Концерт клавирског дуа „ВД дуо“

15.03.2021., 20:00

Клавирски дуо ВД чине пијанисткиње Виолета Шаренац и Драгана Димић, професорке на катедри за клавир Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу. Гост концерта биће контратенор Бојан Булатовић. ВД дуо је основан 2013. године. Композитор Зоран Христић посветио је дуу три дела за клавир четвороручно: Адађо, Ој, Мораво и Руфурија (које ћемо овом приликом чути).

Културни догађаји се одржавају уз прописане епидемиолошке мере за сузбијање ширења вируса COVID-19, те је број места за публику у Галерији Артгет ограничен на 20. Молимо Вас да своје место резервишете пријавом (нагласити за који концерт) на е-mail адресу damjana.njegic@kcb.rs или телефоном на 011 2622 058. Пријављивање је могуће до дана концерта у 12 сати или док се места не попуне.
Током недеље, снимак дела концерта ће бити објављен на YouTube каналу Културног центра Београда и доступан свима који нису успели да присуствују догађају.

Програм:
Јохан Себастијан Бах
Јesus bleibet meine Freureu
из Кантате Herz und Mund und Tat und Leben, BWV 147

Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit

из Кантате Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit, BWV 106

Корлани прелудијум Alle Menschen mussen sterben, BWV 643

Esurientes implevit bonis
, арија за алт из Магнификата, BWV 243/9

Винћенцо Белини
Vaga luna che inargenti, песма за глас и клавир

Георгиј Свиридов
Избор из Свите Мећава: музичка илустрација приче А. Пушкина 
(транскрипција за клавир четвороручно)
Тројка
Валцер
Романса
Пасторала
Војнички марш
Венчање
Зимски пут

Зоран Христић
Године које теку, за клавир (премијера)

Руфурија, за клавир четвороручно

Биографије:
Драгана Димић је са 15 година уписала Факултет музичке уметности у Скопљу као најмлађи студент до тада у класи проф. Јасмине Чакар. Као најуспешнија на клавирском одсеку, два пута је наступала са симфонијским оркестром у Свечаној сали Театар Центра (Скопље). У два наврата је сарађивала са диригентом Фимчом Муратовским изводећи Бетовенов клавирски концерт бр.3 и Шуманов концерт у a-молу. Као солиста учествовала је и на музичком фестивалу Охридско лето. Педагошки рад започиње 1990. године у МШ др Милоје Милојевић, где остварује изузетне резултате на основу којих често бива позивана за члана жирија пијанистичких такмичења. Наступа као солиста и члан клавирског ВД дуа. Наступала је у Паризу (Културни Центар Србије), Бечу, Скопљу, Новом Саду, Ужицу, Крагујевцу, Краљеву, Аранђеловцу, Чачку, Крушевцу и у Београду у салама као што су Галерија АРТГЕТ, СКЦ, Галерија САНУ, Скупштина града и друге. Током 2014. и 2015. године одржала је низ солистичких концерата под називом Српски композитори клавиру на дар. На Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу је запослена као редовни професор на катедри за клавир и остварила је значајне резултате са студентима који су освојили бројне прве и награде лауреата на међународним такмичењима.

Виолета Шаренац је средње музичко образовање завршила у школи др Милоје Милојевић у Крагујевцу у класи проф. Валерија Сигаљевића. Студије клавира је уписала 1979. године у Београду у класи проф. Андреје Прегера, а дипломирала је у класи проф. Невене Поповић. Постдипломске студије завршила је у класи проф. Даринке Михајловић 1987. године. Педагошким радом почела је да се бави 1982. године као професор у МШ др Милоје Милојевић у Крагујевцу. Од 2002. године заснива радни однос на ФИЛУМ-у (Филолошко-уметнички факултет) у Крагујевцу, на клавирској катедри, предмет клавирска музика. Од 2009. године је доцент на поменутој катедри за предмет клавирска музика и познавање клавирске литературе, а од 2017. године је ванредни професор на истом факултету. Одржала је низ солистичких концерта у значајним салама Србије. Виолета Шаренац је посвећена истраживању различитих тема из области пијанизма и пијанистичке педагогије. У теоријско уметничком раду остварила је, између осталог, високо оцењена предавања: Моцарт у делима клавирске музика – интерпретација пијанисткиње Наташе Вељковић, Столеће уз музику – Живот и рад пијанисте Андреје Прегера, ’Уметник кроз призму међународних конкурса – такмичарска искуства пијанисте Владимира Милошевића’. Била је члан различитих камерних ансамбала. Посебно је запажена њена уметничка активност у квартету Контрасти, а од 2013. године је члан клавирског дуа са пијанисткињом Драганом Димић – ВД дуо. Композитор Зоран Христић је овом дуу посветио три дела за клавир четвороручно Адађо, Ој Мораво и Руфурија.

Бојан Булатовић (контратенор) je завршио основнo и средњe музичкo образовање у МШ Коста Манојловић у Земуну, одсек за клавир у класи проф. Тање Јаблановић, и одсек соло певања у класи проф. мр Марине Трајковић Биџовски. Дипломирао је 2009. године на одсеку за соло певање Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу, у класи проф. мр Марине Трајковић Биџовски. Добитник је стипендије фондације Davis Peace Project из Њујорка за мајсторски курс у Шарошпотоку, као један од двоје стипендиста из Србије. Дебитовао је у јуну 2013. године у Персловој опери Дидо и Енеј у Народном позоришту у Београду, а исте године дебитовао је и у Бечу у Хендловој опери Ксеркс у ВХС Поликолеж театар. Августа 2017. године је снимио трајне записе Хендлове опере Орландо под вођством маестра Предрага Госте и светски познатог контралта Маријане Мијановић, као и 7 кантата Дитриха Буксетехудеа – Membra Jesu nostri. Током 2018. године одржао је солистичке концерте у Београду, Краљеву, Врњачкој Бањи и Крагујевцу, као и у Паризу, у Културном центру Србије и у Бечу у Цркви Св. Петра и у оквиру манифестације Дани српске културе. Од 2007. године ради као професор соло певања у МШ др Милоје Милојевић у Крагујевцу.

Loading...