САРАДЊА КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА БЕОГРАДА И КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА СРБИЈЕ У ПАРИЗУ

19.05.2021-19.06.2021, 12:00

САРАДЊА КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА БЕОГРАДА И КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА СРБИЈЕ У ПАРИЗУ

Уз подршку Амбасаде Републике Србије у Паризу, избор из програма фестивала Културног центра Београда Светски дан(и) поезије 2020: Језички резови биће представљен у форми видео-инсталације у Културном центру Србије у Паризу од 19.5. до 19. 6. 2021.

Светски дан поезије UNESCO је прогласио 1999. године. Две године потом, Културни центар Београда је, ослањајући се на сопствену али и укупну традицију организације песничких програма у Београду, започео манифестацију посвећену савременој поезији која је врло брзо прерасла у међународни фестивал и вишемедијску и вишедисциплинарну светковину поезије. У протеклој години, на двадесетогодишњицу Фестивала, због пандемије вируса Цовид-19, програм је снимљен у просторима Културног центра Београда без публике и емитован на дигиталним платформама КЦБ-а. Избор из тог програма је посебно приређен за приказивање у Културном центру Србије у Паризу.

Снимци читања поезије песникиња Милене Марковић и Огњенке Лакићевић, осветљених као рок-звезде у празној галерији КЦБ-а Podroom, налик сцени у неком од београдских клубова, те загребачког собног читања Марка Томаша режираног као гостовање на београдским улицама, у изузетном преводу на француски Chloé Billon (Клое Бијон), биће представљени париској публици. Режију видео-формата потписује Аљоша Дакић.

Милена Марковић и Огњенка Лакићевић су, по мишљењу релевантних и бројних домаћих критичара, две највеће и најзанимљивије савремене српске песникиње, а Марко Томаш је један од највећих савремених регионалних песника на релацији Мостар–Загреб–Београд.

Фестивал Светски дан(и) поезије у организацији и продукцији књижевно-трибинске редакције КЦБ-а се већ двадесет година одржава под покровитељством Града Београда – Секретаријата за културу и Министарства културе и информисања Републике Србије, као и уз подршку бројних иностраних културних центара као што су Гете институт, Италијански институт за културу, Француски институт у Београду и многих других.

Културни центар Београда од почетка пандемије својим брзо успостављеним дигиталним програмима и овом сарадњом настоји да превазиђе ограничења путовања и непосредне сарадње и да настави истраживање и рад са уметницама и уметницима, као и културну размену – догађања која нас допуњују и повезују у стварању „простора заједништва“, теми којој посвећујемо своје целокупно деловање од 2021. године.

У плану су и други програми који ће бити модификовани за сарадњу ове две куће, а о којима ће јавност бити благовремено обавештена.

https://www.kcb.org.rs

Loading...