Концерт студената клавира ФМУ из класе проф. Маје Рајковић

22.02.2021., 20:00

Млади пијанисти Сањин Јаковљевић, Петар Тошков и Дина Хаџиомеровић, заједно са проф. Мајом Рајковић у чијој класи тенутно студирају, приредиће раскошно пијанистичко вече изводећи између осталог дела за клавир из опуса руских аутора Чајковског, Рахмањинова и Срјабина.

Културни догађаји се одржавају уз прописане епидемиолошке мере за сузбијање ширења вируса COVID-19, те је број места за публику у Галерији Артгет ограничен на 20. Молимо Вас да своје место резервишете пријавом (нагласити за који концерт) на е-mail адресу damjana.njegic@kcb.rs или телефоном на 011 2622 058. Пријављивање је могуће до дана концерта у 12 сати или док се места не попуне.
Већ наредног дана, снимак дела концерта ће бити објављен на YouTube каналу Културног центра Београда и доступан свима који нису успели да присуствују догађају.

Програм:
Доменико Скарлати
Соната у ге-молу, К 450
Соната у де-молу, К 141

Сергеј Рахмањинов
Прелид у цис-молу, оп. 3/2
Мелодија у Е-дуру, оп.3/3

Родион Шчедрин
Хумореска

САЊИН ЈАКОВЉЕВИЋ


Сергеј Рахмањинов
Музички моменат у е-молу,оп. 16/4

ПЕТАР ТОШКОВ


Милана Стојадиновић-Милић
Tristezza

Алексина Луи
Fastforward

МАЈА РАЈКОВИЋ


Петар Иљич Чајковски
Октобар из циклуса Годишња доба, оп. 37 bis/10

Александар Скрјабин
Етида у Ха-дуру, оп. 8/4
Етида у бе-молу, оп. 8/7

Сергеј Рахмањинов
Музички моменат у бе-молу,оп. 16/1
Музички моменат у ес-молу,оп. 16/2

ДИНА ХАЏИОМЕРОВИЋ

Биографије:
Сањин Јаковљевић (Београд, 2000) је музичко образовање започео у МШ Мокрањац са пет година, у класи проф. Милице Бисенић-Васиљевић. Основно музико образовање је завршио у класи проф. Ружице Гојковић, а средње у класи проф. Ивана Мелеша. Тренутно похађа четврту годину основних академских студија на Факултету музичке уметности у Београду у класи ред. проф. Маје Рајковић. Похађао је мајсторксе курсеве код Јокут Михајловић, Франка Вентуринија, Марка Мелеша, Ивана Башића, Ненада Ивовића и Дениса Бурштејна. Освојио је велики број награда на републичким и међународним такмичењима од којих се издвајају: награда  Лауреата  на  Пијанистичком  такмичењу  Клавитас  у  Смедереву,  Прва  награда  на међународном такмичењу Даворин Јенко, Друга награда на Републичком такмичењу музичких и балетских школа Србије и др. Наступао је као солиста у Коларчевој задужбини, сали Београдске филхармоније, у Галерији Коларца, СКЦ, Галерији Артгет, Италијанском институту за културу, УК Чукарица, у сали Општине Палилула и Врачар, Дому културе Чачак и др.

Петар Тошков (Београд, 2001) је почео да свира клавир са шест година, све време радећи са својим оцем, пијанистом Александром Тошковим. Завршио је МШ Коста Манојловић у Земуну у класи Ане Петковић и Дине Хаџиомеровић. Усавршавао се на мјасторским курсевима професора као што су Јокут Михаиловић, Рубен Делибалтајан, Александар Синчук, Џон Пери, Александар Сердар и други.Освојио је бројне награде од којих се издвајају прва награда на Међународном такмичењу Даворин Јенко 2015. године, прву награду на такмичењу Артур Рубинштајн у Паризу 2018. године, као и прву награду исте године на такмичењу Петар Коњовић у Београду. Завршио је Конзерваторијум Фил и Ели Тејлор при Краљевској академији  Глен Гулд у Торонту у класи проф. Ли Ванга. Тренутно похађа основне академске студије на ФМУ у Београду у класи проф. Маје Рајковић. До сада је наступао је у многим значајнима београдским салама (СКЦ, Коларац, Београдска филхармонија, САНУ, Галерија Артгет), а током студија, редовно је наступао у Торонту. Солистичке наступе је одржао четири пута у сали МШ Коста Манојловић у Земуну и два пута у Бергену у Норвешкој (2016. и 2017. године).

Маја Рајковић (Београд) је стекла основно и средње музичко образовање у класи Радмиле Живковић и Мирославе-Лили Петровић. Дипломирала је на Академији уметности у Новом Саду у класи Константина Богиноа. Завршила је Школу за високо музичко усавршавње у Портогруару (Италија) код истог професора. Магистрирала је у класи Душана Трбојевића на ФМУ у Београду, где је запослена као редовни професор  на катедри за клавир. Била је председник Музичке омладине Београда, а од 2001. године је потпредседник MCNM (Mediterranean Collaboration of Musicians). Докторирала је на ФМУ код др. Љиљане Вукеље. Први реситал је одржала у својој четрнаестој години, а током школовања је освојила низ значајних награда као пијаниста и камерни музичар. Добитник је Сребрне медаље Универзитета уметности у Београду за изузетно уметничко достигнуће на концертном подијуму и награде Извођач године (2013), коју додељује ревија Музика класика. Наступала је са Београдском филхармонијом, Симфонијским оркестром РТС, Гудачима Светог Ђорђа, ГО Душан Сковран, Симфонијским оркестром РТЦГ и другим. Учествовала је на фестивалима Дани музике у Херцег Новом, Моћ клавира, БЕМУС, Мокрањчеви дани, Сплитско љето, Трибина композитора, Међународном фестивалу жена-музичара у Атини… Kонцертирала је широм Србије, Европе, као и у САД и Kазахстану.

Дина Хаџиомеровић (Београд, 1981) је похађала МШ Коста Манојловић у класи Биљане Поповић и Жељке Симановић.  На ФМУ у Београду је дипломирала 2003. године у класи проф. мр Нинослава Живковића и уписала магистарске  студије у класи проф. мр  Невене Поповић. Треутно је на завршној години академских докторских студија на одсеку за клавир  ФМУ, у класи проф. др ум. Маје Рајковић. Као солиста и камерни музичар, наступала је у свим еминентним салама у Београду, Новом Саду, као и у градовима широм Србије. Одржала је реситале у Француској, Чешкој, Италији и Црној Гори. Усвршавала се на мајсторским курсевима истакнутих професора (Владимир Овчињиков, Александар Маџар, Пол Гулда, Реланд Келер, Рубен Далибалтаyан). Дина је освојила бројне награде на престижним домаћим и међународним такмичењима у Србији, Француској, Италији и Чешкој. Остварила је запажене резултате и на пољу камерне музике са виолистом Немањом Марјановићем, виолинисткињом Маријом Миситом и у клавирском дуу са Саром Вујадиновић. Од 2014. године бави се педагошким радом у МШ Коста Манојловић у Земуну. У њеној класи дипломирало је чак 10 ученика, од којих је 7 опредељених за клавир положило пријемне испите на ФМУ у Београду, АУ у Новом Саду, Краљевском конзерваторијуму за музику Глен Гулд у Торонту и Краљевском музичком колеџу у Лондону. Као педагог, Дина Хаџиомеровић је више пута награђивана годишњим наградама школе, као и специјалним признањима за педагошки рад на домаћим и међународним такмичењима.

Loading...