Циклус разговора НИКАДА СЕ МЛАЂИ НЕЋЕМО СРЕСТИ

01.04.2021., 18:00

ВИЗУЕЛНА УМЕТНОСТ И МЛАДИ
Циклус разговора Никада се млађи нећемо срести

Четвртак, 1. април у 18:00
Медијска археологија и море налазишта
Учесници: Бошко Простран и Јован Бачкуља
Модератор: Душан Савић
Zoom линк https://us02web.zoom.us/j/82594080567?pwd=azVhNXFUZnRnZU1rMG1BSmVPN2dIZz09
Facebook Live на налогу Културног центра Београда

Ове сезоне у оквиру програма Визуелна уметност и млади, креираног са намером да се младим професионалцима омогући прилика да у оквиру пратећег програма изложби узму учешће у раду галерија, покрећемо нови сегмент који за циљ има развој дискурзивног програма уз изложбе у Културном центру Београда. У изложбеној сезони 2021. године у Културном центру Београда започињемо циклус разговора „Никада се млађи нећемо срести“, аутора и модератора Душана Савића, самосталног кустоса, са циљем да се програм галерија још више приближи младој публици као и да се успостави јача комуникација и веза са будућим младим професионалцима.

Галеријски простор, у својој суштини, би требало да буде место отвореног разговора, а изложбени програм у њему окидач за покретање нових тема или продубљивање већ постојећих. Како се савремене уметничке тенденције ослањају на мултидисциплинарност, за њихово разумевање потребно је додатно разложити методе и приступе кроз пратећи програм. У покушају демистификације неразумљивог или недореченог, предложен је говорни/трибински програм уз изложбе у 2021. години у Културном центру Београда.

Први у низу разговора планиран је у оквиру изложбе ИЗМЕЂУ ПЛОЧА Мике Таниле, у Галерији Podroom, који ће се бавити темом: Медијска Археологија и море налазишта. Учесници разговора су Бошко Простран (Доплгенгер), Јован Бачкуља (Медијска археологија) и Душан Савић (кустос и модератор разговора). У четвртак 1. априла у 18:00 разговор ће се емитовати уживо, путем Zoom платформе и апликације Facebook Live, на налогу Културног центра Београда.

У разговору ћемо покушати да објаснимо која су све налазишта новомедијских артефаката, врсте материјала са којим се медијски археолози сусрећу, факторе изненађења, проблеме приступа подацима, примере примене пронађеног материјала у савременим уметничким праксама и како се постаје медијски археолог.

Медијска археологија је подручје које покушава да разуме нове и настајуће медије помним испитивањем прошлости, а посебно критичким испитивањем доминантних прогресивних наратива популарних комерцијалних медија као што су филм и телевизија. Медијски археолози често показују велико интересовање за такозване мртве медије, напомињући да нови медији често оживљавају и рециркулишу материјал и технике комуникације који су изгубљени, занемарени или прикривени. Неки медијски археолози су такође забринути односом између медијских фантазија и технолошког развоја, посебно начинима на које идеје о имагинарним или спекулативним медијима утичу на медије који се заправо појављују.

Loading...