Изложба и истраживачки рад КOЛЕКЦИЈА ДЕЦЕНИЈА у Галерији савремене уметности у Смедереву

06.04.2021-25.05.2021, 17:00

шкарт + НЕпрактичне жеНЕ (Бригита Међо), 2012, Колекција Октобарски салон

 

Галерија савремене уметности у Смедереву
у простору МУЗЕЈА У СМЕДЕРЕВУ
Омладинска 4, Смедерево
6.4 – 23.5.2021.

КОЛЕКЦИЈА ДЕЦЕНИЈА
Душа трпи бол постојања у несигурном свету сигурност сања
(Бригита Међо)

Уметнице и уметници: Биљана Ђурђевић, Нина Ивановић, Синиша Илић, Жолт Ковач, Неда Ковинић, Карстен Конрад, Милорад Младеновић, Драгољуб Раша Тодосијевић, Милица Томић, Шкарт + НЕпрактичне жеНЕ (Бригита Међо)

Изложба и истраживачки рад Колекција деценија темеље се на уметничким радовима из Колекције Октобарски салон, а овај пут реализују се у сарадњи са Галеријом савремене уметности и Музејем у Смедереву. Просторно и тематски изложба је конципирана око питања начина и услова у којима гледамо и пратимо ликовну уметност али и могућности њеног излагања у доба пандемије, у отежаним условима рада са којима се и даље суочавамо. Радови приказани на овој изложби могу да сугеришу односе и имагинацију који настају између ентеријера и екстеријера, институција, приватних и јавних простора, рада и слободног времена. Реагујући на саму архитектуру музеја у активне просторе изложбе укључени су лапидаријум и простори изван саме галерије, који се не користе стандардно као излагачки. Таквим поступком, увођењем ширег просторног оквира у поставку, омогућујемо више персепктива гледања и испитујемо појам дистанце, који у овом случају може да буде позиција из које се другачије и из различитих углова сагледавају уметнички радови и просторна драматугија изложбе, галерије али и самог музеја.

Изложбу осмислили: Зорана Ђаковић Миннити и Синиша Илић

Колекција деценија је конципирана са циљем да колекцију Октобарског салона учини покретљивијом и доступнијом јавности, структурирајући активности тако да избор уметничких радова и формати изложби буду осетљиви на контекст, комуницирају са простором, условима излагања и институцијом са којом се сарађује.
Колекција деценија темељи се на истраживању изложбе Октобарског салона, деценија његовог постојања и позиције на уметничкој сцени и Колекције Октобарског Салона. Наслов реферише и на колекцију усмених и на различите начине прикупљених и организованих материјала, знања и сећања на истоимену манифестацију, услове и околности у којима је реализована и одржавала свој континуитет.

Листа уметничких радова и акција

Биљана Ђурђевић, Будућност нам не доноси ништа!, туш, перо, акрил на платну 2010.

Нина Ивановић, Планина, жица, 2018.
Синиша Илић, Прераспоред објеката у простору, објекти из Музеја у Смедереву, 2021.
Жолт Ковач, У кухињи, сито штампа, 2011.
Неда Ковинић, Заједно раздвојени, Аутор текста Неда Ковинић (теоријске референце: Н.Чомски, А. Куртис, П.Б. Пресиадо, П.Леви…), звучни рад, текст говори: Јоана Кнежевић, монтажа звука: Арион Асллани, 11’15“, 2021. – рад је приређен за изложбу Колекција деценија.
Карстен Конрад, Музичке столицеReise nach Jerusalem (Voyage to Jerusalem), 9 објеката 2012.
Милорад Младеновић, Без назива (школске столице), фото инсталација, 2014.
Драгољуб Раша Тодосијевић, Драга Олга Розанова, акрил на картону, 2010.
Милица Томић, Украдено писмо (Едгар Алан По), ламбда принт, фото: Армин Линкe 2014/15.
шкарт + НEпрактичне жеНЕ, Душа трпи бол постојања у несигурном свету сигурност сања, текст и вез Бригита Међо, цртеж Владан Николић, 2012.

Колекција Октобарски салон основана је 2012. године на основу поклона уметница и уметника који су излагали на међународним издањима изложбе Октобарски салон, од 2004. године, а на иницијативу Културног центра Београда. http://www.oktobarskisalon.org/sr/o-kolekciji/

Изложба је отворена до 23.5.2021, а радно време Музеја у Смедереву je од уторка до петка од 10.00 до 17.00, викендом од 10.00 до 15.00, понедељком затворено.

Изложба се реализује у сарадњи са уметницама, уметницима, уметничким групама, Наташом Радосављевић Кузмановић, вишом кустоскињом Галерије савремене уметности Смедерево и Музејем у Смедереву.

Подршка: Град Београд – Секретаријат за културу, Град Смедерево

Loading...