58. OKTOBARSKI SALON | Beogradsko bijenale 2021 SANJARI

16.04.2021., 00:00

58. OKTOBARSKI SALON | Beogradsko bijenale 2021

SANJARI

Kustosi: Ilarija Marota i Andrea Baćin

Kulturni centar Beograda objavljuje novi datum otvaranja i izložbene prostore u kojima će biti realizovano 58. izdanje ove manifestacije naredne godine.

Kao što je nedavno bilo objavljeno, na preporuku Grada Beograda i odlukom Sekterarijata za kulturu, a usled aktuelne pandemije, otežanog planiranja i realizacije međunarodnih događaja, manifestacija 58. Oktobarski salon – Beogradsko bijenale, odložena je za 2021.godinu.

Nakon ispitivanja mogućnosti korišćenja određenih izložbenih prostora, a u dogovoru sa kustosima, vodeći računa i o drugim sličnim događajima koji su već odloženi za drugu polovinu 2021. godine, objavljujemo da će 58. Oktobarski salon – Beogradsko bijenale biti realizovan u periodu od 4. juna do 22. avgusta 2021. godine.

Izložba će biti postavljena u Muzeju Jugoslavije, galerijama i bioskopu Kulturnog centra Beograda i javnim prostorima u gradu. Modifikovan kustoski koncept podrazumevaće i veći broj umetničkih intervencija u javnom prostoru u odnosu na prvobitni. Revidirana lista umetnika biće objavljena do kraja godine.

Kulturni centar Beograda će se potruditi da u program koji se planira tokom trajanja Salona budu uključeni i različiti predstavnici lokalne savremene umetničke scene.

Realizacija Salona tokom letnjeg perioda je izuzetak, još jedna u nizu specifičnosti rada u aktuelnom vremenu, no verujemo da će se već naredno, 59. izdanje planirano za 2023. godinu realizovati u periodu za koji se vezuje nastanak i ime ove manifestacije.
Podsećamo da je Oktobarski salon likovnih i primenjenih umetnosti Srbije osnovao 1960. godine Narodni odbor grada Beograda i otvaran je godinama 20. oktobra u čast Dana oslobođenja Beograda, i između ostalog trebalo da doprinese umetničkom vaspitanju naših ljudi i umnogome stimulira stvaranje samih umetnika. (iz kataloga 1. Oktobarskog salona, 1960.)

* Programski odbor 57. Oktobarskog salona u sastavu: Gordana Goncić (predsednik Odbora), Nikola Božović, Đorđe Stanojević, Dejan Đorić, Božidar Plazinić i Dragana Palavestra doneo je 2018. godine odluku da se nazivu Oktobarski salon ubuduće doda podnaslov Beogradsko bijenale.

Organizator: Kulturni centar Beograda
Osnivač i pokrovitelj: Grad Beograd
Podrška: Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije

Loading...