ART BRANČ: Kako se dokument snalazi u fikciji, i obrnuto? A pisac?

29.04.2021-29.04.2021, 12:00

ART BRANČ: Kako se dokument snalazi u fikciji, i obrnuto? A pisac?
četvrtak 29.4.2021, 12.00 sati
Onlajn – Instagram profil Kulturnog centra Beograda

Art branč je format razgovora, prilika za razmenu mišljenja uz kafu i kolače, jednog radnog dana u mesecu, tačno u podne. Pozvani gost, gošća iz oblasti filozofije, filma, književnosti, sociologije, arhitekture, dizajna, medicine… u 15 do 20 minuta izlaže na temu o kojoj će se u sledećih 45 minuta voditi razgovor između publike i govornika.
Usled tekuće pandemije korona virusa, predavanje možete pratiti u četvrtak, 29. aprila u 12.00 na Instagram profilu Kulturnog centra Beograda, a kao pripremu za razmišljanje pred aprilski Art branč, Vladislav Bajac nam najavljuje temu:

„Najpoželjnija iluzija u književnosti je postojanje idealne ravnoteže između stvarnog i nestvarnog, dokumenta i izmišljenog. Na sreću umetnosti, ona je u potpunom disbalansu. Taj opravdani haos zapravo je savršeno polje za (ozbiljnu) igru između činjenica i mašte. Na primeru (pisanja) romana Bekstvo od biografije (podnaslov: Život u osam imena), a i nekih drugih knjiga, valja pokušati da se objasni ta božanstvena zbrka istinitog i imaginarnog, kada nastaju pitanja: A šta je istina? Kada se to događaj pretvara u doživljaj? Da li prolaskom kroz sećanje ili prisećanje?“

 

Loading...