Predavanje: Šta je prethodilo Beogradskoj školi stanovanja? Stambena arhitektura 1918-1941

08.05.2021., 18:00

Predavanje: Šta je prethodilo Beogradskoj školi stanovanja? Stambena arhitektura 1918-1941
Subota 8.5.2021. u 18 časova
Galerija Artget
Predavač: Vladana Putnik Prica

Usled trenutnih epidemioloških okolnosti i preventivnih mera radi suzbijanja širenja virusa, molimo sve zainteresovane da se jave na mejl danica.prodanovic@kcb.rs i sebi rezervišu mesto na predavanju. Apelujemo na sve posetioce da budu odgovorni prema sebi i drugima i poštuju sve mere zaštite, kao što su nošenje zaštitnih maski i održavanje bezbedne razdaljine. Dozvoljeni broj posetilaca je 25.

Beogradska škola stanovanja se s pravom može smatrati ključnim faktorom u razvoju stanogradnje u novijoj istoriji srpske arhitekture. Mnogi arhitekti koji su studirali na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu posle Drugog svetskog rata su se opredeljivali i specijalizirali u oblasti projektovanja što fleksibilnijih i funkcionalnijih stanova, kao i naselja koja bi bila po meri čoveka. Međutim, postavlja se pitanje šta je prethodilo formiranju Beogradske škole stanovanja i da li postoje određena uporišta i veze sa međuratnim periodom, kada se takođe sprovodila intenzivna izgradnja stambene arhitekture. Stambena produkcija, iz ovog perioda, pospešila je formiranje specifične prostorne organizacije stana, koja je često naziva i beogradski ili salonski stan.

Osim dominantnog tipa salonskog stana, tokom treće i četvrte decenije nastaju i prvi mali funkcionalni stanovi koji će uticati na neka od posleratnih rešenja. Iako su se pod pritiscima investitora često gradili naizgled standardizovani stanovi bez mnogo promišljanja o realnim potrebama potencijalnih stanara, beogradski arhitekti su upravo od dvadesetih godina počeli da intenzivnije promišljaju prostornu ognanizaciju, eksperimentišući sa različitim pristupima, rešenjima, grupisanjem prostorija u skladu sa njihovom funkcijom i formiranjem jasno definisanih zona.

Međutim, upravo su ta iskustva doprinela da beogradski arhitekti naročito od šeste decenije počnu da posvećuju sve više pažnje prostornoj organizaciji stana, ulažući svoje iskustvo i rad u unapređivanje i umnožavanje tipologija koje će činiti okosnicu Beogradske škole stanovanja.

Vladana Putnik Prica radi kao naučni saradnik na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Doktorirala je na Odeljenju za istoriju umetnosti 2014. godine sa temom „Arhitektura sokolskih domova u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca i Kraljevini Jugoslaviji“ kod prof. dr Aleksandra Kadijevića. Od 2015. je angažovana kao istraživač na projektu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pod nazivom „Srpska umetnost 20. veka: nacionalno i Evropa“. Od 2016. do 2017. bila je istraživač na međunarodnom projektu Inaprorpiate Monumets iz fonda Balkan Arts and Culture Fund – COLABs. Koordinator je Udruženja Docomomo Serbia, a član je ICOMOS Serbia i Asocijacije za kritičke studije nasleđa (Association of Critical Heritage Studies). Učestvovala je na mnogim međunarodnim konferencijama u Srbiji, Francuskoj, Sloveniji, Rumuniji, Italiji i Švajcarskoj. Bila je gostujući predavač na Šumarskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i na Vašington univerzitetu u Sent Luisu (Washington University in St. Louis).

 

Loading...