Радионица ig.zložba својим фебруарским издањем улази у другу годину одржавања

27.02.2021., 12:00-20:00

Ig.zložba је серија радионица настала као део пројекта Визуелна уметност и млади и као програмска целина у продукцији Културног центра Београда.

Предмет радионице је преиспитивање односа уметничког рада у физичком простору и дигиталне репродукције рада у простору друштвених мрежа. Полазиште овако замишљеног програма је преиспитивање “инстаграмичности” као квалитета који се данас често приписује или одриче неком призору, укључујући и призоре који приказују уметничке радове. Фокус радионице је на томе шта изложба посматрачу може да понуди више од тога што нуде фотографије радова или сегмената њене поставке који се затичу на друштвеним мрежама. Као теоријска упоришта у концепцији програма налазе се текстови у распону од есеја Валтера Бењамина Уметност у доба техничке репродукције, до књиге Ане Пераице Култура селфија, и других.

У практичном смислу, радионица има за циљ да активира публику и развија њене компетенције за сагледавање изложби и преношење њихове визуелне појавности на начин који очувава значења која су уметници и кустоси у њих унели. Интерактивни карактер радионице подстиче учеснике да спонтаним фотографисањем изложби и себе унутар њих, промишљају начин на који се доживљај уметничког рада посредује и репродукује путем фотографије.

У суботу 27. фебруара од 13 до 15 сати у оквиру програма Ликовне галерије КЦБ-а одржаће се издање радионице Иг.зложба на којој ће се са полазницима овом приликом разговарати о изложби УЛИЦА! ГРАФИТИ СЦЕНА ИЗ БЛОКОВА коју је курирала Драгана Ковачић. Заједнички рад под називом УЛИЦА! осмишљен је као jam акција графити цртача Hope-a, Cash-a и Junk-a и њихових гостију, Yens-a, Sub Zero-a и Abs-a који долазе из поткулутурног миљеа новобеоградских блокова. Они су представници две генерације цртача који на овом простору непрекидно делују од средине осамдесетих година двадесетог века.

Током трајања радионице, поред практичног удела упознавања са изложбеном поставком, разговараћемо и о питањима такозване “уличне уметности” и уметности мурала у оквирима конвенција излагажког галеријског контекста. На овај начин ће се првобитна промена приликом преласка из уличног у институцијални простор додатно усложнити преласком из физичког у дигитални простор представљања.

Свако ко је заинтересован да учествује у радионици потребно је да се јави на мејл ig.zlozba@gmail.com или да се обрати писањем директне поруке на инстаграм профилу @ig.zlozba најкасније до петка 27. фебруара и на тај начин се пријавии за учешће у радионици.

Овим позивом подстичу се сви који желе да учествују да се приликом фотографисања изложбе у потпуности препусте сопственој креативности и кроз камеру мобилног телефона, сасвим спонтано и на себи својствен начин, бележе појединости везане за саме радове или њихову поставку у простору. Суштина радионице је у преиспитивању поступака кроз које бирамо да комуницирамо садржаје конкретних изложби путем фотографија или кратких снимака на друштвеним мрежама.

Резултати радионице, у виду избора најупечатљивијих фотографија, накнадно ће завршити на званичном инстаграм налогу радионице @ig.zlozba на тај начин стварајући верзију мале инстаграм изложбе сачињене од утисака о изложби у форми фотографија.

За сва додатна питања контактирајте мејл ig.zlozba@gmail.com или инстаграм налог @ig.zlozba

* Моле се сви заинтересовани да приликом посете носе заштитне маске и понашају се одговорно у складу са здравствено-безбедносним мерама.

Ауторка радионице и модератор: Тијана Саватић

Тијана Саватић пише поезију и текстове о феноменима у пољу визуелних уметности. Организовала је низ јавних читања, вечери извођења поезије, разговора о визуелним уметностима, радионице из области савремених приступа кустоским праксама и друге форме продукције и презентације уметничких пројеката у Београду, Панчеву, и региону. Од јануара 2020. године осмишљава и реализује циклус ауторских предавања под називом Извођење поезије на филму, у оквиру филмског програма у Студентском културном центру Београда, као и циклус радионица Ig.zložba на којима се преиспитује однос уметничког рада у простору галерије спрам дигиталне репродукције рада у простору друштвених мрежа у оквиру ликовног програма Културног центра Београда.

Loading...