Online концерт пијанисте Душана Марковића

25.01.2021., 18:00

Пијаниста Душан Марковић је посвећен истраживању и интерпретацији барокне музике, а посебну пажњу посветио је интерпретацији дела Јохана Себастијана Баха. На овом концерту у фокусу су облици прелудијум и фуга у стваралаштву мајстора ове полифоне форме Ј.С. Баха, али и у опусу Сезара Франка, Сергеја Прокофјева, Родиона Шчедрина и Дмитрија Шостаковича.

Због препорука и прописаних мера Кризног штаба и Владе Републике Србије у условима пандемије, у јануару „Концерти у Галерији“ ће се одржавати у дигиталном формату. Концерт Душана Марковића премијерно ће бити приказан на YouTube каналу Културног центра Београда у понедељак, 25. јануара у 18 сати.

Програм:
Јохан Себастијан Бах
Прелудијум и фуга у цис-молу, ДТК I/3 (BWV 848)

Партита бр. 2 у це-молу, BWV 826
Sinfonia. Grave Adagio – Andante
Allemande
Courante
Sarabande
Rondeau
Capriccio

Сезар Франк
Прелудијум, фуга и варијације у ха-молу, оп. 18

Сергеј Прокофјев
Токата, оп. 11

Родион Шчедрин
Прелудијум и фуга бр. 2 у а-молу

Дмитри Шостакович
Прелудијум и фуга у гис-молу, op. 87/12

Биографија:
Душан Марковић (1984) је пијаниста и професор клавира. Током професионалне каријере је одржао више солистичких концерата, а највише се истиче његова интерпретација Бахових клавирских концерата (де-мол и Е-дур) у периоду од 2015. до 2017, као и извођење и снимање Голдберг варијација 2019. Барокном музиком се активно бави од 2002. након учествовања на концерту Баху с дивљењем организације ЕПТА на Коларцу. Оснивач је, солиста и клавирски сарадник удружења Барокни витраж од 2015. године. Значајно је напоменути да је као солиста са Симфонијским оркестром РТС-а под диригетском палицом Станка Јовановића наступио у извођењу композиције за клавир и оркестар Роберта Шумана Интродукција и алегро апасионато 2003. године, која је тада први пут изведена у Србији. У оквиру циклуса Одабрани за одабране проф. Владимира Стојнића редовно је наступао од 2001. до 2015. Музичку школу Коста Манојловић је завршио у класи проф. Весне Мартиновск. На Факултету музичке уметности у Београду је дипломирао 2006. године у класи проф. Нинослава Живковића, након чега је уписао Интердисциплинарне докторске студије на Универзитету уметности. Добитник је многих награда на такмичењима у Стрези, Паризу, Београду и Шапцу. Писао је музичке критике за часопис Балканис (Словенија), Радио Београд 1 и 2 и др. Снимао је за РТС1 и 2 1999, 2003. и 2010. године. Педагошко искуство је стицао на курсевима Арба Валдме и као гостујући професор у организацији Umastery из Сингапура. Стални је професор клавира у MШ Живорад Грбић у Ваљеву.

 

Loading...