Радионица ig.zložba у оквиру изложбе ПУЛСАР

03.04.2021., 13:00-15:00

У суботу 3. априла од 13:00 до 15:00 у оквиру програма Ликовне галерије Културног центра Београда одржаће се још једна у низу радионица из серијала Ig.zložba. Овом приликом ће полазници кроз практичан део и разговор имати прилике да се на непосредан и креативан начин упознају са изложбом ПУЛСАР која посредством специфичних просторних релација повезује радове уметника Дање Текић, Милана Кулића и Ваштага Вендела.

Предмет радионице Ig.zložba је преиспитивање односа уметничког рада у физичком простору и дигиталне репродукције рада у простору друштвених мрежа. У практичном смислу, радионица има за циљ да активира публику и развија њене компетенције за сагледавање изложби и преношење њихове визуелне појавности у простор дигиталног на начин који очувава значења унета од стране уметника и кустоса. Интерактивни карактер радионице подстиче учеснике да спонтаним фотографисањем изложби и себе унутар њих, промишљају начин на који се доживљај уметничког рада посредује и репродукује путем фотографије.

Полазиште овако замишљеног програма је преиспитивање “инстаграмичности” као квалитета који се данас често приписује или одриче неком призору, укључујући и призоре који приказују уметничке радове. Фокус радионице је на томе шта изложба посматрачу може да понуди више од тога што нуде фотографије радова или сегмената њене поставке који се затичу на друштвеним мрежама. Као теоријска упоришта у концепцији програма налазе се текстови у распону од есеја Валтера Бењамина Уметност у доба техничке репродукције, до књиге Ане Пераице Култура селфија, и других.

Свако ко је заинтересован да учествује у радионици потребно је да се јави на мејл ig.zlozba@gmail.com или да се обрати писањем директне поруке на инстаграм профилу @ig.zlozba најкасније до петка 2. априла и на тај начин се пријави за учешће у радионици.

Овим позивом подстичу се сви који желе да учествују да се приликом фотографисања изложбе у потпуности препусте сопственој креативности и кроз камеру мобилног телефона, сасвим спонтано и на себи својствен начин, бележе појединости везане за саме радове или њихову поставку у простору. Суштина радионице је у преиспитивању поступака кроз које бирамо да комуницирамо садржаје конкретних изложби путем фотографија или кратких снимака на друштвеним мрежама.

Резултати радионице, у виду избора најупечатљивијих фотографија, накнадно ће завршити на званичном инстаграм налогу радионице @ig.zlozba на тај начин стварајући верзију мале инстаграм изложбе сачињене од утисака о изложби у форми фотографија.

За сва додатна питања контактирајте мејл ig.zlozba@gmail.com или инстаграм налог @ig.zlozba

* Моле се сви заинтересовани да приликом посете носе заштитне маске и понашају се одговорно у складу са здравствено-безбедносним мерама.

Ауторка радионице и модератор: Тијана Саватић

Loading...