Online koncert Dua „EDIT“

18.01.2021., 18:00

Duo koji čine violinistkinja Edit Makedonska i harfistkinja Gorana Ćurgus izvodi popularna dela klasične muzike, kao i dela srpskih kompozitora. U 2021. godini violinistkinja Edit Makedonska obeležava 40 godina umetničkog rada, a Duo „EDIT“ obeležava 10 godina postojanja. Nastupom u Galeriji „Artget“ započeće obeležavanje ovih jubileja.

„Koncerti u Galeriji“ u januaru će se održavati u digitalnom formatu zbog socijalnih mera koje su propisali Krizni štab i Vlada Republike Srbije u uslovima pandemije. Koncert Dua „EDIT“ premijerno ćemo poslušati na YouTube kanalu Kulturnog centra Beograda u ponedeljak, 18. januara u 18 sati.

Program:
Žil Masne
Meditacija iz opere Taida

Stevan Hristić
Rumunkina igra iz svite Ohridska legenda

Mirjana Živković
Agitato

Franc Lehar
Lippen schweigen, iz operete Vesela udovica

Fermo Dante Marketi
Fascinacija (Valse Tzigane)

Biografije:
Duo Edit su osnovale Edit Makedonska i Gorana Ćurgus 2011. godine. Nastupale su na otvaranju Međunarodnog festivala harfe u Beogradu, kao i na festivalima u Ubu, Pančevu i Sofiji. Repertoar dua je raznolik, od virtuoznih dela, popularne klasike, evergrin muzike, kao i dela srpskih kompozitora, od kojih su neka napisana specijalno za duo. Udruženje kompozitora Srbije, Udruženje muzičkih umetnika Srbije, kao i Sokoj prepoznali su značaj ovog sastava i doprinos koji daje očuvanju i negovanju srpske baštine i kulture.

Edit Makedonska potiče iz muzičke porodice. Violinu je počela da uči kod svoje majke, Dijane Raponđijeve-Stojanović, a diplomirala je na FMU u Beogradu u klasi prof. Fern Rašković. Završila je magistraturu violine i kamerne muzike na Fakultetu za muziku i igru u Plovdivu, gde je bila angažovana kao asistent. Stekla je i diplomu solo pevanja u MŠ Mokranjac u Beogradu, a završila je i baletsku školu u Sofiji. Radila je kao profesor violine u muzičkim školama u Beogradu, i kao profesor violine i čitanja s lista na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu. Kao koncertmajstor je bila angažovana u Nacionalnoj Operi i Baletu u Skoplju, u operama u Varni i Plovdivu, kao i u Pozorištu na Terazijama u Beogradu. Od 1980. godine radi u Narodnom pozorištu u Beogradu, gde je koncertmajstor. Osnivač je Gudačkog kvarteta Edit (2000). Dirigent Angel Šurev je za ovaj ansambl aranžirao Masneovu operu Don Kihot, koja se izvodila na sceni Raša Plaović Narodnog pozorišta. Osim toga, učestvovali su u izvođenju kamerne opere Romansa Igora Rankovića. Održala je brojne koncerte kao solista i koncertmajstor širom bivše Jugoslavije i Evrope, kao i u Japanu i SAD. Na repertoaru solističkih koncerata posebno zastupa domaće muzičko stvaralaštvo. Snimala je za radio i televiziju. Bavi se i komponovanjem dečje muzike (pesme Jabuka i leptir; Saša, ciganski pas; muzika za knjigu Bajka za decu autorke princeze Jelisavete Karađorđević). Premijerno je izvela Baladu o polju za violinu i kamerni orkestar Mirjane Živković koja je komponovala na predloženu temu Edit Makedonske.

Gorana Ćurgus je diplomirala i magistrirala u klasi prof. Milice Barić na FMU u Beogradu. Dugi niz godina bila je stalni saradnik Beogradske filharmonije, Vojvođanskog simfonijskog orkestra, Simfonijskog orkestra RTS i drugih renomiranih orkestara. Stalno je zaposlena u Narodnom pozorištu. Osvajala je prve i specijalne nagrade na republičkim i saveznim takmičenjima, kao što je Međunarodno takmičenje Petar Konjović. Dobitnica je nagrade Zlatni anđeo za najboljeg mladog muzičara u Srbiji (1994). Član je muzičko-konceptualne grupe Sekndhenders sa kojom je učestvovala u projektima: Predstava za muziku (2009), Nežno, nežno, nežnije (2011), Šest (ne tako) lakih komada (2012) i Tri(p)biina (2014). Poslednjih godina sarađuje sa mecosopranom Natašom Jović–Trivić, kao i sa oboistkinjom Marijom Lazić. Sa harfistkinjom Milanom Zarić je izvela kompoziciju Radost za dve harfe i glasove K. Štokhauzena. Od 2013. godine vodi muzičke radionice na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu, pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu grada Beograda. Član je Udruženja MOTO (Muzičko-opersko- teatarska organizacija) sa kojom je učestvovala u projektima Svetlost muzike, Metohijski maj, Kamerna muzika Lučana Beria i mnogim drugim.

Loading...