Koncert klavirskog dua Andrijana Božić i Andrej Cincarević

10.05.2021., 20:00

Ovaj mladi klavirski duo održao je zapažene koncerte u Galeriji SANU i Kripti Crkve Sv. Marka toko 2020. godine. Između ostalog, ovog puta u Galeriji Artget izvešće Dance macabre Kamija Sen-Sansa u transkripciji za klavir četvororučno i na taj način istaći stotu godišnjicu od smrti ovog značajnog francuskog kompozitora.

Kulturni događaji se održavaju uz propisane epidemiološke mere za suzbijanje širenja virusa COVID-19, te je broj mesta za publiku u Galeriji Artget ograničen i sva mesta su POPUNJENA.
Tokom nedelje, snimak dela koncerta će biti objavljen na YouTube kanalu Kulturnog centra Beograda i dostupan svima koji nisu uspeli da prisustvuju događaju.

Program:
Volfgang Amadeus Mocart
Sonata u De–duru za klavir četvororučno, KV 381
Allegro
Andante
Allegro molto

Valerij Gavrili
Iz ciklusa Zarisovki za klavir četvororučno
Marš
Tarantela
Sat
Vesela šetnja

Vladimir Đenader
Glamoč, za klavir solo
ANDRIJANA BOŽIĆ

Vladimir Đenader
Elegija
Pesma
Poco rumbato

Kamij Sen-Sans
Dance macabre, op. 40

Biografije:
Klavirski duo koji čine Andrej Cincarević i Andrijana Božić je započeo sa radom na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu tokom doktorskih studija Andreja. Repertoar dua je koncipiran sa željom da obuhvati više stilskih epoha, od klasicizma do muzike 21. veka. Do sada, duo je održao celovečernji koncert u galeriji SANU,  premijerno nastupao na otvaranju novog koncertno izložbenog prostora u Kripti crkve Sv. Marka na kome je prisustvovala i Njegova Svetost Patrijarh srpski Gospodin Irinej, kao i u drugim salama u Beogradu i Srbiji. Ostvarili su saradnju sa domaćim kompozitorom prof. Vladimirom Đenaderom čija dela izvode.

Andrej Cincarević (Niš, 1993) je u najranijem dobu došao u kontakt sa muzikom, kao aktivni član dečijeg hora NCPD Branko. Nastavio je da peva u standardnom ansambla ovog hora do danas, sa kojim je proputovao 28 država sveta koncertrirajući kao horski pevač, solista i kompozitor. U Nišu je završio muzičku školu, odsek klavir, u klasi profesorke Mirjane Mladenović. Osnovne i master akademske studije je završio u Beogradu na Fakultetu muzičke umetnosti u klasi prof. Maje Rajković. Tokom školovanja je pohađao časove kod Svetlane Korunović i bio polaznik seminara pijaniste Borisa Kraljevića. Godine 2019. upisao je doktorske akademske studije na klavirskom odseku takođe u klasi prof. dr Maje Rajković. Andrej je od 2020. godine zaposlen kao asistent na klavirskoj katedri Fakulteta umetnosti u Nišu. Dobitnik je brojnih nagrada od kojih se izdvajaju III nagrada na Festivalu pijanizma u Sremskoj Mitrovici, II nagrada na Internacionalnom muzičkom takmičenju Slobomir u Bijeljini, II nagrada na Međunarodnom festivalu mladih pijanista u Šapcu i I nagrada na Međunarodnom pijanističkom takmičenju Banjalučki bijenale 2012. godine. Godine 2016. nastupao je sa Niškim simfonijskim orkestrom. Održao je više solističkih resitala od kojih izdvaja koncerte u salama Artget Kulturnog centra Beograda i Gvarnerijus Centra lepih umetnosti, kao i u Italijanskom institutu za kulturu, Kulturnom centru Čukarica i Studentskom kulturnom centru u Beogradu. Autor je nekoliko desetina aranžmana kao i kompozicija Carica tišine i Heruvimska pesma. Njegove kompozicije izvođene su u salama kao što su Svetosavski dom u Nišu, Kolarac, Kripta Hrama Sv. Save u Beogradu, Konzervatorijum F. Šopen (Poljska) , Konzervatorijum Čajkovski (Rusija), sala Belgorodske filharmonije (Rusija),  Narodno pozorište u Puebli (Meksiko) i druge.

Pijanistkinja Andrijana Božić (Valjevo, 1993) je muzičko obrazovanje započela u OMŠ Petar Stojanović  na Ubu, a nastavila u MŠ Živorad Grbić u Valjevu gde je kao učenik generacije završila srednje muzičko obrazovanje na klavirskom odseku  u klasi prof. Milice Prodanović. Osnovne i master akademske studije završila je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi mr Jelene Jovanović Petrović. Tokom  školovanja više puta je bila pobednik i laureat na međunarodnim i republičkim takmičenjima, kao i festivalima među kojima su Međunarodno takmičenje Nade, talenti i majstori u Bugarskoj, Republičko takmičenje muzičkih i baletskih škola Srbije, Međunarodno takmičenje Davorin Jenko u Beogradu, Međunarodno pijanističko takmičenje u Smederevu, Festival muzičkih i baletskih škola Srbije, Otvoreno takmičenje memorijal Dušan Protić u Beogradu, itd. Dobitnica je nagrade Dositej koju dodeljuje Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije – Fond za mlade talente. Pohađala je seminare kod eminentnih profesora iz zemlje i inostranstva, među kojima su Aleksandar Serdar, Mihael Ude i Marina Horak. Nastupala je u mnogim eminentnim salama u Beogradu kao što su Zadužbina Ilije M. Kolarca, Beogradska filharmonija, Narodna biblioteka Srbije, Studentski kulturni centar, Galerija Artget, kao i u svečanoj sali gradske kuće u gradu Fafenhofen u Nemačkoj.  Od 2016. do 2019. godine je bila zaposlena u SMŠ Živorad Grbić u Valjevu kao klavirski saradnik, a od 2019. godine radi kao nastavnik klavira i klavirski saradnik u OMŠ Petar Stojanović na Ubu i MŠ Amati u Beogradu.

Loading...