Koncert „Žene u muzici“ 2021

17.05.2021., 20:00

Internacionalni koncert prema ideji Olivere Vojne Nešić predstavlja muziku kompozitorki iz Australije, SAD, Nemačke, Belgije, Bugarske, Srbije i deo je 18. izdanja festivala Donne in Musica koji organizuje Udruženje Žene u muzici iz Kragujevca. Nastupiće pijanistkinje Sanja Pantović, Sanja Donić, violinistkinja Ljubica Jovanović i Marko Nešić.

Cilj Udruženja Žene u muzici iz Kragujevca, je afirmacija žena u oblasti stvaralačke i reproduktivne muzike: komponovanje(primarno), izvođaštvo, muzička pedagogija, muzikologija, etnomuzikologija, dirigovanje, istraživanje, mediji, nauka… i svih koji žele afirmisati žene u muzici. Jedna od glavnih aktinovsti udruženja je konkurs Donne in Musica za mlade takmičare (6-30 godina) u disciplinama: klavir, kamerna muzika, klarinet, hor, kompozicija, a kao obavezni program, traži se izvođenje dela kompozitorke.

Internacionalni koncert prema ideji Olivere Vojne Nešić
Program:
Betty Beath (Australija)
Light through a stained glass window
SANJA PANTOVIĆ, klavir

Susan Smith (SAD)
Celtic Dreams
Latin Mood
SANJA PANTOVIĆ, klavir

Yixuan Li (M, 2009- SAD)
Dancing Droplets
MARKO NEŠIĆ, klavir

Violeta Dinescu (Nemačka)
Pieces for Children: Die Papageis  Nachtgesang, Jo-Jo und der Springball
SANJA PANTOVIĆ, klavir

Qianting Huang ( F, SAD)
Attack
LJUBICA JOVANOVIĆ, violina

Danielle Baas (Belgija)
Le Temps d`aimer za klavir četvororučno
SANJA PANTOVIĆ I SANJA DONIĆ

Albena Petrovič-Vračanska (Luksemburg, Bugarska)
Fuga i postludijum
SANJA DONIĆ, klavir

Olivera Vojna Nešić (Srbija)
Tokata
SANJA DONIĆ, klavir

Haitham Sukkarieh (Jordan)
Oriental Dance
LJUBICA JOVANOVIĆ, violina
SANJA DONIĆ, klavir

* Dr Haitham Sukkarieh, LAUREAT XV međunarodnog konkursa 2018. godine

Olivera Vojna Nešić (Srbija)
In modo barbaresco
LJUBICA JOVANOVIĆ, violina
SANJA DONIĆ, klavir
MARKUS ORKESTAR, dirigent: MARKO NEŠIĆ

Biografije izvođača:
Sanja R. Pantović (Kragujevac, 1964) na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu u zvanju vanrednog profesora predaje Metodiku nastave klavira i Klavirsku muziku. Održala je niz solističkih i kamernih koncerata u zemlji i inostranstvu i bila član žirija domaćih i međunarodnih takmičenja. Autor je brojnih stručnih radova,  javnih predavanja i stručnih publikacija: Ansambli za klavir (FILUM, 2008), Klavirski komadi (FILUM, 2010), Forme klavirske polifonije (Izdanje autora, 2010), Skripta iz Metodike nastave klavira (FILUM, 2012). Od Zajednice muzičkih i baletskih škola Srbije 2007. godine dobila je  nagradu za višegodišnje rezultate u umetničkom i pedagoškom radu, a 2008. godine, Povelju MŠ dr Miloje Milojević u Kragujevcu za izuzetne zasluge i doprinos u pedagoškom radu.

Sanja Donić (Smederevska Palanka, 1994) je završila srednju muzičku školu kao đak generacije, a potom i osnovne studije klavira kao student generacije. Sa najvišim ocenama završila je master i specijalističke studije klavira, a trenutno je student druge godine doktorskih akademskih studija klavira na FMU. Dobitnik je stipendije Univerziteta u Kragujevcu, Fondacije za stipendiranje i podsticanje napredovanja najboljih studenata, mladih naučnih radnika i umetnika, kao i stipendije Dositeja, Fonda za mlade talente Republike Srbije. Osvojila je više nagrada na pijanističkim takmičenjima, a kao aktivni solo i kamerni izvođač održala je niz koncerata. Od 2016. godine, zaposlena je kao nastavnik klavira u MŠ dr Miloje Milojević u Kragujevcu.

Violinistkinja Ljubica Jovanović je završila muzičku školu završila u Kragujevcu. Diplomirala je violinu na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, u klasi prof. Ane Boričić. Master studije je završila na Fakultetu umetnosti u Nišu u klasi prof. dr Mine Mendelson. Usavršavala se u zemlji i inostranstvu. Koncertirala je u Srbiji, kao i u nekoliko evropskih gradova. Zaposlena je u MŠ Petar Krančević u Sremskoj Mitrovici. Kao takmičar učestvovala je na Iternacionalnom takmičenju “ DONNE IN MUSICA” 2018. i 2019. godine i oba puta osvojila prvu nagradu.

 

Dirigent Marko Nešić, je započeo studije dirigovanja na FMU u Beogradu sa 16 godina. Završio je osnovne studije u klasi red. profesora Jovana Šajnovića. Kao apsolvent dobitnik je nagrade „5 najboljih“ na beogradskom univerzitetu. Takođe, dobitnik je stipendije Bavarske muzičke akademije u Marktoberdorfu (Nemačka). Sa horom Kir Stefan Srbin iz Kragujevca osvojio je preko 30 nagrada. Koncertirao je i u Nemačkoj, Francuskoj, Poljskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Češkoj i Sloveniji. Predavao je u muzičkoj školi u Kragujevcu 6 predmeta i na Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici još 3.

 

Kompozitorka i redovni univerzitetski profesor Olivera Vojna Nešić je osnivač udruženja Žene u muzici i počasni član odbora Fondazione Adkins Chiti: Donne in Musica, učesnica WIMUST (Women in Music Uniting Strategies for Talent, UNESCO), umetnički direktor Međunarodnog festivala DONNE IN MUSICA, član udruženja Women in JAZZ S u Floridi (SAD). Njena dela su premijerno izvedena u SAD, kao i mnogim evropskim gradovima između ostalog u Briselu, Parizu, Sofiji, Ženevi, Luksemburgu, Liježu, Hajdelbergu, Rimu, Bariju, Padovi i Beogradu od strane renomiranih ansambala  kao što su CSUN Wind Orchestra (SAD), EUR Orchestra, I Solisti Veneti, Hor Kir Stefan Srbin, Orkestar opere Osjeka sa Zagrebačkim solistima, kao i muzičari Gertrud Firnkees, Vilma Campitelli i drugi…

Belgijska kompozitorka holandskog porekla Danijele Bas (1958, Brisel) je osnivač ansambla Mikrokosmos koji čine muzičari različitih profila posvećeni promociji i kreaciji savremenih kompozicija. Organizator je Festivala belgijske savremene muzike od 2005. godine. Bila je umetnički direktor festivala Osmose 2016. godine, a tokom 2021. godine je umetnički direktor ciklusa koncerata ‘L’Heure Musicale’ u Briselu. Dobitnica je nagrade Udruženja kompozitora Belgije (Fuga Award) čiji je član. Njena dela su izvođena u širom Evrope kao i u SAD, Meksiku, Brazilu, Kini i Tunisu.

Violeta Dinesku (1953, Bukurešt) je diplomirala kompoziciju, klavir i pedagogiju na Konzervatorijumu Čiprijan Porumbesku u Bukureštu. Predavala je teoriju muzike, klavir i estetiku na Univerzitetu Ž. Enesku u Bukureštu od 1978. do 1982. godine. Od 1982. godine živi u Nemačkoj gde predaje na Univerzitetu Karl fon Osecki u Oldemburgu. Inicirala je osnivanje Arhiva istočno-evropske muzike pri ovom univerzitetu. Pokrenula je seriju simpozijuma Zwischen Zeiten koji se održava na oldemburškom univerzitetu. Od 2021. godine je Dekan (odsek umentost) i član Senata Evropske akademije nauka i umetnosti.

Kruz Lopez de Rego (Barselona) je kompozitorka i muzički pedagog. Diplomirala je klavir, kamenru muziku i muzičku pedagogiju na Kraljevskom konzervatorijumu u Madridu. Takođe je diplomirala prava na Madridskom univerzitetu Komplutense. Bila je profesor na odseku za muziku Autonomnog univerziteta u Madridu sve do prošle jeseni. Autor je radova koji su objvaljivani u stručnim časopisimai prezentovani na međunarodnim konferencijama. Takođe je angažovana kao kritičar u nekoliko prestžnih magazina. Njena dela su izvodili istaknuti ansambli i solisti u Evropi, Americi i Aziji. Bila je predsednica udruženja Žene u muzici u Španiji. Intenzivno sarađuje sa Danza Down-Elías Lafuente, grupom koju čine plesači sa Daunovim sindromom. Kao član žirija učestvovala je na Iternacionalnom takmičenju “ DONNE IN MUSICA” u Kragujevcu.

Jordanski kompozitor i dirigent Haitham Sukkarieh je redovni profesor Fakulteta za umetnost i dizajn Univerziteta u Jordanu gde predaje kompoziciju.  Bio je šef odseka za muzičku umetnost od 2013. do 2017. godine ovog fakulteta, a od 2017. godine je Prodekan. Njegova dela su nagrađivana na rezličitim lokalnim, regionalnim i međunarodnim festivalima. Doktorirao je na Akademiji umetnosti u Kairu 2011. godine . Autor je brojnih radova i istraživanja objavljivanih na bliskom istoku. Redovno održava majstorske radionice i učestvuje na konferencijama širom sveta, a njegova dela se redovno izvode u Egiptu, Jordanu i Kataru.

 

 

 

Loading...