U SLAVU KRALJICI / 1–7.4. / 17.00

01.04.2021-07.04.2021, 17:00

U SLAVU KRALJICI
Austrija, Gruzija, Srbija 2020, 82’
Režija: Tatia Skhirtladze, Ana Khazaradze
Festivali: Nagrada publike za najbolji film na Slobodnoj zoni

Dok je ceo svet opsednut šahom zahvaljujući seriji „Damin gambit“, podsetite se na prave šahistkinje koje su pisale istoriju i izborile svoje mesto u do tada muškom sportu.
Nona Gaprindašvili je od najranijeg detinjstva imala takmičarski duh trudeći se da pobedi stariju braću i sve dečake u komšiluku i to je ono što joj je i posle pomagalo tokom turnira na kojima je igrala i protiv muškaraca, a prvu titulu je osvojila kada je imala samo 21 godinu.

Tokom Hladnog rata, Nona je predvodila četverac legendarnih šahistkinja iz Gruzije koje su pokrenule revoluciju u ženskom šahu širom planete i postale sovjetske ikone ženske emancipacije. Ovaj izuzetni dokumentarac otkriva njihove isprepletane životne priče, rivalstvo za šahovskom tablom i prijateljstvo u životu. Redak uvid u slavne trenutke i sadašnji život šahovskih zvezda po kojima su cele generacije devojčica u nekadašnjem SSSR-u dobijale imena: None Gaprindašvili, Nane Aleksandrije, Maje Čiburdanidze i Nane Joseliani, kao i hroniku njihovog trajnog nasleđa.

Globalnu perspektivu, filmu daje peta junakinja: Milunka Lazarević, čuvena srpska šahistkinja i novinarka koja je pratila razvojni put Gruzijki od samog početka, kao bliska prijateljica u privatnom životu i žestoka suparnica za šahovskom tablom.

Loading...