KCB Radionica: Femkanje, prostori zajedništva – Radionica o podkastu, zvuku i umetničkim razgovorima u savremenoj umetnosti

27.02.2021., 12:00

KCB Radionica: Femkanje, prostori zajedništva
Radionica o podkastu, zvuku i umetničkim razgovorima u savremenoj umetnosti
Subota 27.2.2021. od 12:00 do 16:00
Zoom (link će biti poslat na vašu email adresu nakon što se prijavite)

Na radionici u okviru izložbe Femkanje – Prostori zajedništva, saznaćete o tome kako da kreirate autorski podkast, izaberete temu istraživanja, predstavite svoj i tuđi umetnički rad. Takođe dobićete i osnovne informacije o snimanju, distribuciji i kreativnom tretmanu zvučnih zapisa u savremenoj umetnosti – od podkasta do zvučne instalacije i onlajn zvučne databaze. Razgovaraćemo i o tome kako artikulirati svoj rad i kritički promišljati radove savremene umetnosti.

*Opciono: uz prijavu možete poslati kratak tekst o tome čime se bavite i šta vas interesuje u umetničkom radu.

Prijavite se na: https://forms.gle/ekWuGr9vCYcda78P9

Šta je Femkanje?

Femkanje je umetnički i medijski projekat i prvi podkast u Srbiji posvećen savremenoj umetnosti i kulturi. Pokrenule su ga umetnice Bojana S. Knežević i Katarina Petrović 2013. godine, otvarajući medijski prostor za predstavljanje i promociju nezavisnih mladih autorki i autora, na domaćoj i ex-Yu sceni. Od 2015. godine Femkanje izlaže kao umetnički duo, sa fokusom na medijske intervencije i zvučne instalacije. Izložba Femkanje – Prostori zajedništva trenutno je prikazana u Galeriji Podroom Kulturnog Centra Beograda (28.01. – 4.03.2021.) i onlajn na: https://femkanje.rs/

kontakt & društvene mreže mreže:
femkanje@gmail.com
https://femkanje.sounder.fm/
https://podcasts.apple.com/nl/podcast/femkanje/id1547349232
https://www.facebook.com/femkanje/
https://www.instagram.com/femkanje/

Bojana S. Knežević je multimedijalna umetnica aktivna u domenu performansa, videa, audio-vizuelne instalacije, zvučne umetnosti i umetničke edukacije. Ko-autorka je umetničkog/medijskog projekta i podkasta Femkanje, kao i članica soničko-teatarskog dua 67 Microphones. U svojim angažovanim i participativnim umetničkim projektima teži redefinisanju mnogostrukih društvenih stereotipa sa fokusom na marginalizovanim ili skrivenim individualnim i kolektivnim identitetima. NJeni radovi prezentovani su na međunarodnom nivou na samostalnim i grupnim izložbama, kao i na festivalima medijske umetnosti i filma. Učestvovala je na brojnim rezidencijalnim umetničkim programima, uključujući KulturKontakt (Beč), Q21 / MQ (Beč) i DAL / Donumenta Art Lab (Regensburg). Osnovne i master studije završila je na studijskoj grupi Novi likovni mediji, na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a doktorirala na Interdisciplinarnim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu. Od 2018. godine radi kao stručna saradnica na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Katarina Petrović je umetnica i istraživačica čiji su rad i stvaralaštvo smešteni u sferu u kojoj se prepliću umetnost, nauka i filozofija. NJeno istraživanje se fokusira na kosmogoniju, proces stvaranja i pojam generativnosti, a u radu koristi medije kao što su tekst, jezik, zvuk i kod. Završila je master studije na ArtScience inter-departmanu Kraljevskog konzervatorijuma i Kraljevske akademije umetnosti u Hagu, kao i diplomske studije slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Kao stipendistkinja francuske vlade, pohađala je i École Nationale Supérieure des Beaux-Arts u Parizu. Katarina radi kao nezavisna istraživačica i koordinator ArtScience istraživačke grupe u Centru za transdisciplinarna istraživanja Leo Apostel, Vrije Universiteit u Briselu. Ko-autorka je podkasta i umetničkog / medijskog projekta Femkanje, ArtScience Forum-a, članica Trixie umetničkog udruženja u Hagu, Stroom Den Haag, ULUS i saradnica je Centra za promociju nauke u Beogradu. Izlaže, predaje i predstavlja svoj rad na međunarodnom nivou.

Radionica se održava u okviru edukativnih programa Kulturnog centra Beograda, i namenjena je mladima.

 

Loading...