Razgovor povodom izlaska iz štampe reprinta časopisa „Arhitektura urbanizam“ br.74-77, 1975/2021

23.04.2021., 19:00

Razgovor povodom izlaska iz štampe reprinta časopisa „Arhitektura urbanizam“ br.74-77, 1975/2021
Galerija Artget Kulturnog centra Beograda (Trg republike 5/I)
Petak 23. april u 19:00
Učesnici: Milenija Marušić, Božidar Manić, Jerko Denegri, Aleksandar Stjepanović
Moderator: Danica Jovović Prodanović

Kultni četvorobroj časopisa „Arhitektura urbanizam“ br. 74-77 iz 1975, za generacije arhitekata predstavljao je „Bibliju stanovanja“, sa prikazom najboljih primera naše stambene arhitekture u desetogodišnjem periodu 1965-1975. godine.
Časopis je urađen sa autorskim konceptom i uredništvom arhitekte Darka Marušića. Izdavači reprinta su: Fondacije Milenija i Darko Marušić i Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije/IAUS.

Kao inicijator kompleksne teme stanovanja složene u ovom četvorobroju urednik je postavljajući njegov koncept, strukturu i sadržaj, izvršio izbor autora, konsultujući pri tom najuglednije stvaraoce na polju stanovanja počev od profesora Mate Bajlona, rodonačelnika nastave stanovanje na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu.
Neposredno nakon izlaska časopisa iz štampe Darko Popović, arhitektonski kritičar kaže: Tema ovog četvorobroja, kako je nagovešteno u uvodniku njegovog urednika arhitekte Darka Marušića, je „projektovanje u stanovanju“. Ceo broj zapravo i dobija suštinski značaj tek kada se prihvati kao svojevrsna monografija novije stambene arhitekture Beograda.

Dragocen doprinos reprintu ovog četvorobroja dali su svojim prilozima savremenici i učesnici u nastanku časopisa: Aleksandar Stjepanović, Ješa Denegri i Milorad Jevtić.

Sve informacije o programu BINA možete pronaći na linku.

Loading...