ЛИЦА ОАЗЕ, изложба фотографија са снимања филма „Оаза” Ивана Икића

17.05.2021-02.06.2021, 12:00-20:00

Филмска галерија Дворане Културног центра Београда
17. мај – 2. јун
ЛИЦА ОАЗЕ
Изложба фотографија са снимања филма „Оаза” Ивана Икића
Аутор изложбе: Андрија Kовач

Филм „Оаза” (2020) редитеља и сценаристе Ивана Икића сниман је у Дому за децу и младе „Сремчица” током 2019. године, а екипа је за време овог нестварно лепог, изазовног периода радила и дружила се са више од педесет штићеника Дома. Иако је сниман у њиховој кући, филм ипак није био довољно велики да обухвати све дивне појединце који су живели на ивицама кадра, помно пратили процес рада и веровали у њега. Утицај ових младих људи на ауторе и на сам филм био је пресудан у коначном обликовању „Оазе”.

Изложба у Филмској галерији Дворане Kултурног центра Београда настоји да гледаоце потпуније упозна са мало познатим микрокосмосом и озареним лицима који га чине толико посебним. Поставка је замишљена и као јединствени документ о једном друштвено-уметничком процесу који је променио многе животе – како штићеника Дома “Сремчица“, тако и гостију.

Према аутору Андрији Kовачу, за све на овим фотографијама заслужни су корисници, док је он покушавао да – из готово неприметне позиције – ухвати њихову слојевиту свакодневицу у сред које се затекао заједно са остатком екипе филма. Одабране фотографије тако представљају искрени увид у животе становника у месту које је лакше искусити кроз призоре него кроз речи. А ту оазу, као и „Оазу”, чине управо људи који су се нашли испред објектива.

Биографија аутора фотографија:
Аудиовизуелни авантуриста и технолошки ентузијаста, који се креће између медија филма, фотографије и дизајна. У потрази за различитим креативним изазовима широм планете, реализовао је више краткометражних филмова, видео есеја и рекламних садржаја из области спорта, уметности и активизма.

Loading...