АРТ БРАНЧ: ДЕВЕДЕСЕТЕ – ПОТИСНУТИ НАРАТИВИ (српска поп култура 1990-2000)

17.02.2021., 12:00

Арт бранч је формат разговора, прилика за размену мишљења уз кафу и колаче, једног радног дана у месецу, тачно у подне. Позвани гост, гошћа из области филозофије, филма, књижевности, социологије, архитектуре, дизајна, медицине… у 15 до 20 минута излаже на тему о којој ће се у следећих 45 минута водити разговор између публике и говорника.

Услед текуће пандемије корона вируса,  предавање можете пратити у среду, 17. фебруара у 12:00 на Инстаграм профилу Културног центра Београда, а као припрему за размишљање пред фебруарски Арт бранч, Александар С. Јанковић нам најављује тему:

„Пре тридесет година започела је деценија која нас је политички и културолошки дислоцирала од остатка света који је доживљавао свој Belle Époque. Парадоксално, поп култура никада није била живља, фокусиранија, одређенија… Дисторзирано фаворизовање осамдесетих у каснијим годинама управо проистиче из чемера социјалног и националног посрнућа деведесетих, Међутим, важно је да се систематизује ова деценија због величанствених домета популарне културе у оквиру рок сцене, филмова, ТВ серија, позоришних представа, књижевности, публицистике.

Ово предавање-разговор би требало да објективизује и систематизује деведесете у популарној култури, избегавајући уобичајену турбо-фолк фетишизацију, већ фокусирајући се на праве хероје овог времена, везујући их у контекст данашње ситуације и пратећи шта је произашло из њих.“

Loading...