SARADNJA KULTURNOG CENTRA BEOGRADA I KULTURNOG CENTRA SRBIJE U PARIZU

19.05.2021-19.06.2021, 12:00

SARADNJA KULTURNOG CENTRA BEOGRADA I KULTURNOG CENTRA SRBIJE U PARIZU

Uz podršku Ambasade Republike Srbije u Parizu, izbor iz programa festivala Kulturnog centra Beograda Svetski dan(i) poezije 2020: Jezički rezovi biće predstavljen u formi video-instalacije u Kulturnom centru Srbije u Parizu od 19.5. do 19. 6. 2021.

Svetski dan poezije UNESCO je proglasio 1999. godine. Dve godine potom, Kulturni centar Beograda je, oslanjajući se na sopstvenu ali i ukupnu tradiciju organizacije pesničkih programa u Beogradu, započeo manifestaciju posvećenu savremenoj poeziji koja je vrlo brzo prerasla u međunarodni festival i višemedijsku i višedisciplinarnu svetkovinu poezije. U protekloj godini, na dvadesetogodišnjicu Festivala, zbog pandemije virusa Covid-19, program je snimljen u prostorima Kulturnog centra Beograda bez publike i emitovan na digitalnim platformama KCB-a. Izbor iz tog programa je posebno priređen za prikazivanje u Kulturnom centru Srbije u Parizu.

Snimci čitanja poezije pesnikinja Milene Marković i Ognjenke Lakićević, osvetljenih kao rok-zvezde u praznoj galeriji KCB-a Podroom, nalik sceni u nekom od beogradskih klubova, te zagrebačkog sobnog čitanja Marka Tomaša režiranog kao gostovanje na beogradskim ulicama, u izuzetnom prevodu na francuski Chloé Billon (Kloe Bijon), biće predstavljeni pariskoj publici. Režiju video-formata potpisuje Aljoša Dakić.

Milena Marković i Ognjenka Lakićević su, po mišljenju relevantnih i brojnih domaćih kritičara, dve najveće i najzanimljivije savremene srpske pesnikinje, a Marko Tomaš je jedan od najvećih savremenih regionalnih pesnika na relaciji Mostar–Zagreb–Beograd.

Festival Svetski dan(i) poezije u organizaciji i produkciji književno-tribinske redakcije KCB-a se već dvadeset godina održava pod pokroviteljstvom Grada Beograda – Sekretarijata za kulturu i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, kao i uz podršku brojnih inostranih kulturnih centara kao što su Gete institut, Italijanski institut za kulturu, Francuski institut u Beogradu i mnogih drugih.

Kulturni centar Beograda od početka pandemije svojim brzo uspostavljenim digitalnim programima i ovom saradnjom nastoji da prevaziđe ograničenja putovanja i neposredne saradnje i da nastavi istraživanje i rad sa umetnicama i umetnicima, kao i kulturnu razmenu – događanja koja nas dopunjuju i povezuju u stvaranju „prostora zajedništva“, temi kojoj posvećujemo svoje celokupno delovanje od 2021. godine.

U planu su i drugi programi koji će biti modifikovani za saradnju ove dve kuće, a o kojima će javnost biti blagovremeno obaveštena.

https://www.kcb.org.rs

Loading...