Promocija knjige „Devojka sa štapom“, Divna M. Vuksanović – LICE ISTINE U ASTRALNOM OGLEDALU

05.05.2021., 19:00

PROMOCIJA KNJIGE „DEVOJKA SA ŠTAPOM“
Sreda 5. maj 2021, 19.00 sati
Galerija Artget

LICE ISTINE U ASTRALNOM OGLEDALU
Divna M. Vuksanović, „Devojka sa štapom“ (romanoid), Kulturni centar, Novi Sad, 2020.

Na promociji će govoriti: Milena Dragićević Šešić, Violeta Kecman i Predrag Jakšić

„Posebnu pažnju treba obratiti na ulogu štapa sa srebrnom glavom. On je Dorotein oslonac i pomaže joj da lakše hoda po rubovima života i bezbedno prelazi granice svetova kroz koje se kreće. Štap simbolizuje i jednu nepobitnu životnu realnost: najsigurniji je onaj oslonac koji čovek nalazi u sebi.“ (Verica Tadić)

 

„…Bez obzira što je reč o metafizičkom trileru, ova knjiga sažima iskustva unutrašnjih ličnih preispitivanja svake osobe, on „igra“ i na telesna, spoljašnja iskustva, mapirajući kretanja koja junakinji omogućavaju raznolike doživljaje i neobična saznanja, krećući se od Solovjeckih ostrva, preko Baltika i Beograda, pa sve do tropske Malezije.

Tako iskustva devojke sa štapom izazivaju i naša sećanja, emocije, ali naročito nedoumice, podseća na sve ono što nas u sopstvenim iskustvima zbunjuje i ne nalazi svoje mesto u Mendeljejevom sistemu našeg uma, već iskoračuje, uznemiruje, provocira – stvarajući nelagode i anksiozna stanja.
….

Mala obimom, a bogata značenjima, knjiga Divne Vuksanović je ne samo tekstualni, narativni eksperiment filozofske proze (koji onima koji to mogu i žele otvara horizonte filozofskih refleksija), već i kompozicioni, strukturalni eksperiment pričanja priče nitima koja se prepliću na neuobičajene načine i horizontalno, i vertikalno, poštujući ali i prekoračujući žanr trilera… “ (Milena Dragićević Šešić)

 

Loading...