Концерт „Композиције за флауту српских композитора“

08.02.2021., 20:00

Флаутиста Александар Ружичић и пијанисткиња Теа Димитријевић направили су одабир дела српских аутора Милојевића, Јосифа, Стојадиновић-Милић, Марић, Петровића и Аџића за флауту соло и флауту и клавир. Концерт је подржао СОКОЈ.

Културни догађаји се одржавају уз прописане епидемиолошке мере за сузбијање ширења вируса COVID-19, те је број места за публику у Галерији Артгет ограничен и сва места за овај концерт су ПОПУЊЕНА.
Наредног дана, снимак дела концерта ће бити објављен на YouTube каналу Културног центра Београда и доступан свима који нису успели да присуствују догађају.

Програм:
Милоје Милојевић
Соната за флауту и клавир оп.89

Енрико Јосиф
Балада за флауту соло

Милана Стојадиновић-Милић
Dream за флауту и клавир

Љубица Марић
Песма за флауту соло

Милош Петровић
Обојени комади за флауту и клавир

Милана Стојадиновић-Милић
Облачић на врху Атоса, фантазија за флауту соло

Драшко Аџић
Вуна, игла, канап, кости за флауту и клавир

Биографије:
Александар Ружичић (Чачак) је средњу школу завршио у класи професора Кароља Марочика, и дипломирао је у Београду на Факултету музичке уметности у класи Миодрага Азањца. Специјализирао је камерну музику на ФМУ у класи проф. Горана Маринковића и тренутно је докторант на студијама Kамерне музике код истог професора. Остварио је велики број солистичких и камерних наступа у земљи и иностранству, као и сарадњу са еминентним уметницима. Интезивно наступа у трију флаута „Миодраг Азањац“ са Карољем и Сузаном Марочик, дувачким секстетом са Милошем Вељковићем, Бојаном Пешићем, Гораном Маринковићем, Игором Лазићем, Михајлом Самораном, као и у другим разноврсним камерним саставима. Остварио је значајан број снимака за Радио Телевизију Србије и издавачку кућу МASCOM. Радио је као соло флаутиста и пиколиста Симфонијског оркестра РТС, соло флаутиста Позоришта на Теразијама, као и соло пиколиста Оркестра опере и балета Народног позоришта, под управом великог броја еминентних диригената. Наступа и као члан оркестра Исидоре Жебељан. Тренутно ради као виши уметнички сарадник на Филолошко уметничком факултету у Крагујевцу и шеф Катедре за дувачке инструменте ФИЛУМ-а.

Теа Димитријевић је рођена у Београду. Дипломирала је и магистрирала клавир на Факултету музичке уметности у Београду у класи ред. проф. Мирјане Шуица-Бабић, специјализирала камерну музику и дипломирала чембало у класи ред. проф. Милоша Петровића. Докторирала је из области камерне музике у класи ред. проф. Милоша Петровића и ред. проф. Зорице Ћетковић. Као солиста и камерни музичар концерте је одржала широм Србије  као и у Црној Гори, Немачкој, Словенији, Грчкој, Македонији и Аустрији. Наступала је са Београдском Филхармонијом, Ансамблом “Арте“, Гудачима св. Ђорђа, Ансамблом за нову музику, оркестром Цамерата Сербица и Нордијско-балканским гудачким оркестром “НОРБАЛ“. Учествовала је на фестивалима “БЕМУС“ и “БЕЛЕФ“ у Београду, “НОМУС“ у Новом Саду, “Будва Град театар“, „Мокрањчеви дани“, “АФЕС“ у Македонији и  фестивалу “Охридско лето“. Редован је учесник Међународне трибине композитора. Као стални сарадник Симфонијског оркестра РТС извела је значајна дела светске и домаће литературе, наступајући са познатим диригентима као и солистима и оперским звездама: Мосерат Кабаље, Кири Те Канава, Хозе Карерасом и Пласидом Домингом. Премијерно је изводила многа дела домаћих аутора, поготово за клавирски дуо. Ванредни је професор на Катедри за камерну музику Факултета музичке уметности у Београду. Аутор је и водитељ емисије „Сусретања“, „Иза виолинског кључа“ и музички уредник Првог програма Радио Београда.

Loading...