Predavanje: „ Superquadra i relacije sa konceptima ozarenog grada na Novom Beogradu“

15.05.2021., 18:00

Predavanje: „Superquadra i relacije sa konceptima ozarenog grada na Novom Beogradu“
Subota 15.5.2021. u 18 časova
Galerija Artget

Predavač: Dragana Mecanov

Usled trenutnih epidemioloških okolnosti i preventivnih mera radi suzbijanja širenja virusa, molimo sve zainteresovane da se jave na mejl jovana.radovanovic@kcb.rs i sebi rezervišu mesto na predavanju. Apelujemo na sve posetioce da budu odgovorni prema sebi i drugima i poštuju sve mere zaštite, kao što su nošenje zaštitnih maski i održavanje bezbedne razdaljine. Dozvoljeni broj posetilaca je 25.

Superquadra 308 Sul u Braziliji, predstavlja najautentičniji stambeni blok, u potpunosti realizovan u skladu sa prvobitnim zamislima i konceptom konkursnog rešenja Lučia Koste. Sadrži elemente i ideje modernističkog oblikovanja i stanovanja. Predavanje povlači paralele i razotkriva relacije sa idejama realizovanim u inostranim primerima, interpretiranim u Beogradu kroz nekoliko decenija druge polovine XX veka.
Predavanje: „Superquadra i relacije sa konceptima ozarenog grada na Novom Beogradu“ analizira gradaciju javnih prostora – kako je ona realizovana u autentičnom brazilskom primeru, a kako interpretirana kroz nekoliko decenija razvoja beogradske škole stanogradnje. Posmatrano od početne koncepcije Lučia Koste, prema kome je Superquadra 308 sul uspešno realizovana, preko koncepcija prvih eksperimentalnih blokova Novog Beograda, centralne zone i kasnijih realizacija, predavanje na nove načine tumači relacije, misaone tokove i teorijske ideje druge polovine XX veka.

 

Loading...