ТВ и филмски програм уз изложбу “Београдска школа становања”

22.04.2021-03.06.2021, 12:00-20:00

У оквиру изложбе „Београдска школа становања“ биће приказане ТВ емисије посвећене сећањима на време изградње и искуство живота у новобеоградским насељима. Емисије ће бити емитоване љубазношћу Редакције за историографију Телевизије Београд и ауторке и уреднице емисије „Трезор“ Бојане Андрић.

Посебан додатак овом сегменту изложбе представља филм „Оно од чега су снови направљени“ аустријских аутора Михаела Рипера и Лоте Шрајбер, који говори о аустрисјким искуствима кооперативног колективног становања на примериманеколико насеља у временском распону од 40-ак година. Филм се приказује љубазношћу Аустријског културног форума у Београду.

ГРАД ОВОГ ВРЕМЕНА, 50’, 1977.
Новинари: Ненад Ристић и Надежда Гаће; Режија: Светлана Бајић

Идеја о Новом Београду јавила се у трећој деценији 20. века, али су између два рата на том простору никла само два нехигијенска насеља. Након ослобођења, већ 1947. године, почињу прве радне акције на изградњи новог града. Великом брзином на пешчари између Земуна и Београда настаје нови град. У емисији своје сећање о изградњи износе акцијаши, садашњи градитељи, архитекти, а многобројни Новобеограђани причају како је живети у новом граду и шта му све од садржаја недостаје. Емисија је снимљена поводом обележавања 30 година од настанка Новог Београда.

Учесници: књижевник Ђорђе Радишић, некадашњи акцијаш Десимир Буквић, председник СО Нови Београд др Новица Благојевић, Милутин и Јаворка Николић, председник ССРН Вукола Пејановић, секретар Општинског комитета Родољуб Степановић, архитекта Александар Стјепановић, архитекта Урош Мартиновић, Миодраг Ђорђевић, Светислав Станковић, новинар Ненад Ристић, редитељ Милош Букумировића

ШЕСТАРИ БЛОКА 45, први део, 50’30’’, 2019.
Уредник истраживач: Милена Јекић Шотра; Аутор: Бојана Андрић

Нови Београд – најбоља је тековина Југославије, а Блок 45 његова перјаница – рекао је без имало патетике један од учесника емисија овонедељног  „Трезора“ посвећеног 45-тогодишњици Блока 45. Од самог почетка градње тај Блок уз леву обалу Саве, прекопута Аде Међице издвајао се од осталих административно бројкама названих новобеоградских блокова, јер је одмах добио то светло и радосно друго име „Насеље сунца“. Четрдесет пет  година касније екипа „Трезора“ је на  изложби фотографија које подсећају на време изградње, на прве станаре, прву телефонску говорницу, превозна средства: коњску запрегу, чамце, аутобусе… Узбуђење је у галерији велико, има смеха, а има и суза, има оних који су дошли из далека само због овог догађаја, више је ипак оних „прво-усељених станара“, дошле су целе породице… свака фотографија буди различите лична сећања.

Учесници: уредник Галерије „Неон“ и иницијтор изложбе Карло Борас, први председник МЗ „Сава“ Александар Јовичић, музичар Зафир Хаџиманов, економиста Предраг Марковић, архитекта Миленија Марушић, уметник фотографије Томислав Петернек, администартор ФБ странице „Старе слике Новог Београда“ Иван Морић, саговорник Бојана Андрић

ОНО ОД ЧЕГА СУ СНОВИ НАПРАВЉЕНИ (2019), 75’’
Режија: Михаел Рипер

Шта инспирише људе да преузму иницијативу и сами организују заједнички живот? Који су идеали иза тога, како се решавају финансије и како функционише комунални живот? На примерима шест самоуправних стамбених комплекса у Аустрији, који су настали током четрдесет година, документарац Оно од чега су снови направљени, иде у потрагу за одговорима. Филмски ствараоци Лоте Шрајбер и Михаел Рипер причају ових шест прича блиско се приближавјући њиховим протагонистима.

Пионири који су започели пројекат Kooperatives Vohnen у Graz-Raaba (1975) говоре о развоју од експерименталних идеала из 1960-их, преко унутрашњих и спољних сукоба, до старења у заједници. Становници еко заједнице Gärnterhof причају да животу на периферији између идиле и изолације. Најновији пројекти, Wohnprojekt Wien am Nordbahnhof и willy*fred у Линцу, са своје стране показују потпуно различите моделе и друштвена окружења: на једном крају спектра је социократија са интелектуалном одговорношћу средње класе, а на другом је експлицитно политичка амбиција да се куcће трајно уклоне са тржишта као део станарског синдиката који се развио у Немачкој.

Истовремено, архитектура је стално присутна у позадини. Њена специфична улога, као и простор за политичку резонанцу, одражава се у сваком случају кроз свакодневни живот становника. Равнотежа између живе солидарности и друштвене контроле, питања о томе колико живот треба да буде транспарентан за комшије, однос између градског и сеоског живота, провлаче се кроз филм као лајтмотиви. Монтажа и драмска инсценација стварају напетости, а међупросторе чине видљивим и опипљивим, претварајући тако Оно од чега су снови направљени у филмско искуство које превазилази чисто епизодни документарни филм.

Заснован на пет значајних постигнућа на пољу  самоорганизованих и самоуправних стамбених пројеката у Аустрији, овај документарни филм истражује различите теме повезане са процесима кооперативног  планирања од 1968. до данас. Кроз интервјуе са учесницима и становницима ових стамбених пројеката, попут активиста пројекта willy*fred у Линцу или еколошког насеља Gärtnerhof у Доњој Аустрији, филм не истражује само њихове социјалне и економске захтеве и друштвено-политички значај, веć такође пружа увид у мале и велике свакодневне сукобе, дискусије и предности које живот у колективу подразумева.

Свe врeмe трajaњa излoжбe, TВ eмисиje и филм прикaзуjу сe свaкoг дaнa у двa блoкa oд 12 и 16 сaти.
Пoдршкa: РTС, Рeдaкциja зa истoриoгрaфиjу и Tрeзoр и Aустриjски културни фoрум.

Loading...