Napustio nas je DRAGAN VELIČKOVIĆ, legendarni kinooperater DKC-a (1940–2021)

13.04.2021., 11:00

Duže od pola veka imali smo privilegiju da u Dvorani Kulturnog centra Beograda filmove s izuzetnom predanošću, ljubavlju i strašću priprema i projektuje naš dragi kolega i prijatelj DRAGAN VELIČKOVIĆ – Drakče ili Henri, kako smo ga zvali.

Prve filmove, Solistu Nikole Majdaka i Rodopolje Stoleta Jankovića, prikazao je na dan otvaranja ovog bioskopa, 19. oktobra 1963. godine, a onda duže od pola stoleća nastavio da „pušta“ filmove u ovoj svojoj „drugoj kući“, kako je govorio. Kroz njegove ruke prošlo je više od milion metara filmske trake i blizu 50.000 filmskih naslova. Obožavao je svoj posao, obožavao je svoje 35mm „Iskra“ projektore, koji su i danas tu, funkcionalni i lepo pokriveni i ušuškani zahvaljujući prvenstveno njemu. Ponosio se i svojom višemilionskom publikom, među kojima su bili i brojni značajni filmski stvaraoci i javne ličnosti, a posebno mesto je imao predsednik SFRJ Josip Broz Tito. Veliki poštovalac vrednosti njegovog doba u nasleđe nam je ostavio i mali, čudesni, privatni, njegov Titov muzej, za koji smo mu i mi prikupljali eksponate.

Nesuđeni oficir prema momačkim željama u rodnom Vlasotincu, školovan u Školi učenika u privredi „Nikola Tesla“ u Beogradu, svoj poziv obavljao je kao oficir najplemenitijeg soja: uvek tačno, profesionalno, s ubeđenjem i žarom, bez zakašnjenja ili dana bolovanja i daleko duže od uobičajenog radnog veka. „Ovaj bioskop bih“, govorio je, „branio do posednjeg daha i kada bi se svi drugi povukli“.

Kao i posao, a verujemo i više, voleo je svoju porodicu i bio joj do krajnosti posvećen.

Neizmerno je voleo život, verovao u šanse u njemu i ozračivao nas time. Nažalost, u tome mu nismo ni blizu.

S velikom tugom, poštovanjem i zahvalnošću opraštamo se od našeg pouzdanog, nasmejanog i dobrog čoveka Dragana Veličkovića Drakčeta, čiji ćemo životni vihor još dugo osećati u našim životima i njegovoj Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Komemoracija Draganu Veličkoviću u utorak, 13. 4. 2021. u 11.00, u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Kolarčeva 6.

 

 

Loading...