BELGRADE RAW представља RAW PERSPECTIVES Јелена Николић • Предраг Ђулинац • Стефан Јовановић

28.01.2021-04.03.2021, 12:00-20:00

BELGRADE RAW
представља
RAW PERSPECTIVES
Јелена Николић • Предраг Ђулинац • Стефан Јовановић

28. ЈАНУАР – 4. МАРТ 2021.
Галерија Артгет | 20. година
Трг републике 5/I

Специјализована фотографска Галерија Артгет Културног центра Београда почиње своју 20. сезону. У години јубилеја програм чини по једна изложба коју конципирају и реализују уметнички директори и директорке у претходној деценији Галерије.
Прву у овом низу је изложба Raw Perspectives коју приређује сада једанаесточлани фотографски колектив Belgrade Raw, колективни уметнички директор(ат) Галерије у 2013. години.

Belgrade Raw: Raw Perspectives

Галерија Артгет је овогодишњу сезону конципирала као једну врсту компилације изложби уметничких директора и колектива који су креирали програме у поменутом излагачком простору у његовој другој деценији.
Оно што је занимљиво у оваквом приступу је могућност ревидирања ставова самих твораца програма, надокнађивање можда пропуштеног, напипавање новог импулса, али и мапирање неких нових појава у домену фотографије насталих под утиском до сада приказаног у Галерији Артгет. Управо ово последње речено долази са изложбом Raw Perspectives, курираном од стране чланова колектива Belgrade Raw.
Raw Perspectives овде нуди погледе троје аутора: Јелене Николић, Предрага Ђулинца и Стефана Јовановића. Иако нико од њих троје себе не би назвао или не назива фотографом, сво троје користе медиј фотографије као неку врсту луфта, генератора архива и средство визуелног бележења средине у којој се налазе и која их окружује. Сами чланови колектива Belgrade Raw имају сличан приступ у креирању архива из ког се читају друштвено-политичке околности, свакодневница и њене промене.
Придев „raw“, који је већ неколико пута овде споменут из очигледних разлога, на српски језик преводимо као „сиров“ (-а, -о), са синонимима „неук“ и „жив“. Превод, заједно са синонимима с неколико страна објашњава приступ раду троје аутора у приказивању њихових сирових начина посматрања.
Сиров у смислу представљања тога што јесте, без намере да се учита неки наратив осим постојећег, односно видљивог. Жив!
Неук – можда прегрубо звучи, али је приступ аутора свакако лишен традиционалних идеја о мајсторству у медију фотографије. Никако не иде у домен лошег.
Мотивација за рад код Предрага, Јелене и Стефана варира између жеље за документовањем, изучавањем ликовних елемената, бележењем, на изглед, неприпадајућих тренутака у простору до просте жеље за неком врстом вентилирања можданих активности.
Изложба Raw Perspectives настала је као последица откључавања богатих архива и примењивањем вежбе у којој су аутори креирали асоцијативну мрежу нижући фотографије и видео записе без претходно утврђених правила. Та правила је диктирао сам материјал.
Појединачно, свако од њих троје имају јединствену интерну логику при одабиру мотива, или боље при одабиру тренутака који ће забележити. Међутим, при здруживању њихових архива, примећује се изједначавање асоцијативних мрежа и губљење идеје о ауторству. Постаје непрепознатљиво ко је аутор које фотографије. Постаје небитно ко је аутор које фотографије. Постаје јасно како једна генерација детектује кроз исто око своје окружење и све што оно носи.
Скупови материјала приказани на изложби Raw Perspectives представљају логичан завршетак процеса сједињавања материјала ово троје аутора, али и простор за стварање нових мисаоних процеса и менталних слика.

Душан Савић

Предраг Ђулинац (1997, Сомбор) је фотограф из Сомбора, који тренутно живи у Новом Саду, где завршава oсновне студије на Факултету техничких наука (Графичко инжењерство и дизајн). Фотографијом се бави од 2017. године и до сада је учествовао на једној групној изложби.

www.instagram.com/pedja.pedja

Стефан Јовановић (1994, Сомбор) је завршио основне студије нових ликовних медија и мастер студије графике и штампарства на Академији уметности у Новом Саду. Аутор је три самосталне изложбе и учесник на више групних изложби. Бави се фотографијом, колажем, традиционалним техникама штампе и видео радом. Члан је уметничке групе Balkanophobia. Тренутно живи и ради у Сомбору и кроз свој рад истражује тему живота у малом граду.

Јелена Николић (1990, Београд) је мултимедијална уметница из Београда, у коме живи и ради. Основне студије сликарства  и мастер студије трансмедијских истраживања завршила је на Факултету ликовних уметности у Београду. Добитница је награде за особену креативну иновацију из фонда „Милош Бајић“, за 2013. годину. Имала је четири самосталне изложбе и учествовала на више групних изложби, колонија и радионица у земљи и иностранству. Бави се превасходно фотографијом и видео радом.

www.nikolicgjelena.wixsite.com/recreation
www.instagram.com/yssdx

Излагачку сезону фотографске Галерије Артгет је 2013. године конципирао и реализовао фотографски колектив Belgrade Raw. Овај колектив је основан 2009. године са идејом да кроз медиј фотографије истражује социјалне, урбане и политичке аспекте живота у граду и стање заједнице, активно бележићи свакодневни живот Београда.
Колектив је излагао на више изложби и у оквиру неколико манифестација и фестивала у земљи и инострансву. Пет година за редом Belgrade Raw је био организатор догађаја Фото-сајам у Београду, а четири узастопне године по Србији организовао је серију радионица документарне фотографије под називом Serbia Raw. Године 2019, Колектив објављује фото-књигу Serbia Raw у којој су обједињене радионице и материјали настали у 13 градова Србије. Исте године објављује свој први фанзин.
Колектив чини једанаест чланова: Дарко Станимировић, Немања Кнежевић, Лука Кнежевић-Стрика, Милован Миленковић, Андреј Филев, Александра Перовић Михајловић, Мане Радмановић, Душан Рајић, Јелена Мијић, Саша Трифуновић и Дејан Голић.

contact@belgraderaw.com
www.belgraderaw.com
www.facebook.com/belgraderaw
www.instagram.com/belgraderaw

Loading...