Концерт пијанисткиње Иде Пеличоли

29.03.2021-01.04.2021, 20:00

Ида Пеличоли је италијанска пијанисткиња хрватског порекла која живи у Француској. У Београду ће представити дела за клавир Клода Дебисија, као и композитора који су значајно утицали на Дебисијево стваралаштво, Жан-Филипа Рамоа и Исака Албениза. Гостовање Иде Пеличоли подржао је Италијански институт за културу у Београду.

Први концерт је планиран за 29. март, а реприза концерта за 1. април у 20 сати.

Културни догађаји се одржавају уз прописане епидемиолошке мере за сузбијање ширења вируса COVID-19. Потребно је резервисати место поруком на адресу damjana.njegic@kcb.org.rs.
Током недеље, снимак дела концерта ће бити објављен на YouTube каналу Културног центра Београда и доступан свима који нису могли да присуствују.

Програм:
Жан-Филип Рамо
Свита у а-молу (прва свита из збирке Нове свите комада за чембало)
Allemande
Courante
Sarabande
Les trois mains
Fanfarinette
La triomphante
Gavotte

Клод Дебиси
Омаж Рамоу (Слике за клавир, прва свеска), L. 105/2

Исак Албениз
La Vega

Клод Дебиси
Винска капија (Прелиди за клавир, друга свеска), L. 131/3

Вече у Гранади (Естампи за клавир), L. 108/2

Маске, L. 110

Биографија:
Ида Пеличоли је рођена у Бергаму у Италији. Студирала је на Конзерваторијуму у Ници, а потом у Школи за музику Алфред Корто у Паризу (Ecole Normale de Musique) у класи Сергеја Маркарова, Унесковог уметника мира. Током студија, Ида је била носилац неколико стипендија, између осталих стипендије Фондације Зигмунд Залески и Фондације Алберт Русел. Похађала је мајсторске курсеве истакнутих професора као што су Жан-Клод Пентје, Жерар Вис. Стекла је диплому из педагогије и диплому из интерпретације на École Normale у Паризу. Имала је прилику да се уметнички усавршава код Норме Фишер и Стивена Гутмана, и код кубанског концертног пијанисте Хорхеа Луиса Пратса. Стекла је двоструку мастер диплому на Универзитету у Сорбони – из италијанске литературе и историје Старе Грчке, са специјализацијом на тему музичке праксе током хеленистичке ере. Посебно је занимљиво њено искуство на филму. Имала је прилику да игра улогу пијанисткиње у ТВ серијама Find me in Paris (САД, 2017, 2018) и Munch (Француска, 2018), као и да буде дублер пијанисткињи у филму Quand on ne sait pas voler (Француска, 2020) редитеља и сценаристе Т. Кмуријана. Ида је наступала широм Европе и у Канади. Под покорвитељством Јамахе у Италији, одржала је 2018. године соло реситал у Милану. Током 2021. године по први пут ће наступити у Србији, Естонији, Литванији, Словачкој, Исланду и Аустралији.

 

Loading...