KCB RADIONICA: FILMSKI KOSTIM

13.03.2021., 12:00

KCB RADIONICA: FILMSKI KOSTIM
Voditeljka radionice Ljiljana Petrović, kostimografkinja
Subota, 13. 3. 2021, od 12.00 do 16.00
Zoom (link će biti poslat na vašu email adresu nakon što se prijavite)

Radionica se održava u okviru edukativnih programa Kulturnog centra Beograda i namenjena je mladima od 15 do 25 godina.

Interesuje vas film i filmski kostim? Želite da saznate nešto više o tome?
Kostimografkinja Ljiljana Petrović podeliće sa vama svoja iskustva rada na brojnim poznatim filmovima, a spremili smo vam i inspirativne praktične zadatke koji će vam pomoći da saznate više o kreiranju filmskih kostima.
Vidimo se na radionici!

Prijavite se putem popunjavanja formulara: https://forms.gle/LaM1j7fiBqR6b5rF6

Detaljan opis radionice:
Predavanje i radionica imaju za cilj da predstave stvaralački proces u realizaciji kostima za šest igranih filmova reditelja Gorana Markovića i Srdana Golubovića za koje je Ljiljana Petrović bila autor kostimografije.
U okviru programa diskutujemo brojne teme vezane za filmski kostim: Od ideje, projektovanja, likovnih i tehničkih skica do realizacije kostima za igrani film / Studijski i umetničko istraživački rad, tehnike, metode i postupci / Koncept, kontekst i vizuelizacija kostima / Kostim kao jedinstvo elemenata prostora i vremena / Kostim kao sistem znakova / Kostim kao citat, metafora i memorija / Kostim kao perceptivni registrator prizora / Kostim kao sredstvo komunikacije i argument istine / Estetske i dramaturške vrednosti i funkcije kostima u odnosu na različite rediteljske koncepcije, scenografiju, karaktere likova i koreografiju / Kostim kao sinergija različitih autorskih poetskih diskursa i kreativnih umetničkih postupaka / Likovna obrada kostima, pratećih elemenata kostima, aksesoara / Kostim kao inovacija, invencija, osobeni autorski umetnički izraz.

LJILJANA PETROVIĆ, kostimografkinja
Diplomirala i magistrirala na Odseku kostim / Scenski kostim na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na kome je redovni profesor scenskog kostima.
Autor kostimografije za brojne igrane filmove: Otac, Krugovi, Falsifikator, My beautiful country,Turneja, Klopka, Apsolutnih sto, Mali svet, Munje, Kad porastem biću Kengur, Nož, itd; za TV seriju Besa 2, i brojne TV drame, kratkometražne, animirane i igrano-animirani filmove.
Autor kostimografije za više od 150 pozorišnih predstava gotovo svih vodećih pozorišta u Beogradu i nacionalnih pozorišnih kuća Srbije.
Autor kostima za više od 350 realizovanih projekata u advertajzingu (reklame, muzički spotovi). Sarađivala sa producentskim kućama i advertajzing agencijama: Baš Čelik, Media Plus, Idea plus, Semio, Cyber, McCann Erickson, Le Spot, Leo Burnett, Astakos, Studio 4, Testament, Drina film, Balkan film, Adrenalin.
Izložbe: Radove izlaže na izložbama u zemlji i inostranstvu: Majski salon ULUPUDS-a, Oktobarski salon, Međunarodna izložba kostimografije, scenografije i scenske arhitekture u Pragu, u galerijama ULUPUDS-a, Muzej Lapidarium, Novigrad (Hr.), galerija Rigo, Novigrad (Hr.), galerija Solidarnosti-palata Pima, OI Muzeji Kotor, crkva Sv. Pavla, OI Muzeji Kotor (CG), Drinagallery, Beograd, Gradska galerija, Požega, Paviljon Cvijeta Zuzorić, Beograd, Kuća kralja Petra, Beograd, New Drama center, Blumington, Indijana (SAD), Fajr Festival vizuelnih umetnosti,Teheran itd.
Dobitnica stipendije Gete instituta i mnogobrojnih značajnih nagrada za kostimografiju.

Radionica se održava povodom izlože OKO KINA Ljiljane Petrović u Filmskoj galeriji Kulturnog centra Beograda

Više informacija o izložbi https://www.kcb.org.rs/2021/01/oko-kina-filmski-kostim/

 

Loading...