KCB URBAN HIKE 2: Beograđani i Beograđanke

03.04.2021., 11:00

KCB URBAN HIKE 2
Beograđani i Beograđanke

Otkrivamo  likove sugrađana na fasadama od Zelenog venca do Senjaka
Vreme: Subota, 3. april u 11.00 sati
Mesto sastanka: Park Terazijska terasa u Kraljice Natalije kod garaže „Zeleni venac“
UH vodiči: New Cycle tim: Marina Dokmanović, arhitekta i Predrag Pantelić, fotograf i dizajner.

Za KCB UH2 možete se prijaviti na email: jovana.radovanovic@kcb.rs. Broj hajkera je ograničen.

Fasada je lice zgrade, ono čime se ona predstavlja prolaznicima i na osnovu koje oni zaključuju šta se unutra nalazi. Fasadna dekoracija neodvojivi je deo objekta, ali njeni skulptoralni ili reljefni ukras može se posmatrati često i samostalno. Fasadna plastika najčešće je prisutna na javnim objektima, zgradama ministarstava, sudova, obrazovnih institucija. Međutim između dva rata, preciznije u periodu 1928-40. sa jačanjem srednje klase u Beogradu se pojavljuje i niz stambenih zgrada koje na svojim fasadama kroz skuptoralnu predstavu govore o interesovanjima ili prosto imućstvu svojih vlasnika.

Marina i Predrag će nas voditi od kuće do kuće na trasi od Zelenog  venca do početka Senjaka i upoznavati sa ovim predstavama, malim i često neprimećenim tajnama beogradskih fasada. Pogledajmo na gore i upoznajmo sa nemim posmatračima uličnog života, upoznajmo se sa “Beograđanima i Beograđankama”.

Marina Dokmanović i Predrag Pantelić vole i istražuju grad, njegove predstave i simbole i prenose ih na proizvode brenda New Cycle.

Par saveta:

1.       Neophodna je udobna obuća i odeća kojoj neće smetati kišica ili vetar ako nas iznenade.
2.       Sa sobom ponestite flašicu vode, neki snekić, telefon da fotkate, a mapice i informacije ćemo obezbediti mi!
3.       Planirajte vreme i rezervišite bar 3 sata za hajk. Odvojite za sebe dovoljno vremena da budete opušteni i uživate u svakom trenutku.
4.       Budite fleskibilni – tokom ovakvih šetnji moguće su i manje izmene, promene rute ili neplanirana zadržavanja na nekoj od tačaka šetnje.

Loading...