KCB URBAN HIKE 1: IDEMO U BLOKOVE!

27.02.2021., 11:00

Spremite se počinje KCB URBAN HIKING!

Šta je Hiking? Definicija kaže da je to dugačka šetnja koja nam pričinjava zadovoljstvo, tokom koje nešto istražujemo ili se rekreiramo i aktivno opuštamo. Upravo sa tom namerom pokrećemo KCB Urban Hiknig, a u želji da zajedno  sa arhitektama, umetnicima, istoričarima, ali i lokalcima, još bolje upoznamo Beograd, da pri tom budemo napolju, da budemo zajedno, da budemo bezbedni i zdravi!

Pripremite se, polazimo!

Par saveta za početak:
1.      Neophodna je udobna obuća i odeća kojoj neće smetati kišica ili vetar ako nas iznenade.
2.      Sa sobom ponestite flašicu vode, neki snekić, telefon da fotkate, a mapice i informacije ćemo obezbediti mi!
3.      Planirajte vreme i rezervišite bar 3 sata za hajk. Odvojite za sebe dovoljno vremena da budete opušteni i uživate u svakom trenutku.
4.      Budite fleskibilni – tokom ovakvih šetnji moguće su i manje izmene, promene rute ili neplanirana zadržavanja na nekoj od tačaka šetnje.

 

KCB URBAN HIKE 1
IDEMO U BLOKOVE!
Blok 45 – Galerija na otvorenom
UH vodič: Liljana Radošević, istoričarka umetnosti
Vreme: Subota, 27. februar 2021, 11.00 sati
Mesto sastanka: Preko puta okretnice autobusa 95 i tramvaja 7, 9, 11

Za KCB UH1 možete se prijaviti na email: jovana.radovanovic@kcb.rs. Broj hajkera je ograničen na 30.

 

KCB Urban Hike 1  inspirisan je izložbom Ulica! autorke Dragane Kovačić. Ulica sa svojom autentičnom umetnošću ušla je u prostor galerije, a mi idemo u Blok 45 da obiđemo galeriju na otvorenom.

Blok 45 jedan je od bisera arhitekture i urbanizma sedamdesetih godina prošlog veka. Izgrađen je u rekordnom roku, sa namerom da obezbedi siguran i udoban život svojim stanovnicima. U njegovom osmišljavanju i projektovanju ogledali su se neki od naših najznačajnijih arhitekata, urbanista i građevinaca tog vremena. Život koji se dešavao u, i između zgrada, na klupicama, u prolazima, na keju stvorio je posebnu atmosferu i osećanje pripadnosti bloku.

Grafiti u Bloku 45, nastaju osamdesetih godina, pod uticajem hip-hopa, brejk densa i potrebe da se iskorači iz sivila.

Ko su Jens, Hope, Cash, Junk i kako oni rade… Šta je tag, silver piece, wild style ili paste-up… To i još mnogo toga o grafiti sceni Bloka 45, saznaćete ako krenete na KCB Urban Hike.

Mapa Bloka 45 iz 1970-tih godina

Kratko o Bloku 45

Visoko cenjen kao izuzetan arhitektonski koncept Blok 45, poznat i kao  “Naselje Sunca” izgrađen je prema pobedničkom konkursnom rešnju iz 1965. čiji su autori bili Ivan Tepeš i Velimir Gredelj. Blok je sagrađen za 4 godine u periodu 1969-72. i čine ga tri celine: soliteri uz ulicu Jurija Gagarina, kompleks četvorospratnica i dvospratnica  u centralnom delu bloka i deo uz Savu, Savski kej i nasip. Glavni arhitekti angažovani na projektovanju stanova u Bloku 45 su bili Mihailo Čanak (osmospratnice), Rista Šekerinski (četvorospratnice i dvospratnice) i Grgur Popović (soliteri). Teren na kome se nalazi Blok 45, pripadao je selu Bežanija, bio je močvaran i podizanju bloka je prethodilo dugotrajno isušivanje i nasipanje terena.

U Bloku 45 živi oko 16.000 ljudi, što je red veličine mesta kao što su Apatin, Negotin ili Velike Plana.

UH vodič: Ljiljana Radošević, istoričarka umetnosti i autorku prve VR street art izložbe u Beogradu.

 

 

Loading...