Концерт „Жене у музици“ 2021

17.05.2021., 20:00

Интернационални концерт према идеји Оливере Војне Нешић представља музику композиторки из Аустралије, САД, Немачке, Белгије, Бугарске, Србије и део је 18. издања фестивала Donne in Musica који организује Удружење Жене у музици из Крагујевца. Наступиће пијанисткиње Сања Пантовић, Сања Донић, виолинисткиња Љубица Јовановић и Марко Нешић.

Циљ Удружења Жене у музици из Крагујевца, је афирмација жена у области стваралачке и репродуктивне музике: компоновање(примарно), извођаштво, музичка педагогија, музикологија, етномузикологија, дириговање, истраживање, медији, наука… и свих који желе афирмисати жене у музици. Једна од главних актиновсти удружења је конкурс Donne in Мusica за младе такмичаре (6-30 година) у дисциплинама: клавир, камерна музика, кларинет, хор, композиција, а као обавезни програм, тражи се извођење дела композиторке.

Интернационални концерт према идеји Оливере Војне Нешић
Програм:
Betty Beath (Аустралија)
Light through a stained glass window
САЊА ПАНТОВИЋ, клавир

Susan Smith (САД)
Celtic Dreams
Latin Mood
САЊА ПАНТОВИЋ, клавир

Yixuan Li (M, 2009- САД)
Dancing Droplets
МАРКО НЕШИЋ, клавир

Violeta Dinescu (Немачка)
Pieces for Children: Die Papageis  Nachtgesang, Jo-Jo und der Springball
САЊА ПАНТОВИЋ, клавир

Qianting Huang ( F, САД)
Attack
ЉУБИЦА ЈОВАНОВИЋ, виолина

Danielle Baas (Белгија)
Le Temps d`aimer за клавир четвороручно
САЊА ПАНТОВИЋ И САЊА ДОНИЋ

Албена Петрович-Врачанска (Луксембург, Бугарска)
Фуга и постлудијум
САЊА ДОНИЋ, клавир

Оливера Војна Нешић (Србија)
Токата
САЊА ДОНИЋ, клавир

Haitham Sukkarieh (Јордан)
Oriental Dance
ЉУБИЦА ЈОВАНОВИЋ, виолина
САЊА ДОНИЋ, клавир

* Dr Haitham Sukkarieh, LAUREAT XV међународног конкурса 2018. године

Оливера Војна Нешић (Србија)
In modo barbaresco
ЉУБИЦА ЈОВАНОВИЋ, виолина
САЊА ДОНИЋ, клавир
МАРКУС ОРКЕСТАР, диригент: МАРКО НЕШИЋ

Биографије извођача:
Сања Р. Пантовић (Крагујевaц, 1964) на Филолошко-уметничком факултету Универзитета у Крагујевцу у звању ванредног професора предаје Методику наставе клавира и Клавирску музику. Одржала је низ солистичких и камерних концерата у земљи и иностранству и била члан жирија домаћих и међународних такмичења. Аутор је бројних стручних радова,  јавних предавања и стручних публикација: Ансамбли за клавир (ФИЛУМ, 2008), Клавирски комади (ФИЛУМ, 2010), Форме клавирске полифоније (Издање аутора, 2010), Скрипта из Методике наставе клавира (ФИЛУМ, 2012). Од Заједнице музичких и балетских школа Србије 2007. године добила је  награду за вишегодишње резултате у уметничком и педагошком раду, а 2008. године, Повељу МШ др Милоје Милојевић у Крагујевцу за изузетне заслуге и допринос у педагошком раду.

Сања Донић (Смедеревска Паланка, 1994) је завршила средњу музичку школу као ђак генерације, а потом и основне студије клавира као студент генерације. Са највишим оценама завршила је мастер и специјалистичке студије клавира, а тренутно је студент друге године докторских академских студија клавира на ФМУ. Добитник је стипендије Универзитета у Крагујевцу, Фондације за стипендирање и подстицање напредовања најбољих студената, младих научних радника и уметника, као и стипендије Доситеја, Фонда за младе таленте Републике Србије. Освојила је више награда на пијанистичким такмичењима, а као активни соло и камерни извођач одржала је низ концерата. Од 2016. године, запослена је као наставник клавира у МШ др Милоје Милојевић у Крагујевцу.

Виолинисткиња Љубица Јовановић је завршила музичку школу завршила у Крагујевцу. Дипломирала је виолину на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу, у класи проф. Ане Боричић. Мастер студије је завршила на Факултету уметности у Нишу у класи проф. др Мине Менделсон. Усавршавала се у земљи и иностранству. Концертирала је у Србији, као и у неколико европских градова. Запослена је у МШ Петар Кранчевић у Сремској Митровици. Као такмичар учествовала је на Итернационалном такмичењу “ DONNE IN MUSICA” 2018. и 2019. године и оба пута освојила прву награду.

 

Диригент Марко Нешић, је започео студије дириговања на ФМУ у Београду са 16 година. Завршио је основне студије у класи ред. професора Јована Шајновића. Као апсолвент добитник је награде „5 најбољих“ на београдском универзитету. Такође, добитник је стипендије Баварске музичке академије у Марктобердорфу (Немачка). Са хором Кир Стефан Србин из Крагујевца освојио је преко 30 награда. Концертирао је и у Немачкој, Француској, Пољској, Грчкој, Мађарској, Чешкој и Словенији. Предавао је у музичкој школи у Крагујевцу 6 предмета и на Факултету уметности у Косовској Митровици још 3.

 

Композиторка и редовни универзитетски професор Оливера Војна Нешић je оснивач удружења Жене у музици и почасни члан одбора Fondazione Adkins Chiti: Donne in Musica, учесница WIMUST (Women in Music Uniting Strategies for Talent, UNESCO), уметнички директор Међународног фестивала DONNE IN MUSICA, члан удружења Women in JAZZ S у Флориди (САД). Њена дела су премијерно изведена у САД, као и многим европским градовима између осталог у Бриселу, Паризу, Софији, Женеви, Луксембургу, Лијежу, Хајделбергу, Риму, Барију, Падови и Београду од стране реномираних ансамбала  као што су CSUN Wind Orchestra (САД), EUR Orchestra, I Solisti Veneti, Хор Кир Стефан Србин, Оркестар опере Осјека са Загребачким солистима, као и музичари Gertrud Firnkees, Vilma Campitelli и други…

Белгијска композиторка холандског порекла Данијеле Бас (1958, Брисел) је оснивач ансамбла Микрокосмос који чине музичари различитих профила посвећени промоцији и креацији савремених композиција. Организатор је Фестивала белгијске савремене музике од 2005. године. Била је уметнички директор фестивала Osmose 2016. године, а током 2021. године је уметнички директор циклуса концерата ‘L’Heure Musicale’ у Бриселу. Добитница је награде Удружења композитора Белгије (Fuga Award) чији је члан. Њена дела су извођена у широм Европе као и у САД, Мексику, Бразилу, Кини и Тунису.

Виолета Динеску (1953, Букурешт) је дипломирала композицију, клавир и педагогију на Конзерваторијуму Чипријан Порумбеску у Букурешту. Предавала је теорију музике, клавир и естетику на Универзитету Ж. Енеску у Букурешту од 1978. до 1982. године. Од 1982. године живи у Немачкој где предаје на Универзитету Карл фон Осецки у Олдембургу. Иницирала је оснивање Архива источно-европске музике при овом универзитету. Покренула је серију симпозијума Zwischen Zeiten који се одржава на олдембуршком универзитету. Од 2021. године је Декан (одсек ументост) и члан Сената Европске академије наука и уметности.

Круз Лопез де Рего (Барселона) је композиторка и музички педагог. Дипломирала је клавир, каменру музику и музичку педагогију на Краљевском конзерваторијуму у Мадриду. Такође је дипломирала права на Мадридском универзитету Комплутенсе. Била је професор на одсеку за музику Аутономног универзитета у Мадриду све до прошле јесени. Аутор је радова који су објваљивани у стручним часописимаи презентовани на међународним конференцијама. Такође је ангажована као критичар у неколико престжних магазина. Њена дела су изводили истакнути ансамбли и солисти у Европи, Америци и Азији. Била је председница удружења Жене у музици у Шпанији. Интензивно сарађује са Danza Down-Elías Lafuente, групом коју чине плесачи са Дауновим синдромом. Као члан жирија учествовала је на Итернационалном такмичењу “ DONNE IN MUSICA” у Крагујевцу.

Јордански композитор и диригент Haitham Sukkarieh jе редовни професор Факултета за уметност и дизајн Универзитета у Јордану где предаје композицију.  Био је шеф одсека за музичку уметност од 2013. до 2017. године овог факултета, а од 2017. године је Продекан. Његова дела су награђивана на резличитим локалним, регионалним и међународним фестивалима. Докторирао је на Академији уметности у Каиру 2011. године . Аутор је бројних радова и истраживања објављиваних на блиском истоку. Редовно одржава мајсторске радионице и учествује на конференцијама широм света, а његова дела се редовно изводе у Египту, Јордану и Катару.

 

 

 

Loading...