beogradu u klasi Lidije Ranković, a nastavila u Školi za muzičke talente u Ćupriji u klasi Dragutina Mladenovića. Aktivno je učestvovala na brojnim muzičkim radionicama, seminarima i majstorskim kursevima renomiranih profesora i pedagoga, kao što su Latica Honda-Rozenberg, Tatjana Balašova, Stefan Milenković, Zoran Milenković, Lihaj Bendajan, Igor Tkačuk i Robert Lakatoš. Završila je i osnovnu muzičku školu klavira u klasi Aleksandre Bajler.
Osvojila je 1. mesto i specijalnu nagradu Art centra na takmičenju Talenti za Evropu (Slovačka, 2017), 3. mesto na takmičenju Jaroslav Kocijan (Češka), bila je laureat na Međunarodnom takmičenju gudača u Nišu i dobila je priznanje laureata na Master art akademiji (Beograd, 2017), 2. nagradu na takmičenju Ohridski biseri (2018), bila je laureat na Republičkom takmičenju i osvojila je 1. mesto na takmičenju gudača u Nišu (2019). Ove godine je osvojila 1. mesto na takmičenju Ohridski biseri.
Kao solista i član orkestra je nastupala na koncertima u Beogradu (Narodna biblioteka, Kuća kralja Petra, Etnografski muzej, Narodni muzej, Muzej pozorišne umetnosti, Skupština Grada, Galerija Progres, SKC, Paviljon Cvijeta Zuzorić, Galerija SANU, Artget). Nastupila je kao solista uz pratnju Orkestra Škole za muzičke talente na Gala koncertu Fondacije Dobar glas u Velikoj dvorani Zadužbine Ilije M. Kolarca. Kao član projekta ESYO (Evropski duh omladinskog orkestra) je nastupala na koncertima širom Italije i Slovenije.

Uki Ovaskainen je laureat i dobitnik specijalne nagrade Kontemporanea i nagrade publike, na takmičenju Premio Haen u Španiji. Redovno nastupa kao solista i kamerni muzičar u Srbiji i širom Evrope. Izveo je niz od osam različitih solističkih resitala na Kraljevskom danskom konzervatorijumu tokom jedanaest dana, što predstavlja najveći individualni projekat u istoriji te ustanove. Studirao je na Muzičkoj akademiji Sibelijus u Helsinkiju, na Kraljevskom danskom konzervatorijumu u klasi prof. Hozea Ribere, i na solističkom odseku na Visokoj školi za muziku i teatar u Hanoveru u klasi prof. Matija Raekalija.
Kao solista je nastupao sa simfonijskim orkestrima Sjelanda i Olborga. Nastupao je u Koncerthausu u Beču, kao i na koncertima kamerne muzike Bečkog kamernog orkestra. Radio je kao korepetitor Opere Faber u Portugaliji, svirao u okviru profesionalnih orkestara u Danskoj i u Srbiji, radio sa profesionalnim horovima i nastupao na preko 200 koncerata na četiri kontinenata sa horom Tapiola. Umetnički je organizator turneje kamerne muzike u Danskoj, koji nosi njegovo ime. Radi kao zvanični korepetitor na takmičenjima Muzičke omladine u Beogradu. Osim angažovanja kao viši umetnički saradnik na Katedri za gudačke instrumente na FMU, redovno nastupa sa eminentnim domaćim i inostranim muzičarima.

Loading...