Radionica ig.zložba svojim februarskim izdanjem ulazi u drugu godinu održavanja

27.02.2021., 12:00-20:00

Ig.zložba je serija radionica nastala kao deo projekta Vizuelna umetnost i mladi i kao programska celina u produkciji Kulturnog centra Beograda.

Predmet radionice je preispitivanje odnosa umetničkog rada u fizičkom prostoru i digitalne reprodukcije rada u prostoru društvenih mreža. Polazište ovako zamišljenog programa je preispitivanje “instagramičnosti” kao kvaliteta koji se danas često pripisuje ili odriče nekom prizoru, uključujući i prizore koji prikazuju umetničke radove. Fokus radionice je na tome šta izložba posmatraču može da ponudi više od toga što nude fotografije radova ili segmenata njene postavke koji se zatiču na društvenim mrežama. Kao teorijska uporišta u koncepciji programa nalaze se tekstovi u rasponu od eseja Valtera Benjamina Umetnost u doba tehničke reprodukcije, do knjige Ane Peraice Kultura selfija, i drugih.

U praktičnom smislu, radionica ima za cilj da aktivira publiku i razvija njene kompetencije za sagledavanje izložbi i prenošenje njihove vizuelne pojavnosti na način koji očuvava značenja koja su umetnici i kustosi u njih uneli. Interaktivni karakter radionice podstiče učesnike da spontanim fotografisanjem izložbi i sebe unutar njih, promišljaju način na koji se doživljaj umetničkog rada posreduje i reprodukuje putem fotografije.

U subotu 27. februara od 13 do 15 sati u okviru programa Likovne galerije KCB-a održaće se izdanje radionice Ig.zložba na kojoj će se sa polaznicima ovom prilikom razgovarati o izložbi ULICA! GRAFITI SCENA IZ BLOKOVA koju je kurirala Dragana Kovačić. Zajednički rad pod nazivom ULICA! osmišljen je kao jam akcija grafiti crtača Hope-a, Cash-a i Junk-a i njihovih gostiju, Yens-a, Sub Zero-a i Abs-a koji dolaze iz potkuluturnog miljea novobeogradskih blokova. Oni su predstavnici dve generacije crtača koji na ovom prostoru neprekidno deluju od sredine osamdesetih godina dvadesetog veka.

Tokom trajanja radionice, pored praktičnog udela upoznavanja sa izložbenom postavkom, razgovaraćemo i o pitanjima takozvane “ulične umetnosti” i umetnosti murala u okvirima konvencija izlagažkog galerijskog konteksta. Na ovaj način će se prvobitna promena prilikom prelaska iz uličnog u institucijalni prostor dodatno usložniti prelaskom iz fizičkog u digitalni prostor predstavljanja.

Svako ko je zainteresovan da učestvuje u radionici potrebno je da se javi na mejl ig.zlozba@gmail.com ili da se obrati pisanjem direktne poruke na instagram profilu @ig.zlozba najkasnije do petka 27. februara i na taj način se prijavii za učešće u radionici.

Ovim pozivom podstiču se svi koji žele da učestvuju da se prilikom fotografisanja izložbe u potpunosti prepuste sopstvenoj kreativnosti i kroz kameru mobilnog telefona, sasvim spontano i na sebi svojstven način, beleže pojedinosti vezane za same radove ili njihovu postavku u prostoru. Suština radionice je u preispitivanju postupaka kroz koje biramo da komuniciramo sadržaje konkretnih izložbi putem fotografija ili kratkih snimaka na društvenim mrežama.

Rezultati radionice, u vidu izbora najupečatljivijih fotografija, naknadno će završiti na zvaničnom instagram nalogu radionice @ig.zlozba na taj način stvarajući verziju male instagram izložbe sačinjene od utisaka o izložbi u formi fotografija.

Za sva dodatna pitanja kontaktirajte mejl ig.zlozba@gmail.com ili instagram nalog @ig.zlozba

* Mole se svi zainteresovani da prilikom posete nose zaštitne maske i ponašaju se odgovorno u skladu sa zdravstveno-bezbednosnim merama.

Autorka radionice i moderator: Tijana Savatić

Tijana Savatić piše poeziju i tekstove o fenomenima u polju vizuelnih umetnosti. Organizovala je niz javnih čitanja, večeri izvođenja poezije, razgovora o vizuelnim umetnostima, radionice iz oblasti savremenih pristupa kustoskim praksama i druge forme produkcije i prezentacije umetničkih projekata u Beogradu, Pančevu, i regionu. Od januara 2020. godine osmišljava i realizuje ciklus autorskih predavanja pod nazivom Izvođenje poezije na filmu, u okviru filmskog programa u Studentskom kulturnom centru Beograda, kao i ciklus radionica Ig.zložba na kojima se preispituje odnos umetničkog rada u prostoru galerije spram digitalne reprodukcije rada u prostoru društvenih mreža u okviru likovnog programa Kulturnog centra Beograda.

Loading...