SOBA SA POGLEDOM – IZLOŽBA POVODOM OBELEŽAVANJA 60 GODINA LIKOVNE GALERIJE KULTURNOG CENTRA BEOGRADA

10.12.2020-21.01.2021, 12:00-20:00

IZLOŽBA POVODOM OBELEŽAVANJA 60 GODINA LIKOVNE GALERIJE KULTURNOG CENTRA BEOGRADA

SOBA SA POGLEDOM #1
Otvaranje: četvrtak, 10. decembar
SOBA SA POGLEDOM #2
Otvaranje: ponedeljak, 28. decembar

Umetnici: RADOŠ ANTONIJEVIĆ I NENAD MALEŠEVIĆ/ BOJAN BEM
DEJANA VUČIĆEVIĆ/GABRIEL GLID/VESNA GOLUBOVIĆ
MARIJA DRAGOJLOVIĆ/IVANA IVKOVIĆ/LJILJANA JARIĆ
NEMANJA LAĐIĆ/GORANKA MATIĆ/IVANA POPOV
JELICA RADOVANOVIĆ I DEJAN ANĐELKOVIĆ/MILICA RUŽIČIĆ
IVAN ŠULETIĆ

Kustosi: Svetlana Petrović i Gordana Dobrić
Likovna galerija Kulturnog centra Beograda, Knez Mihailova 6
10.12.2020 – 21.1. 2021.

* Usled trenutnih epidemioloških okolnosti neće biti priređeno zvanično otvaranje, već će izložbe biti otvorene za publiku od četvrtka, 10. decembra u 12:00.
Radno vreme galerija je svakog dana, osim nedeljom i tokom novogodišnjih i božićnih praznika, od 12:00 do 17:00.

Soba sa pogledom je izložba koja se priređuje povodom uspešnih i kreativnih 60 godina delovanja Likovne galerije Kulturnog centra Beograda u kulturi grada, zemlje i okruženja, i predstavlja svojevrsni omaž tradicionalnoj izložbi, Beograd inspiracija umetnika, ali je od nje udaljena revidiranom koncepcijom zasnovanoj na strategiji percipiranja grada, ovog puta, sa prozora doma ili ateljea umetnika.

Izložba Soba sa pogledom donosi radove više autora koji u Beogradu žive i stvaraju i predstavlja izbor fotografija i video radova koji se mogu shvatiti kao zbirka komentara na savremeni Beograd, vizuelne zabeleške o njegovom privatnom i javnom biću.
Iako sam naziv izložbe implicira jedno intimno opažanje i povišeni pogled posmatrača iz svog privatnog kutka na javni prostor, on se može shvatiti i metaforički kao jedan širi okvir koji ostavlja prostor za individualnu percepciju pogleda na grad, ali i sobe kao prostorne odrednice, koja u prenesenom značenju može imati jedan mnogo širi i dublji kontekst. Upravo u tom proširenom kontekstu koji promišlja pogled na grad iz više različitih rakursa, može se posmatrati konstelacija raznorodnih radova predstavljenih na ovoj izložbi. Četrnaest različitih pogleda, odnosno isečaka iz vizuelnih dnevnika, ukazuju na disparatne umetničke prakse i subjektivne percepcije jednog pogleda, jedne teme i jednog grada. Od intimnih, unutrašnjih percepcija i hroničarskih zabeleški do potpuno konceptualnih pristupa, selekcija radova i autora različitih generacija secira, produbljuje i ispituje granice same teme. ..

Iako ponekad postapokaliptični, na momente melanholični, utišani i intimni, ili pak gotovo apstraktni i opusteli prizori, sa pogledom punim iščekivanja često uprtim u nebo nad Beogradom, ovi radovi izneli su na površinu nekoliko lica ovog grada i jednu varijantu njegove savremene, vizuelne hronike.

 

Onlajn konkurs – Soba sa pogledom

Pozivamo vas da se priključite programu izložbe Soba s pogledom tako što ćete na vaš Instagram ili Fejsbuk profil okačiti fotografiju pogleda sa vašeg prozora uz hashtag #sobaspogledomkcb. Fotografije koje budete okačili do 10. decembra uz odgovarajući hashtag, biće prikazane na tv ekranu u Beoizlogu tokom trajanja izložbe.

Soba s pogledom – tekst Marijane Vaščić

Vizuelni eseji o Beogradu danas – Gordana Dobrić

 

 

COVID-19:
* Galerije će biti otvorene od 12 do 17 sati, osim nedeljom. Posetioci moraju da nose maske sve vreme boravka u galerijskim prostorima, a dezificensi će biti u njima obezbeđeni. Broj posetilaca u prostoru će biti ograničen i biće potrebno poštovati fizičko rastojanje od dva metra.

Loading...