ART BRANČ: O drveću i solidarnosti

24.03.2021., 12:00

Art branč je format razgovora, prilika za razmenu mišljenja uz kafu i kolače, jednog radnog dana u mesecu, tačno u podne. Pozvani gost, gošća iz oblasti filozofije, filma, književnosti, sociologije, arhitekture, dizajna, medicine… u 15 do 20 minuta izlaže na temu o kojoj će se u sledećih 45 minuta voditi razgovor između publike i govornika.

Usled tekuće pandemije korona virusa, predavanje možete pratiti u sredu, 24. Marta u 12:00 na Instagram profilu Kulturnog centra Beograda, a kao pripremu za razmišljanje pred martovski Art branč, Dijana Milošević nam najavljuje temu:

“Mi još uvek ne shvatamo značaj bića koja žive na ovoj planeti, tu pored nas – značaj drveća. Bez drveća jednostavno ne bi bilo života na Zemlji, jer bi povećana vrućina, poremećaj ciklusa vode i gubitak hlada uticali na sve što je živo. I pored toga drveće se nemilosrdno uništava i seče, u našem gradu ali i širom sveta. Osim što drveće direktno održava život na planeti, drveće je i čuvar sećanja, njihove grane su slojevi sa informacijama. Drveće komunicira razvijenim sistemom preko svog korenja koje je u stvari prvi internet , pre interneta. Takođe, drveće pokazuje ogromnu solidarnost u brizi za svakog u svojoj zajednici. Sistemi solidarnosti drveća su nešto što nam je neophodno danas, u našem ljudskom svetu, koji suviše polako shvata da živimo u kompleksnim sistemima, koji su međusobno zavisni, a da je briga o drugom i solidarnost nešto bez čega ćemo nestati. Drveće nam šapuće kako da budemo bolji.”

Loading...