Концерт виолинисткиње Јоване Удовић

28.12.2020., 12:00

Крај године обележавамо концертом младе талентоване виолинисткиње Јоване Удовић, ученице Школе за музичке таленте у Ћуприји. Она ће наступити уз клавирску сарадњу Укија Оваскаинена.

У оквиру музичког програма, Културни центар Београда посебну пажњу посвећује младим, даровитим музичарима наше земље, пружајући им неопходну подршку на самом почетку каријере и истичући истовремено изузетан музички потенцијал који имамо. Управо због тога, крај године обележавамо концертом младе талентоване виолинисткиње Јоване Удовић, ученице Школе за музичке таленте у Ћуприји. Она ће наступити уз клавирску сарадњу Укија Оваскаинена. Због епидемиолошке ситуације, концерт ћемо са нашом публиком поделити путем интернета. Премијерно представљамо овај празнични програм на YouTube каналу Културног центра Београда последњег понедељка у 2020. години, 28. децембра у 12 сати:

Програм:
Франсис Пуленк
Соната за виолину и клавир
Allegro con fuoco
Intermezzo
Presto tragico

Ернест Шосон
Поема, оп. 25

Биографије:
Јована Удовић (Београд, 2004) је започела образовање у ОМШ Петар Коњовић у Београду у класи Лидије Ранковић, а наставила у Школи за музичке таленте у Ћуприји у класи Драгутина Младеновића. Активно је учествовала на бројним музичким радионицама, семинарима и мајсторским курсевима реномираних професора и педагога, као што су Латица Хонда-Розенберг, Татјана Балашова, Стефан Миленковић, Зоран Миленковић, Лихај Бендајан, Игор Ткачук и Роберт Лакатош. Завршила је и основну музичку школу клавира у класи Александре Бајлер.
Освојила је 1. место и специјалну награду Арт центра на такмичењу Таленти за Европу (Словачка, 2017), 3. место на такмичењу Јарослав Коцијан (Чешка), била је лауреат на Међународном такмичењу гудача у Нишу и добила је признање лауреата на Мастер арт академији (Београд, 2017), 2. награду на такмичењу Охридски бисери (2018), била је лауреат на Републичком такмичењу и освојила је 1. место на такмичењу гудача у Нишу (2019). Ове године је освојила 1. место на такмичењу Охридски бисери.
Као солиста и члан оркестра је наступала на концертима у Београду (Народна библиотека, Кућа краља Петра, Етнографски музеј, Народни музеј, Музеј позоришне уметности, Скупштина Града, Галерија Прогрес, СКЦ, Павиљон Цвијета Зузорић, Галерија САНУ, Артгет). Наступила је као солиста уз пратњу Оркестра Школе за музичке таленте на Гала концерту Фондације Добар глас у Великој дворани Задужбине Илије М. Коларца. Као члан пројекта ЕSYO (Европски дух омладинског оркестра) је наступала на концертима широм Италије и Словеније.

Уки Оваскаинен је лауреат и добитник специјалне награде Контемпоранеа и награде публике, на такмичењу Премио Хаен у Шпанији. Редовно наступа као солиста и камерни музичар у Србији и широм Европе. Извео је низ од осам различитих солистичких реситала на Краљевском данском конзерваторијуму током једанаест дана, што представља највећи индивидуални пројекат у историји те установе. Студирао је на Музичкој академији Сибелијус у Хелсинкију, на Краљевском данском конзерваторијуму у класи проф. Хозеа Рибере, и на солистичком одсеку на Високој школи за музику и театар у Хановеру у класи проф. Матија Раекалија.
Као солиста је наступао са симфонијским оркестрима Сјеланда и Олборга. Наступао је у Концертхаусу у Бечу, као и на концертима камерне музике Бечког камерног оркестра. Радио је као корепетитор Опере Фабер у Португалији, свирао у оквиру професионалних оркестара у Данској и у Србији, радио са професионалним хоровима и наступао на преко 200 концерата на четири континената са хором Тапиола. Уметнички је организатор турнеје камерне музике у Данској, који носи његово име. Ради као званични корепетитор на такмичењима Музичке омладине у Београду. Осим ангажовања као виши уметнички сарадник на Катедри за гудачке инструменте на ФМУ, редовно наступа са еминентним домаћим и иностраним музичарима.

Loading...