Radionica ig.zložba u okviru izložbe PULSAR

03.04.2021., 13:00-15:00

U subotu 3. aprila od 13:00 do 15:00 u okviru programa Likovne galerije Kulturnog centra Beograda održaće se još jedna u nizu radionica iz serijala Ig.zložba. Ovom prilikom će polaznici kroz praktičan deo i razgovor imati prilike da se na neposredan i kreativan način upoznaju sa izložbom PULSAR koja posredstvom specifičnih prostornih relacija povezuje radove umetnika Danje Tekić, Milana Kulića i Vaštaga Vendela.

Predmet radionice Ig.zložba je preispitivanje odnosa umetničkog rada u fizičkom prostoru i digitalne reprodukcije rada u prostoru društvenih mreža. U praktičnom smislu, radionica ima za cilj da aktivira publiku i razvija njene kompetencije za sagledavanje izložbi i prenošenje njihove vizuelne pojavnosti u prostor digitalnog na način koji očuvava značenja uneta od strane umetnika i kustosa. Interaktivni karakter radionice podstiče učesnike da spontanim fotografisanjem izložbi i sebe unutar njih, promišljaju način na koji se doživljaj umetničkog rada posreduje i reprodukuje putem fotografije.

Polazište ovako zamišljenog programa je preispitivanje “instagramičnosti” kao kvaliteta koji se danas često pripisuje ili odriče nekom prizoru, uključujući i prizore koji prikazuju umetničke radove. Fokus radionice je na tome šta izložba posmatraču može da ponudi više od toga što nude fotografije radova ili segmenata njene postavke koji se zatiču na društvenim mrežama. Kao teorijska uporišta u koncepciji programa nalaze se tekstovi u rasponu od eseja Valtera Benjamina Umetnost u doba tehničke reprodukcije, do knjige Ane Peraice Kultura selfija, i drugih.

Svako ko je zainteresovan da učestvuje u radionici potrebno je da se javi na mejl ig.zlozba@gmail.com ili da se obrati pisanjem direktne poruke na instagram profilu @ig.zlozba najkasnije do petka 2. aprila i na taj način se prijavi za učešće u radionici.

Ovim pozivom podstiču se svi koji žele da učestvuju da se prilikom fotografisanja izložbe u potpunosti prepuste sopstvenoj kreativnosti i kroz kameru mobilnog telefona, sasvim spontano i na sebi svojstven način, beleže pojedinosti vezane za same radove ili njihovu postavku u prostoru. Suština radionice je u preispitivanju postupaka kroz koje biramo da komuniciramo sadržaje konkretnih izložbi putem fotografija ili kratkih snimaka na društvenim mrežama.

Rezultati radionice, u vidu izbora najupečatljivijih fotografija, naknadno će završiti na zvaničnom instagram nalogu radionice @ig.zlozba na taj način stvarajući verziju male instagram izložbe sačinjene od utisaka o izložbi u formi fotografija.

Za sva dodatna pitanja kontaktirajte mejl ig.zlozba@gmail.com ili instagram nalog @ig.zlozba

* Mole se svi zainteresovani da prilikom posete nose zaštitne maske i ponašaju se odgovorno u skladu sa zdravstveno-bezbednosnim merama.

Autorka radionice i moderator: Tijana Savatić

Loading...