Промоција књиге „Девојка са штапом“, Дивна М. Вуксановић – ЛИЦЕ ИСТИНЕ У АСТРАЛНОМ ОГЛЕДАЛУ

05.05.2021., 19:00

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „ДЕВОЈКА СА ШТАПОМ“
Среда 5. мај 2021, 19.00 сати
Галерија Артгет

ЛИЦЕ ИСТИНЕ У АСТРАЛНОМ ОГЛЕДАЛУ
Дивна М. Вуксановић, „Девојка са штапом“ (романоид), Културни центар, Нови Сад, 2020.

На промоцији ће говорити: Милена Драгићевић Шешић, Виолета Кецман и Предраг Јакшић

„Посебну пажњу треба обратити на улогу штапа са сребрном главом. Он је Доротеин ослонац и помаже јој да лакше хода по рубовима живота и безбедно прелази границе светова кроз које се креће. Штап симболизује и једну непобитну животну реалност: најсигурнији је онај ослонац који човек налази у себи.“ (Верица Тадић)

 

„…Без обзира што је реч о метафизичком трилеру, ова књига сажима искуства унутрашњих личних преиспитивања сваке особе, он „игра“ и на телесна, спољашња искуства, мапирајући кретања која јунакињи омогућавају разнолике доживљаје и необична сазнања, крећући се од Соловјецких острва, преко Балтика и Београда, па све до тропске Малезије.

Тако искуства девојке са штапом изазивају и наша сећања, емоције, али нарочито недоумице, подсећа на све оно што нас у сопственим искуствима збуњује и не налази своје место у Мендељејевом систему нашег ума, већ искорачује, узнемирује, провоцира – стварајући нелагоде и анксиозна стања.
….

Мала обимом, а богата значењима, књига Дивне Вуксановић је не само текстуални, наративни експеримент филозофске прозе (који онима који то могу и желе отвара хоризонте филозофских рефлексија), већ и композициони, структурални експеримент причања приче нитима која се преплићу на неуобичајене начине и хоризонтално, и вертикално, поштујући али и прекорачујући жанр трилера… “ (Милена Драгићевић Шешић)

 

Loading...