Јубиларна двадесета сезона Галерије Артгет

28.01.2021-31.12.2021, 12:00-20:00

Специјализована фотографска Галерија Артгет Културног центра Београда почиње своју 20. сезону. У години јубилеја програм чини по једна изложба коју конципирају и реализују уметнички директори и директорке у претходној деценији Галерије. На исти начин, као могућност да допуне и мапирају нове појаве или опусе у пољу фотографије, обележена је и прва деценија рада Артгета.

Од оснивања 2002. године, позивајући уметничке директоре/ке, стручњаке у области фотографије да у сарадњи са уредничким тимом Центра креирају једногодишњи програм, на 266 изложби до сада представљена су дела стотина домаћих и страних аутора у веома широком распону, од документарне и историјске до фотографије у савременој визуелној уметности. Верујемо да су и бројна предавања, разговори са уметницима, теоретичарима, критичарима и историчарима уметности фотографије, вођења кроз изложбе, прегледање портфолија, радионице, представљање књига, сајмови фотографије значајно допринели унапређењу праксе и разумевању овог свеприсутног медија и света савремене визуелне уметности и културе. Надамо се да је у томе важну улогу имала и 2005. године покренута специјализована издавачка делатност кроз две библиотеке Фото Артгет – Теорија и Фото Артгет – Монографије 5 ½.

Јубиларну 20. сезону почињемо у изузетно специфичном окружењу пандемије вируса COVID-19 и стога смо предложили досадашњим уметничким директорима/кама да своје селекције посвете домаћим ствараоцима како бисмо и на тај начин афирмисали њихов рад и подржали продукцију у невеселом времену. Да бисмо макар симболично обележили  и међународни карактер програма Галерије, планирана је ретроспективна изложба у 20. веку утицајне немачке фотографкиње Сибил Бергеман. Због одржавања 50. Октобарског салона 2021. у свим галеријама Културног центра Београда, програм јубилеја се наставља и у 2022. години.

У 2021. години биће реализоване следеће изложбе:

1.      Belgrade Raw (2013): Raw Perspectives: Јелена Николић, Предраг Ђулинац и Стефан Јовановић

2.      Александар Келић (2014): Александра Лековић и Лазар Лековић, Портрети (радни назив)

3.      Јелена Матић (2015): Соња Жугић и Лука Кликовац

·         58. Октобарски салон: Сањари

4.      Сибил Бергеман (Немачка), Ретроспектива

5.      Ивана Томановић (2016): Александар Костић, Замка

6.      Слађана Петровић Варагић и Мирослав Карић (2017): Драгица Вукадиновић, Фото-призори ограниченог трајања (радни назив)

Верујемо да ћемо у 2021. бити у могућности да реализујемо и низ планираних разговора, предавања, радионица, пројекција и вођења са уметничким директорима/кама, ауторима и сарадницима као допринос промишљању и разумевању савремене позиције фотографије, али ћемо сигурно континуирано бележити процес рада у реализацији изложби и програма и њихових размишљања о фотографији.

Неизмерно смо захвални свим уметничким директорима/кама, ауторима, учесницима програма, сарадницима, партерима, подржаваоцима, посетиоцима и читаоцима који су суштински допринели да Галерија Артгет буде, верујемо, добро место за фотографију у нашем граду и нашој култури.

 

Loading...