Напустио нас је ДРАГАН ВЕЛИЧКОВИЋ, легендарни кинооператер ДКЦ-а (1940–2021)

13.04.2021., 11:00

Дуже од пола века имали смо привилегију да у Дворани Културног центра Београда филмове с изузетном преданошћу, љубављу и страшћу припрема и пројектује наш драги колега и пријатељ ДРАГАН ВЕЛИЧКОВИЋ – Дракче или Хенри, како смо га звали.

Прве филмове, Солисту Николе Мајдака и Родопоље Столета Јанковића, приказао је на дан отварања овог биоскопа, 19. октобра 1963. године, а онда дуже од пола столећа наставио да „пушта“ филмове у овој својој „другој кући“, како је говорио. Кроз његове руке прошло је више од милион метара филмске траке и близу 50.000 филмских наслова. Обожавао је свој посао, обожавао је своје 35мм „Искра“ пројекторе, који су и данас ту, функционални и лепо покривени и ушушкани захваљујући првенствено њему. Поносио се и својом вишемилионском публиком, међу којима су били и бројни значајни филмски ствараоци и јавне личности, а посебно место је имао председник СФРЈ Јосип Броз Тито. Велики поштовалац вредности његовог доба у наслеђе нам је оставио и мали, чудесни, приватни, његов Титов музеј, за који смо му и ми прикупљали експонате.

Несуђени официр према момачким жељама у родном Власотинцу, школован у Школи ученика у привреди „Никола Тесла“ у Београду, свој позив обављао је као официр најплеменитијег соја: увек тачно, професионално, с убеђењем и жаром, без закашњења или дана боловања и далеко дуже од уобичајеног радног века. „Овај биоскоп бих“, говорио је, „бранио до поседњег даха и када би се сви други повукли“.

Као и посао, а верујемо и више, волео је своју породицу и био јој до крајности посвећен.

Неизмерно је волео живот, веровао у шансе у њему и озрачивао нас тиме. Нажалост, у томе му нисмо ни близу.

С великом тугом, поштовањем и захвалношћу опраштамо се од нашег поузданог, насмејаног и доброг човека Драгана Величковића Дракчета, чији ћемо животни вихор још дуго осећати у нашим животима и његовој Дворани Културног центра Београда.

Комеморација Драгану Величковићу у уторак, 13. 4. 2021. у 11.00, у Дворани Културног центра Београда, Коларчева 6.

 

 

Loading...